6 Haziran 2019 Perşembe

Gravürlerde Redkan Aşireti

Fotoğraf makinası henüz keşfedilmediğin de (ve keşfedilip de henüz yaygınlaşmadığı dönemlerde), gezginler gördükleri toplumların, önemli şahsiyetlerin gravürlerini yaptırırlardı. Ağaç, metal ve benzeri bir maddenin yüzeyini değişik renkte boyalarla boyadıktan sonra yer yer kazıyarak, oyarak resim yapma ve bu kalıpla resim basma tekniği sanatına ve bu sanatla elde edilen resme, gravür denilmektedir.

Mehmet Bayrak'ın "Gravürlerle Kürtler" (Bi Gravuran Kurd) adlı kitabında, eski çağlardaki Kürtlerin gravürleri yer almaktadır. Avrupalı, Asyalı ve dünyanın çeşitli bölgelerinden Büyük Kürdistan'a ve Kızıl Kürdistan'a gelen seyyahlar, gezginler ve araştırmacılar, Kürtlerle ilgili yüzlerce gravür hazırlamışlar.

Mehmet Bayrak yıllarca gravürler üzerine araştırmalar yapıp, Kürtleri ve Kürdistanı konu alan gravürlerden oluşan bazı kitaplar hazırladı. Bayrak'ın Gravürlerle Kürt adlı kitabında, Kürt Redkan aşireti ile ilgili bir gravür de yer almaktadır. Redkanlılar ile ilgili olan gravürde, Kürt milli elbiselerini giymiş üç kadın ve iki kız çocuğu yer almaktadır. 1893 yılında çizilen gravürün altında "Kurdes Radki" yazmaktadır. Yazar, Kurdes Radki'nin Türkçe açıklamasın da "Radki Kürt kadınları" Kürtçe açıklamasın da ise "Jinên Kurd ê Radkî" yazmış.

Sitemiz Êla Redkan yaptığı bazı araştırmalar sonucunda, gravürün orjnalini de bulup sizlerle paylaşıyor. Büyük ekran bakmak için buraya tıklayın.


Mehmet Bayrak'ın kitabından alınan:





Buda başka bir kitaptan: