2 Kasım 2021 Salı

Mehrdad Izady'in haritalarında Redkiler

Dünyaca ünlü Kürt profesör Mehrdad Izady, Kürt tarihi üzerine yazdığı makaleler, kitaplar ile kendisinden çokça bahsettiren bir yazardır. Şuan Kansas Üniversitesi'nde eğitmen olan Izady, Kurdisnica adlı internet sitesi üzerinden yeni bir harita yayınladı.
Kürtler adlı kitabında da Redkilerin tarihi göçlerini haritalar üzerinden anlatan Izayd, son hazırladığı harita da ise, günümüzde hangi Kürt aşiretinin nerelerde yaşadığını harita üzerinde belirtmiş.
[Haritaya büyük ekran bakmak için BURAYA tıklayın]

Izady'in hazırladığı son haritaya göre Redkiler, Ağrı, Iğdır, Kars ve çevresinde yaşıyorlar.






Izady daha önce yayınladığı Kürtler adlı kitabında da Redkilerin tarihi göç serüvenlerini haritalar üzerinden anlatmıştı. Kitabındaki bazı haritaları ve belgeleri, daha önce bir yazımızın konusu yapmıştık.

[Kürtler adlı kitaptan bir harita. Büyük ekran için BURAYA tıklayın]


"Redki Aşiretinin 1600 ve 1835'li Yıllarındaki Konumu" isimli yazımıza okumak için BURAYA tıklayın.

Mehrdad Izady kimdir?

Mehrdad R. Izady (Kürtçe: Mihrdad Ízedí d. 1963), İranlı-Kürt tarihçi, coğrafyacı ve yazar.
Büyük Ortadoğu ve Kürtler ile ilgili, özellikle etnik ve kültürel konularda çalışmalar üretmiştir. Kürt bir baba ve Belçikalı bir anneden dünyaya gelmiştir. Kansas Üniversitesi'nde tarih, siyaset bilimi ve coğrafya bölümlerinden lisans, Syracuse, New York Üniversitesi'nde uzaktan algılama-kartografya ve uluslararası ilişkiler alanlarında iki yüksek lisans, Columbia Üniversitesi'nde Ortadoğu Dilleri ve Medeniyetleri Bölümü'nde ise doktorasını tamamlamıştır.
Ortadoğu ve Güneydoğu Avrupa üzerine çok sayıda kitap ve makale yazmıştır. Bunlar arasında Türkiye'de "Kürtler" adıyla yayınlanmış bir kitabı vardır. ABD'de bazı üniversitelerde bölge sorunları, Irak'ın geleceği ve Kürtler'in rolü konularında konferanslar vermiştir. Araştırmaları; özellikle açıklamalı kartografik çalışmaları ve atlaslar, National Geographic, The Economist, Birleşmiş Milletler, ABD ordusu ve diğer çeşitli kuruluşlar tarafından kaynak olarak kullanılmıştır. Halen önemli kurumlarda eğitim hizmetinde bulunmaktadır.
Çeşitli inanç sistemlerini "Yezdânizm" adı altında toplayarak "Yezdân’îyye" neolojizmini oluşturmuştur.

Kurdistanica adlı internet sitesine yazıları ile katkı sunmaktadır. Siteyi ziyaret etmek için BURAYA tıklayın.

Êla Redkan / 10.02.2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder