5 Haziran 2019 Çarşamba

Redki aşiretinden bir ailenin Rewan kaçışı

Iğdır'dan, Redki aşiretinin meşhur ailelerinden Mala Xano'dan Hamit Cantepe'nin dedelerinin Rewan kaçışı hakkında Êla Redkan'a anlattığı bir olayı aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.

"Dedem Usoyê Xano ve ailemiz, Redki aşireti henüz Rewan'dayken, Mıstekalo köyündeymişler. 1915 yılında Ermenilerin baskıları sonucu diğer Redkiler gibi, bizimkilerde oradaki köyümüz Mıstekalo'yu terk edip Aras nehrinin bu tarafına geçerler. Bütün mal varlıklarını, hayvanlarını orada bırakıp, Aras'ı geçip Mıllo (Kerimbeyli) köyüne geçerler. Dedem Usoyê Xano, yaşından dolayı kafileye liderlik edermiş. Aras nehrinin bu tarafına geçtikten sonra, Ermeni bir komitacı ile karşılaşırlar. Komitacının ailesi, çocukları da yanındaymış. Burada Redki aşireti kafilesi ve komitacı arasında silahlı çatışma çıkıp, Usoyê Xano yaralanır ve komitacı da çocukları ile birlikte rehin alınır. Kafiledekiler, komitacıyı öldürmek ister ama, Usoyê Xano müdahale edip, "Benim yaram mühim değil. Bize yakışmaz çoluk, çocuğu katletmek. Bırakın, gitsinler." der. Usoyê Xano'nun bu sözü ile, komitacı ve ailesi serbest bırakılır. Komitacı Rewan'a geçtikten sonra, oradan kaçmaya çalışan bir çok Kürt aileye yardımcı olur. Bu tarafa sağ kaçmayı başaran aileler, komitacının kendilerine yardımcı olduğunu söylerler. Usoyê Xano ise o yaradan dolayı bir hafta Hasanhan köyünde kalmak zorunda kalır. Bir haftanın sonunda yaradan dolayı Hasanhan'da vefat eder ve burada defin edilir. Usoyê Xano'nun vefatı ve defin edilmesinden sonra, kafile Iğdır'a doğru tekrar yola devam eder. Iğdır'a vardıklarında Redki aşiretinden olan Kerem Beg (Güneş) ve askerler kendilerini karşılayıp, onları boşalmış bir Ermeni köyü olan Hakveyis'e yerleştirirler."


Not: Mala Xano, Mala Bêco, Mala Teto, Mala Bello, Mala Haco bunlar yakın akrabadır. Ve ayrıca Redki aşiretinin tarihi köyü Mıstekalo'nun, asıl Tetoyi sülalesinin köyü olduğu söyleniyor.

7 yorum:

  1. Redki aşiretin adaleti bu işte bi Redki olarak gurur duyuyorum

    YanıtlaSil
  2. İbrahim Tekçe28 Eylül 2018 12:05

    bizde malla ahmedi sedo derler heciya

    YanıtlaSil
  3. Aptukmenaf Uslu28 Eylül 2018 12:05

    Allah rahmet eylesin mekanı lari Çenet olsun baş tacı mız

    YanıtlaSil
  4. Bizim köyünde adı şamilan 'di acaba mistekalo şamilan a yakınımıydı çok merak ediyorum o tarafları

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Şamilan değildir Şamirandır. Buradan bakabilirsin:

      https://redkani.blogspot.com/2018/01/redkilerin-rewandaki-yuzlerce-yllk.html?m=1

      Mıstekalo köyüne o çevredeydi. Ama köy kaybolduğu için tam olarak yerini bilmiyoruz.

      Sil
  5. BEN ÇONGDEVE HÜSEYİN AĞA NIN TORUNUYUM

    YanıtlaSil
  6. Mala xelife kose çatak güzel aile köyde Adalet dedin mi akla gelen ilk aile Redkan güzel bir aşiret harika bir aile MaşaAllah

    YanıtlaSil