3 Ağustos 2019 Cumartesi

600 Yıllık Redki Köyü: Kaniya Dızê

Redkilerin en az 600 yıllık olan Kaniya Dızê köyü, yok olmuş bir köydür. Üç yıldır Ağrı, Muş ve çevre illerden bir çok Redkanlı aile bu köyden geldiklerini söylediler.
Ama biz böyle bir köye ulaşamıyorduk. En sonunda Bekrani köyünden ulaştığımız insanlar, bu köyün yok olduğunu, iki kilometre ötesinde Bekrani ismi ile kurulduğunu söylediler.

1930 yılına kadar kullanılan Kaniya Dızê köyü,  bugün ki Koçkıran köyü ile Bekrani köyünün ortasında, bugün ki Bekrani köyüne iki kilometre ötedeydi. Kaniya Dızê ve Iğdır'ın bir çok köyü 1930 yılında Ağrı Direnişinden dolayı yasak bölge ilan edilirler. Köy yasak bölge olunca burada yaşayan halk, Ağrı, Muş, Erzurum ve Iğdır'ın farklı köylerine göç ederler.

Daha sonra yasak kalkınca insanlar geri dönerler ama, bu sefer Kaniya Dızê köyünün iki kilometre ötesine, Bekrani (Bekirhanlı) ismi ile kurulur. Bekrani köyü başta nüfusu yetmediği için Koçkıran köyüne bağlı bir mezra olur. Daha sonrasında da nüfus artışı ile birlikte köy statüsüne alınır. Bekrani köylüleri bugün Kaniya Dızê köyünün bulunduğu bölgeye "Xırabe" derler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder