5 Haziran 2019 Çarşamba

Iğdır tarihi hakkındaki bir kitapta Redkiler


Nihat Taşdemir tarafından 1996 yılında çıkartılan Iğdır Tarihi adlı kitap, genel olarak herkesi Türk yapan, Türkleri abartılı bir şekilde öven bir kitaptır. Yerleşim yerlerini ve aşiretleri Türkleştirme haricinde, bazı aileler ve aşiretler hakkında da bilgiler vermiştir.
Bu bilgiler genel olarak Iğdırdaki tanınmış şahıslardan derlenmiştir. Şahısların anlatımların da Redki aşireti ile ilgili de bazı bilgile verilmiştir. Bu bilgileri sizler için derledik.

Büyük ekran okumak için üzerlerine tıklayın.


Guli Cewer Ağa'nın oğlu Eleşref Bey hakkında bilgi.




Ramazankent (Remezin) köyü hakkında bilgi.





Bekıri (Bekıran) kolu hakkında bilgi.  (Bilgiler Redkanlı büyüklerden derlenmiştir.) 
Not: Bekiran aşireti ile karıştırılmasın. İkisi aynı değil.




Mala Bello ailesi hakkında bilgi.





Burada Gelturilerin Redki olduğu söylenmiş ama, bu bilgi doğru olmayabilir. Gelturiler hep Redkilerin olduğu bölgeler de yaşamışlar, göç ettikleri yerlere göç etmişler ama, Gelturilerin Redki olup, olmadıklarını Redki büyüklerine sormak gerek.






Kars bölgesinde yaşayan Hüseyin Axayê Çokdeve ailesi hakkında bilgi. (Bu aile, Ağrı ve Iğdırda yaşayan Guli Cewer ailesi ile akrabadır.)




Redki aşireti hakkında bilgi.





Redkanlı iki aile hakkında bilgi.





Çıldır bölgesindeki bazı Redkiler, Şerefname'de Redkiler ve bir kale hakkında bilgi.


4 yorum:

  1. Buyanlis.bilgi.yanlis.1.huseyinaxa.dexil.hesen.axaye.cokdevedi.yanlis.2.alagöz.faxlari.deyil.elegez.daxlari.cünkü.bunlari.biz.iyi.biliyoruz.babam.erivanin.axboran.nahyesi.ve.kacaravat.köyunden.dogmus.onlarin.yerleri.orasidir.

    YanıtlaSil
  2. Buyanlis.bilgi.yanlis.1.huseyinaxa.dexil.hesen.axaye.cokdevedi.yanlis.2.alagöz.faxlari.deyil.elegez.daxlari.cünkü.bunlari.biz.iyi.biliyoruz.babam.erivanin.axboran.nahyesi.ve.kacaravat.köyunden.dogmus.onlarin.yerleri.orasidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1996.yazilan.kitap.yanlislari.cok.

      Sil
    2. Hüseyin Axayê Çokdeve farklıdır, Hesen Axayê Çokdeve farklıdır. İkisi de Redki. Biri Mala Axê Qecer sülalesinden, diğeri Mala Kose sülalesinden.

      Sil