25 Ekim 2018 Perşembe

Arşiv Belgelere Göre Diyarbakır'da Yaşayan Aşiretler

Aşağıdaki belge Osmanlı Devleti Arşivine ait bir belge olup, Osmanlı döneminde Diyarbakır (Amid) eyaletinde yaşayan başlıca aşiretlerin isimleridir.



TC BAŞBAKANLIK DEVLET ARŞİVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı, Amid (Diyarbekir) eyaleti aşiretleri

AMİD -Diyarbekir: Seydanlı, Îzoli, Hevidan, Kulp, Hiyan, Kadikan, Dudiran, Adiye, Elmana, Mankaran, Redikan, Alikan, Başhan, Emaletin, Arişo, Zebra, Badikan, Canbağı, Karakeçi, Baykan, Mirdis, Tûrkan, Zendan, Ömerikan, Rutan, Kejan, Satyan, Koraman, Tebikan, Hadarani, Sorikan, Botan, Dodikan, Îzoban, Peçari, Çemikan, Şeyhbizi, Bakran, Kûran, Zahora, Beşiri, Çuvan, Sarhuvan, Kolikan, Kikan, Hetvan, Geyran, Metinan.

Arşiv 1900 yılında yayınlanmış.

10 yorum:

  1. Murat Yıldız25 Ekim 2018 18:52

    Bizde Muşluyuz. Büyük Redkan aşiretinin bir parçasıyız. Dedem diyor Redkan aşiretinden İlyasê Kurdi, 1500 yıl önce dört tane Arapça ve Farsça kitap yazmış. Dedem gençliğinde, Cizrede medrese eğitimi alırken onun kitaplarını okumuş. Bir dönem Digor'da yaşamış. Oradan Halep'e göç etmiş. Kitaplarının birinde Redkan aşiretinden bahsetmiş. Redkan aşireti Kürtlerin en köklü aşiretidir. Tarihimle, aşiretimle, akrabalarımla gurur duyuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Bizlerde sizlerle gurur duyuyoruz.

      Rica etsem sayfaya yada mail adresimize bir mesaj atabilirmisin? Bu konu hakkında detaylı konuşalım.

      redkan676@gmail.com

      Sil
  2. Ben de silvandan malamira'lardanim karabehlul bey camisi babamin babasi behlul bey yaptirtmistir ve bu söz ettiğiniz yerler hepsi dedemlerin hükmü altindaydi ve babam akrabalarin aç gözlülüğunden kaçıp baska bir sehirde resmi işe girip mallarını da elinin tersiyle itti. Bizi birbirimize dusuren maldan hayir gelmez cocuklarim selamette olsunlar çalışıp kazanırım dedi.oncelikle babamla ve sonrasından da soyumla gurur duyuyorum. Biz de babamiz gibi soyumuzu inkar etmedik ve hic kimsenin yaninda da biz malamira daniz da deyip buyuklenmedik soyumuzu bilen alçakgönüllülüğümüzsen tebazumuzdan dolayi saygi duydular hurmet ettiler.

    YanıtlaSil
  3. Ruknettin baykara saygılar

    YanıtlaSil
  4. Bende peçari Aşireti denim bana ulaşsınlar

    YanıtlaSil
  5. Benim büyüklerimizden anlattıklarına göre bizde pecari aşiretindeniz diye anlatiyorlardı şu anda erganide divana köyü bizim kiler hala oturuyorlar .

    YanıtlaSil