2 Ağustos 2019 Cuma

Belgelerle Redkilerin İran Horasan'ına Sürgünü

Redkilerin 16. Yüzyılda Safevi Devleti tarafından Erivandan İran Horasan'ına sürgününü gösteren harita.


Profesör Mehrdad İzady'e göre sürülen başlıca aşiretlerden ikisi Redkan ve Şadili aşiretleridir.

Belgeye göre Redkan aşireti Erivan civarından Kızıl Kürdistan'a (Karabağ), oradan Varemin bölgesine, oradan da Horasan'a sürgün edilmiştir.

Günümüzde Meşhed kentine yakın olan Qohuçan şehrinde Redki aşiretine mensup yüzlerce aile yaşamaktadır. Bu aileler Erivan'dan buraya geldiklerini söylerler. Bu ailelerin Horasan sürgününde buraya yerleştiği düşünülüyor.

Haritada Redkilerin nerelerden nerelere sürgün edildiği gösterilmiştir.

2 yorum:

  1. Safevi devleti ve ismaili soyu kısaca Kızılbaşlar, Redkilerle derin dostluk ve akrabalığa sahiptir. bu sizlerin sunduğu osmanlı belgelerinde Mirza Bey hakkında yazılanlarla da örtüşür. zira bahsettiğim bu yakınlık 10. yy'a kadar gider. kısaca 16. yy osmanlı tarafından zaten baskı - savaş altında bulunan Kızılbaşların anca anca Redkilere ihtiyacı olmuştur. bu sürgün işleri osmanlının tarzı işler... ayrıca bu dostluğun coğrafyası iç anadoluya kadar geniştir... diye düşünüyorum..

    YanıtlaSil
  2. Tüm yazılarınızda sayığınız coğrafya ve yer isimleri Kızılbaş Alevilerin de halen yoğunlukla yaşadığı bölgeler.. sanıyorum ki bu iki farklı soy yakınlık içerisinde en az 1000 yıl yaşamış...

    YanıtlaSil