4 Ağustos 2019 Pazar

Hacı Yusuf ve kardeşi Sımo'nun Rewan kaçışı

Redki aşiretinin Iğdırdaki kanaat önderlerinden merhum Hacı Ömer Şek'in (Eme Topal) dedesi Hacı Yusuf'un üç kardeşi varmış. Bunlar; Sımo, Hacı Mehmet ve Abdullah.


Hacı Yusuf'ta kendi döneminde Redki aşireti içerisinde sözü geçen biriymiş. Hacı Yusuf çok zengin ve ticari zekası olan bir insanmış. Kardeşi Sımo ise, okumayı, yazmayı, araştırmayı seven, gündemi takip eden bir insanmış.

Sımo çok kültürlü, okuyan bir insan olduğundan, bazı olayları önceden öngörebiliyormuş. Birgün Sımo, Hacı Yusuf'a diyor:
"Gel kaçalım. Ermeniler, Müslüman Kürtlere soykırım uygulayacaklar."
Hacı Yusuf kardeşini dinlemez, kirvelerden zarar gelmeyeceğini söyler. Sımo ise elindeki bir kaç koyunu satıp, kaçarken daha rahat kaçmak için onlarla altın alır. Sonrasında Ermeniler gecede Redki aşireti ve Rewan'daki diğer müslüman Kürtlerin köylerini basıp, insanları öldürüp, mallarını talan ederler. Hacı Yusuf ve kardeşleri de canlarını kurtarıp Aras nehrinin bu tarafına kaçarlar ama Hacı Yusuf'un tüm malı Ermenilerce talan edilir.  Binlerce hayvanı, malı, mülkü talan edilen Hacı Yusuf'a, kardeşi Sımo diyor:
"Ben sana diyordum. Sen benimle dalga geçiyordun. Gördün mü bak Ermeniler bize neler yaptılar? Benim on altınım var, senin hiç birşeyin yok."
Hacı Yusuf kardeşi Sımo'dan on altını borç edip, onunla ticaret yapar. Ticari zekası sayesinde kısa zamanda kardeşinin on altınını geri verip, sermayesini oluşturur ve günden güne tekrar eski günlerine dönmeye başlar.

Anlatan: R. Alagöz

1 yorum:

  1. Hacı yusuf kara kasımın kardeşi Mıhenin oğlu olan mı

    YanıtlaSil