Redki Aşireti Hakkında Bilgilendirme

Redki - Redkan Aşireti
Şuan Ağrı, Kars, Iğdır, Muş, Erzurum, Ardahan, Van ve çeşitli şehirlerde 350 küsur köyde yaşayan Redki aşireti, en büyük Kürt aşiretlerinden biridir.

Redki aşireti toplam 13 kabileden meydana gelip, resmi olarak 1080 soy isim almıştır.

Redki aşireti, Emevi Devletinin Irak Valisi Hachacı Zalim'in döneminde Şam ve Halep bölgeleri çevresine, orada bir süre yaşadıktan sonra ise Diyarbakır'ın Silvan ilçesi ile Cizre arasındaki bölgeye göç ederler. 1570li yıllara kadar Diyarbakır'da yaşadıktan sonra, ağırlık olarak Erivan çevresine göç ederler.

Redki aşiretinin tarihi ismi Zilan aşiretidir. Eski Osmanlı ve Safevi arşivlerinde ağırlıklı olarak Zilan/Zilli ismi ile anılır. Redki aşireti yaşlıları günümüzde de aşiretleri sorulunca, bazen 'Zilli' bazen de 'Redki' derler. Kürt tarihi ile ilgili kadim bir kaynak olan Şerefname'ye göre; Redki aşireti, Silvan-Kulp çevresinde kurulan Sılêmani Beyliğini kuran sekiz aşiretten biridir. Söz konusu kaynak, bu sekiz aşiretin Mervanilerin akrabaları olduğunu ve bunların Mervanilerin yıkılışından sonra dağıldıkları yerlerden tekrar bir bölgeye getirildiğini ve Sılêmani Beyliği'nin kurulduğunu belirtir. 1515 yılında Diyarbakır çevresi Osmanlı hâkimiyeti altına girince, bölgedeki diğer yerel yönetim ile birlikte Redki aşiretinin bağlı bulunduğu Sılêmani Beyliği de Osmanlı'ya bağlandı.

1570 yılında Osmanlı Devleti Kıbrıs Adasına sefere çıkmadan önce, Sılêmani Beyliğine mensup Bêski, Bucyan ve Redki aşiretlerinden bin kavvas (iyi ok kullanan adam) ister. Bunlar verilen emre uymayıp bin kavvas göndermeyince, bu üç aşirete bin filori (altın para) ceza verilir. Sılêmani Beyliği beyi Behlül Bey, 5 Temmuz 1573 tarihinde Osmanlı Devletine bir mektup gönderip, Kıbrıs seferi için bin kavvas hazırladığını, ama ücretlerini ödemediklerinden dolayı bazılarının firar ettiğini ve bu sebepten dolayı sefere katılamadıklarını belirtir. Behlül Bey ayrıca bin filorinin kendileri için çok ağır olduğunu, ancak beşyüz fılori verebileceğini belirtir.

Bu tarihten sonra Beylül Bey bu üç aşiretin vergilerini daha da ağırlaştırınca, 2 Şubat 1580'de Bêski, Bucyan ve Redki aşiretleri Mollazade Ebubekir önderliğinde Ardahan Beyi Yusuf Bey'in yanına göç ederler. Behlül Bey ve adamları vergileri almak için askerleri ile beraber bu üç aşireti geri getirmeye gider. Ve bu üç aşiret Behlül Bey ve askerlerini öldürürler. 1635 yılına gelindiğinde Beyazıt Sancağının sancak beyliği, Silvan'dan gelen bu aşiretlerden Şahsuwar Bey oğlu Çolak Abdi Paşa'ya verildi. Bunlara Ocakzâde denilip, yönetim babadan oğula geçer. 2. Mahmud 1839 yılında bu bölgede, Kürt beylerinin elindeki babadan oğula geçen sistemi kaldırıp, İstanbul'daki saraydan atamalar yapmaya başlayana kadar böyle sürdü.

Redki aşiretinin büyük bir kısmı Ardahan Bey'i Yusuf Bey'in yanına göç edip, Erivan ve Kars çevresine yerleşince, bir kısmı da Muş'da Karaağaç isimli bir köye yerleşir. Oradan da şuan Bulanık'a bağlı olan Têxut (Têxuta Kopê - Balotu) köyüne göç eder. Orada bir müddet yaşadıktan sonra, Kullê Muşê isimli salgından dolayı oradan bir kısım direk Kars - Erivan tarafına, bir kısım da Özalp çevresine göç eder. Özalp'da bir kısım İran üzerinden Erivan'a, diğer Redkanlıların yanına göç ederken, bir kısım da Özalp köylerinde kalır.

Bazı anlatımları göre ise; Redki aşiretinin başlıca köyü, Silvan'ın Kelê köyü idi. Oradan İran Kum'a, oradan ise Erivan'a göç eder. Şerefname'ye göre ise, Redkan aşiretinin çıkış yeri Duhok'un Amediye kalesidir. 1842 yılına ait bir Safevi (İran) arşivinde, Redkan aşiretinin eski tarihlerde Sultan tarafından Diyarbakır'a götürüldüğü söylenir ama, hangi sultanın hangi tarihte Redkanlıları oraya iskan ettiği yazılmaz*. Belgedeki söz konusu ifadeler şu şekildedir: 

"Her iki devlet de (Osmanlı, İran) onu (Redkan aşiretini) istiyordu. Aslında, bu aşiret Sultanın emriyle Diyarbakır bölgesinde iskân edilmişti, ama aşiret fakir olduğu için Kars ve Beyazıt bölgelerine doğru göç etmek zorunda kalmıştı. Osmanlı ordusuna verdiği süvari askerleri sayesinde aşiret tarıma elverişli topraklar elde etmişti. Uzun zaman sonra bulunduğu alanlar Osmanlı-Fars savaş alanı olunca aşiret Fars topraklarına geçmek zorunda kalmıştı. Her iki tarafın onayıyla aşiret ilkin Koy’a yerleşti ve ardından Osmanlı topraklarındaki Van’a geldi ve 1843 yılına kadar Osmanlı hâkimiyeti altında kaldı."

Redki aşiretinin isminin çıkış hikayesi ile ilgili kabul gören başlıca iki iddia şu şekildedir. Birincisi; Silvan'ın Kelê köyünde, Mervan Kralının askerleri ile savaşıp, onları yok edince (red kırın), Redki (yok eden) ismini almışlar. Kelê köyünde şuan Gırê Seriya isimli bir tepe de, onlarca tarihi mezar bulunuyor. Söz konusu bölgenin halkı burada çok eski tarihlerde bir savaş olduğunu, bunların da onlara ait mezarlar olduğuni belirtir. İkinci bir iddia (birinci iddia daha çok kabul edilir) ise şu şekildedir; Yavuz Sultan Selim, 'bunları red edin' demiş ve bu sebepten dolayı isimleri Redki olmuş.


Mella Mahmudê Bazidi, Hurşit Paşa (Seyahadname i hudud), Aleksander Jaba ve daha bir eski kitapta, Redki aşireti Zilan Aşiretler Konfederasyonun bir kolu olarak geçer. Antropolog E. Pittard Redki aşireti hakkında şöyle yazar (E. Pittard, Race And History, s.366):
"Kürtler uzun boylular. Hepsi 1.68'in üstündedir. Bazı Kürtler, diğerlerine oranla daha da uzun boylular. Örneğin Redki aşireti."
1895 yılında Harverd Üniversitesi tarafından Fransızca basılan bir kitapta Redkanlılar için şu ifadeler kullanılmış (Archives d'histoire naturelle, De Lyon, 1895):
"Yaz aylarında 2925 metre yüksekliğindeki yaylalara çıkan Redkiler, kışın Sormalu (Iğdır) köylerine inerler. Redkilerin kullandığı bölge, en verimli bölgedir. Biz onların bölgesini ziyaret etmeyi başardık. Redkilerin liderleri bizleri yemeğe davet ettiler. Çok büyük çadırları, kadınların ve erkeklerin çok zengin ve zarif elbiseleri vardı. Çok değerli halıları vardı. Bu aşiret, Avrupalılar gibi medeniydi. Sehpa, tabak, çatal, bıçak ve kaşık kullanan Redkiler, bizleri çok şaşırttılar. Ermeni evlerinde ne varsa, onların evlerinde de onlar vardı. Tek eksik, şaraptı."

1894 yılına ait resmi bir Rus yayın organında şöyle diyor**:

"Kürtler arasında Kurmanci lehçesini en güzel, en arı kullananlar, Redki aşiretidir."

Redkanlı yaşlılar, asıl Zilanlıların Redkanlılar olduğunu, aşiretler ile birlikte, aşiretler birliği kurulunca, yine bu ismi (Zilli, Zilan) kullandıklarını belirtirler. Bu konuda Burhan Kocadağ kitabında şöyle yazar (B.Kocadağ, Doğu'da aşiretler, Kürtler ve Aleviler, 1992):
"Zilan aşireti, Ağrı ve köylerinde toplu halde bulunurlar. Zilan aşireti, Kürtlerin Sıliv topluluğu içinde yer alır. Başka bir deyişle, Ziller grubuna kendi adını veren bir aşirettir." 
Günümüzde halen de Zilan aşiretler konfederesyonun da sadece Redkan aşireti yaşlıları kendilerini Zilli olarak tanıtırlar. Öte yandan Rus belgelerinde Zilan aşiretler konfederasyonuna bağlı Celali, Bıruki gibi aşiretler kendi isimleri ile tanıtılırken, Redkanlılar hem Redkan hemde Zilan olarak tanıtılır. Osmanlı Devleti döneminde bakan olan Mehmet Emin Zeki Beg'in Kürt ve Kürdistan Tarihi adlı kitabında, Karabağ ve Erivan Kürtlerinin genelde Zilan Kürtleri olduklarını belirtir.

Redki aşireti, kendileri ile ilgili eski gravürler olan tarihi çok eski birkaç Kürt aşiretinden biridir. Avrupalı antropolog ve arkeolog Ernest Chantre, 1890 yılında yazdığı Transcaucasie adlı kitabında, Redki aşiretinin çok medeni bir aşiret olduğunu ve Kürtler arasında çatal, bıçak kullanımını onlarda gördüğünü belirtir. Dördüncü Murad, 1635 yılında Erivan Seferi'ni düzenlediğinde, Redkan aşiretine top ve beylik nişanı vermiştir. Yine Redkan aşiretinden Cafer Ağa, 1847 yılında Rus Devleti tarafından resmi olarak Kafkasyada yaşayan bütün Müslüman Kürt aşiretlerinin lideri (temsilcisi) olarak kabul edilmiştir (bkz).

Erivan'a göç ettikten sonra, yarım asırdan fazla bu bölgede yaşayan Redki aşireti, 1800lü yılların sonralarına kadar Erivan ve Kızıl Kürdistan (Karabağ) çevresinde sorunsuz bir şekilde yaşar.

Redki aşireti üç defa Erivan'dan göç eder. İlk göç Redki aşireti beyi Guli Cewer Ağa'nın oğlu Eyüp Paşa, 1877 yılında Osmanlıya iltica edince, kendisi ile birlikte 600 aile getirir. 1877 yılından sonraki göçler, bölgeyi Kürtsüzleştirmek isteyen Ermenilerin baskıları sonucu olur.

1890 yılından sonra Osmanlı, Suriye ve İran'dan gelen Ermeniler, geldikleri yerlerden gördükleri baskılardan dolayı, intikamlarını yerli Müslüman Kürtlerden alırlar. Ve her gece bir kaç köyü basarak, yüzlerce insanı katlederler. Redki aşiretinin Erivan'dan ikinci kitlesel göçü, 1890 yılında olur.

1915den sonraki yıllarda ise, tek tük aileler hariç, Redki aşiretinin tamamı atayurtları Erivan'dan sürülür.

1914 yılında birinci dünya savaşı olduktan sonra, 1915 olayları olur ve Ermeniler kitlesel olarak ağırlık Kürtlerin (ağırlıklı Redki aşireti) yaşadığı Erivan'a göç ederler. 1918 yılında Rusya'da Lenin ve Çar Nikolay (Nigalo) arasında çıkan sürdüşmelerden dolayı Rusyada karışıklar meydana gelince, Rusya kendini savunamaz bir duruma gelir. Bunun üzerine Ermenilere ağır silah verdiler ve Türklerin sınıra saldırmaları durumunda, sınırı savunmalarını istediler. Ermenilerde Rusyadan aldıkları silahlar ile Müslüman Kürt köylerini basıp, çok sayıda katliam gerçekleştirdi. Oldukça organize olan ve ağır silahları olan Ermenilere karşı kendini savunamayan Redki aşireti ve diğer Müslüman Kürt aşiretleri, Erivan'dan Aras nehrinin batısına göç etmek zorunda kaldılar. Çok büyük bir aşiret olan Redki aşiretinden sadece Xelife Heci İsmail'in ailesi ve birkaç aile kendileri ile birlikte birkaç koyun getirebildi. Redki aşiretinin taşınır ve taşınmaz, herşeyi orada kaldı.

Bu üç kitlesel göç haricinde, Stalin 1937 ve 1944 yıllarında Türkiye, Rusya sınırında yaşayan Müslüman Kürtlerin büyük çoğunluğunu Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan gibi ülkelere sürgün etti. 1988 yılında ise, Azeriler ve Ermeniler arasında çıkan savaştan sonra, bütün Müslüman Kürtler göçe zorlandı. Göç etmeyenler büyük vahşetlere maruz kaldılar.

Bu üç göç ve üç sürgünden önce, Erivan nüfusunun çoğunluğu Kürtlerden meydana gelirdi. Kürt aşiretleri içerisinde ise Redki aşireti Erivan çevresinin en kalabalık aşiretiydi. 1988 yılında Erivan Şirazlı köyünden, Rusya Krasnador'a göç etmek zorunda kalmış bir Redki, bunu şu sözlerle özetliyordu "Erivandan, Laçin ve Kelbajar'a kadar, bütün dağlar ve ovalar Redkiydi" bkz.

Redki aşireti haricinde bölgede yaşayan Şemski, Bıruki, Azizi, Dılxêri, Mılli, Banoki gibi aşiretler de kafileler halinde Aras nehrinin batısına, Kars ve Iğdır çevresine göç edip, bu tarafa yerleşirler. Redkanlılar ise genelde Kars ve Iğdır köylerine yerleşirler. Bu iki şehre yerleştikten sonra, Rus saldırıları ve Ağrı Direnişinde, yerleşmiş oldukları Ağrı Dağı çevresindeki bir çok köylerinin yasak bölge olmasından dolayı, Kars ve Iğdır dışındaki bölgelere de dağılırlar.

Aras Nehrinin bu tarafına geçenler haricinde, bir çok eski Sovyet ülkesine dağılmış ailelerde var. Ve ayrıca ünlü Kürt prefesör Mehrdad İzady'e göre; Redkan ve Şadılli aşiretlerinden bir çok aile, 16. yüzyılda Erivan çevresinden İran Horasan'ına sürgün edilmiştir. Horasan'a sürgün edilenler, şuan Qoçuhan şehrinde yaşarlar. Ayrıca bir kaç aile de Suriye Halep'te yaşamaktadır. Redkanlılar Horasan'a sürgün edikdiklerinde, orada birçok iz bırakırlar. İran Horasınında Redkan isimli köyler ve kaleler bulunmaktadır.

Redkan aşiretinin toplam 13 kabilesi olup, isimleri aşağıda verilmiştir.

Kumka
Memka
Çekema
Heciya
Hesepêxasa
Torına Qewişa
Torına Malbatê
Torına Redka (Mala Kosa)
Katêya
Koseya
Bekıra (Mala Bekırê Heci Cıbir)
Mala Siso (Mırdêsa)
Qerki (Qerka Redka)

Redkan aşiretinin Bekıra kabilesi, bir çok defa Bekiran aşireti ile aynı sanılır ama, aynı değildir. Redki olan Bekıralar, ismini babaları Bekırê Heci Cıbir'den alır. Bekiran ise, başlı başına bir aşiret ismidir. Redkan aşiretinde Bekıra kabilesi olduğu gibi, Pirebadi aşiretinde de Bekıri (Mala Bekırê Şêx Memo) kabilesi vardır. Bu üçü de sürekli Bekiran aşireti olarak sanılmaktadır. Ama, üçü bağımsız üç aşirettir. Bekiran aşireti Zafaranlu konfederasyonuna, Redkan aşireti ise Zilan konfederasyonuna bağlıdır.

Redki aşiretine liderliği; Erivan Sefevi devletinin elindeyken Heci Cıbirê Kal. Daha sonrasında Guli Cewer Ağa, Eleşref Bey, Heci Usıv yapmışlardır. Göçten sonra ise, Ali Ağa, Heci Eme Topal, Xıdırê Evle ve Mıheme Şerifê Sırdo yapmıştır.

Redkanlılar, Karsda 97, Ağrı’da 89, Iğdırda 45, Muş’ta 43, Erzurum’da 41, Ardahan’da 14, Van’da 36, Edirne’de 2, Bitlis, Erzincan, Diyarbakır, Hatay, Maraş, Ankara, Kayseri ve Eskişehir’de birer, Bayburt 4, Manisa’da da 2 olmak üzere, Türkiye’nin toplam 381 köyünde yaşar. Türkiye dışında da birçok köyde yaşarlar. Onlar bu listeye dâhil edilmediler.

Muş Erzurum köylerinde Redkanlılar birbirlerine Oro diye seslendiğinden, onlara oroyi, ve Erivandan geldikleri için  de Mıhacırên Rewanê (Erivan muhacirleri) deniliyor. Ağrının Eleşkirt ilçesi köylerinde, Redki aşiretinin Erivandan göçü, takvim olarak kullanılır; 1890 ila 1915 yıllara arasında meydana gelen herhangi bir olaydan bahsedilirken, "salên eşîra Redkî hat" (Redki aşiretinin geldiği yıllar) deniliyor.

Redkan aşireti hakkında Osmanlı, Sefevi, Rus ve birçok devletin arşivinde çok sayıda belgeler olduğu gibi, ayrıca tespit ettiğimiz 138 kitapta bu köklü aşiretin ismi geçmektedir.

Kitap listesine aşağıdaki linkten bakabilirsiniz:
http://redkani.blogspot.com/2018/12/redki-asiretinden

Redkan aşireti  tarihe mal olmuş bir aşiret olduğu gibi, tarihe geçen şahsiyetlerde çıkartmıştır. Ayrıca Redkan aşireti, Kürt kültürüne çok katkı sağlamış değerler çıkartmıştır. Bunlardan en önemlisi; Dengbêj Şakıro'dur.


(FO: 424/7B (Confidentiel 10024), (Extracts from correspondence relati ve... Enclosure 2, N°16, Enclosure 2, N° 17. (Representation of Hussein Pâshâ, Chef of the Kurdish Tribe of Zeelan, to the Govemor General of Erzeroum, May 1842).

** ИЗВЪСТІЯ, КАВКАЗСКАго отдѣЛА, ИМПЕРАТОРСКАГО РУССКАГО ГЕОГРАФИЧЕСКАГО ОБЩЕСТВА, ИЗДАВАЕМЫЯ подъ РАДАКЦІЄЮ, Д. И. КОВАЛЕНСКАГО. 1894

Kaynaklar:

1: Şerefhan, Şerefname, 1597
2: Mela Mahmud Beyazidi, Cami’iyê Risaleyan û Hikâyetan
3: TDK İslâm Andiklopedisi

Arşiv Belgeleri:

1: Devlet Arşivleri Başkanlığı Osmanlı Arşivi, kutu: DH.HMŞ, Gömlek: 12, Sıra: 48, Tarih: 12 Nisan 1571 (Hicri 17 Zilkade 978)

2: Devlet Arşivleri Başkanlığı Osmanlı Arşivi, kutu: DH.HMŞ, Gömlek: 22, Sıra: 458, Tarih: 5 Temmuz 1573 (Hicri 5 Rebiüevvel 981)

3: Devlet Arşivleri Başkanlığı Osmanlı Arşivi, kutu: DH.HMŞ, Gömlek: 39, Sıra: 313, Tarih: 2 Şubat 1580 (Hicri 15.12.987).

49 yorum:

  1. Aptulvahap Aybak13 Ocak 2019 19:15

    Ben Tuzlucalıyım. Bizde Celaliyiz. Redkilerle iç içe yaşarız. Yukarıda Zilliler ile ilgili bir tespit var. Bende ona katılıyorum. Benim dedem Redki aşiretinden bahdederken, diyor Redka serkaniya Zilla ne. Yani Redki aşireti, Zil'in kaynağıdır.

    Gerçekten önemli birşeydir, araştırılması lazım.

    YanıtlaSil
  2. Bu yazdıklarınıza aynen katılıyorum. Aynısını Karaçoban eski belediye başkanı rahmetli Hacı Fetullah Ersoy'da söylerdi. Babası Erivan doğumluydu. 1985de vefat etti. Hacı Fetullah çok şey biliyordu. Ve dedikleri hep bu sitede de var. Aynen böyle devam edin.

    Birde birşey daha ekliyim. Hacı Fetullah diyordu o Tixut köyünde salgından Redki aşiretinden 40 yada 400 kişi öldü. Sayı tam aklıma gelmiyor.

    YanıtlaSil
  3. Aşağıda verdiğin linki kopyalayıp googlede aratın, orada yukarıdakilere benzer bilgiler verilmektedir.
    https://goo.gl/Aq6NHi

    YanıtlaSil
  4. Memıtan beglerinden asıl köyümüz molaosman yeni ismi anakaya rus işgalinden dedemiz şehit oluyor 1926 da bizim babamız irana ordanda vana geliyoruz halen van merkezde ikamet ediyoruz 30 hane civarinayiz asıl dedemiz ömer bey mir alaymiş osmanlı zamanında artık biz bu aileden kopuyoruz bilgilerinize arz ederim yardımcı olursanız memnun olurum saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Sizin aile için sitemizde Memıta bölümüne bak.

      Sil
  5. Bunca bilgiyi araştırmayı kaynağı yerli yerinde toplayıp paylaşmak büyük emek ister bu emeğe saygı duymak lazım elebeteki güzel ir çalışma kültürümüzü tarihimizi en önemlisi asimle olma tehlikesi ile karşı karşıya olan Dilimizi bilmek yaşatmak için güzel ama en cok tarihte ve şimdide aşiretçilik cok sey kayip etirdi bize aşiret sadece böyle güzel etkinlikler ve tarihimiz kimliğimizi bilmek için olmalı benim nazarımda bütün kürler birdir bir olmalıdır saygılar..

    YanıtlaSil
  6. Maşallah kökenimiz her yeredede varmiş

    YanıtlaSil
  7. Tiğuta xelate bir hikayedir öyle bişey yok ( em ehle gole ninin em ehle çiyabune ) onu 4-5 ten fazla babasını sayamayanlar uyduruyor

    YanıtlaSil
  8. Ağrı isyanından sonra dedelerimiz osmaniyeye sürgün edilmiş. Yıllar sonra diğer bir kardeşlerini Hatay kırıkhanda bulmuşlar. Kırıkhandan Mersine gelen yengem derdiki biz ığdırlıyız. Redkiyiz. Hatta ezidi olduğunu söylerdi. Güneşe döner dua ederdi. Bu anlatılanları hep merak etmişimdir.Bu konuda bilgisi olan var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Redki aşiretinden 1918 yıllarında ve sonrasındaki yıllarda, o taraflara gidip kaybolan çok aile var. Benim ailem de Diyarbakır'a, oradan Adıyaman'a kadar gitmişler. O zaman kolera hastalığı çıkmış. Çoğu bu hastalıktan ölmüş. Sonra birkaç yıl sonra dönmüşler. Ama, Redki aşiretinde Êzdilik yoktur. Kürtler Müslüman-Êzdi fark etmeksizin, güneşe hep önem vermişler.

      Sizin aile şimdi nerelerde yaşıyor? E devletteki soy ağacında Iğdırdaki köyünüzün ismi çıkıyor mu?

      Sil
    2. Babamım babasının 3 kardeş olduğu sürgün geldiği 3 kardeşin nereye gittiğini kimse bilmiyordu yıllar sonra birini kırıkhanda bulmuşlar. Soyağacında babamın babası çıkmıyor. Kayıp. Ama kırıkhana yerleşen kardeşler biz ığdırlıyız, Redkiyiz demişti. Birde bunu hep saklamışlardır. Konuşmazlar...

      Sil
  9. Emeğinize sağlık çok teşekkür ederim. Ben ığdır asma köyündenim redki diyorlar ama pek göremedim yazılarda yardımcı olurmusunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Bu mail adresine bir mesaj gönder konuşalım
      redkan676@gmail.com

      Sil
    2. bende aynı köydenim yaklaşık 4 yada 5 kuşaktır qereçol aşiret bireyleri var

      Sil
  10. Selam aleyküm bende redki aşiretindenim erzurum hasan kale goma laza koseyi ailesinden

    YanıtlaSil
  11. Bizim dedeler de Erivandan gelmişler. Tahminen 1800 yılları. Eskiler Kürt olduğumuzu söylerler ama 1880 doğumlu olan dedem Kürtçe bilmiyordu. Fakat Erivan radyosundaki kürtçe türkü ve uzun havaları herkes dinlerdi. 1790 veya 1805 yılında Erivandan Ardahan Çıldıra gelmişler. 1956 yılında bir kısmı Muş Bulanık Kekerli köyüne göçmüş. Burada terekeme göçmenlerin yakınında Çıldır mahallesi oluşturmuşlar. Yerleşik kürt aile reisleri gelen göçmenler terekeme diye pek yakınlık göstermemişler. Bu bilgilerden bir şey çıkar mı.
    Not. 1800lerde gelen atamızın adı net değil.

    YanıtlaSil
  12. Emeğinize sağlık zor ve zahmetli bir iş yapmışsınız tebrik ederim

    YanıtlaSil
  13. Artık bir dernek adı altında toplanmamız farz dır
    Erzurum / KaraÇoban / Duman Köyü
    Mala Avla Ogulları Sofi Süleyman Maho Siyapoş

    YanıtlaSil
  14. Bende tuzluca igdir radgi aşiretinin bekiran kolu emê topal 1960 bütün kacak lerin eme topal a silahlarını teslim edip devlete teslim olmuslardir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Bende Redki aşiretinin Bekıri kolundanım. Redki aşiretinin kolu olan Bekıri'dir.

      Bekiran yada Bakran ise, Batman ve Bitlis çevredinde yaşayan ayrı bir aşirettir.

      Sil
  15. merhaba bende retkan aşiretindenim ığdırdan diyadinin davut köyune yerlesen köklu bi aileyiz sayımız hayli fazladır diyer akrabalarımızla tanışmak isteriz torun paşa soyjndan olduğumuz söylenir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Davut köyündeki Redkiler hakkında bilgi sitemizde var.

      Sil
  16. Lütfen size ulaşabiliceğim bir ulaşım adresi bırakın çünkü merak ettiğim bir kaç soru var

    YanıtlaSil
  17. Selamın aleyküm bizde Ardahan Göle sasadel koyundeniz soyadımiz kaya dedemler bizim redki aşiretinden olduğumuzu soylerlerdi dedemin amca çocuklarının soy isimleri Karakoç ve yıldız bizim hangi koldan geldigimizi bulma şansınız varmıdır yada bilginiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm selam. Sizin aile ve Karakoçların bilgilerine bu linkten ulaşabilirsin
      https://redkani.blogspot.com/search?q=Sasad%C3%AAl&m=1

      Sil
  18. Bende çekemi kolundanim Kağızman karakuş ve Manisa da soyun büyüklerinin devamı yazmaktadır çekemilerin yoğun olarak soyisimleri aydın ve Aydemir olarak biliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Kağızman Karakuş köyü doğumluyum.Çekaman aşiretindeyim.Köyümüz yüz hanenin üzerindedir.Köyümüzün yarısı bayam denilen yere iinmiştir.Kesin ol

      Sil
  19. Değerli akrabalarim . Videolari yazilari takip ediyorum okumaya çalışorum çoğusu sözlü tarihtir . Ben bunları yazili dökümasyonlarina tarihi kaynaklara bakıyorum. Doğruluğunu bulmaya çalışiyorum. Biz Şeyh Muhammed Zilanin soyundan Geliyoruz Diyoruz. Tarihi kaynaklarda şeyh Muhammed Zilani 1405 te O dönemki My Farkinide kurulu olan Süleymaniye Beyliğinde vefat ediyor. Ebubekir Redkani Şeyh Muhammed Zilan'iden sonra 3. Kusak torunu. Şeyh Muhammed zilanin Atasi Yusuf Moğol Hükümdarı Hülagünun 1258 Bağdadi almasiyla Abasi halifesinin başini kesince 1258de İran'ın Medan şehrine gidiyor orda Ünlü şair İranlilarin Baba Tahirin kızı ile evlaniyor . 4 oğlu oluyor . Hasan Hüseyin, Muhammed, isa, Musa Atamiz Yusuf vefat edince oğulari. Muhammed Afganintanin Herat şehrine gidiyor, dedemiz oğlu Hasan Batmana gidiyor oğulları Musa ile isa Bunlarda Barzan bölgesine yerleşiyor Barzanilerin dedesi. Ebubekir Redkaniye gelecek olursak , Sefaviler Şah ismailin Kardeşi karahan Doğu ve güney doğuyu ele geçiriyor insanlari şialaştirmaya çaliyor binlerce insani kılıçtan geçiriyor öldürüyor. Ve bizimle Sefavllerin çatışmalarından . Zülumlerinden 40 Sefavilerde öldürülüyor zülme red deniliyor o gece Van üzerinden Ebubekir Redkani 40 ailemizle beraber Yavuz Sultan Selim 1514' te Güney Azerbaycanla beraber yani tebriz ve horosan bölgesini aliyor. Bizimkiler o bölgeye gidiyorlar 1514 lerde gitmeseler sefaviler hepsini öldurecek . Bizimkiler sefaviler tekrar revanı ele gecirince Revan 14 yıl Sefavilerin Elinde kaliyor . 4. Murat Revan seferi düzenliyor . Kuzey Revanı aliyor Ama Güney Revanı alamiyor sebebi Annesi Kösem sultanin kendisine darbe duzenliyeceği endisesi sefer 6 ay sürüyor 1639'da kasri şirin antlaşmasi yapiliyor sefaviler ve osmanlı devleti arasinda Güney Revan tebriz bolgesi Arasin güney tarafi . Bizimkiler Karabağ'a geçmek zorunda kalıyor Hacı cibiri kal Döneminde . Hacı cibiri kal Beyliği almiyor osmanlilarda yigeni Haci Alinin oğulu Muhammed aliyor . Osmanlilardan rewan çarlik Rusyaya gecince beylik Güllü Cewar ağaya ondan sonra oğlu Eyup paşaya Eyüp Paşa 1877 de Dedem yunus( uno) larla beraber osmanlıya geçince yerine kardeşi Ali Eşref paşa geçiyor. İlk göçumuz osmanliya 1877 Eýup bey dönemi 93 harbinde son göç 1914 ile 15 tarhilari arasi 1. Cihan harbinde Ali eşref Pasa Beg ile beraber yapiliyor . Fıle ( Ermeni) urus( Ruslar) lin baskisi katliyamlarindan dolayi yapiliyor yüzlerce akravamiz o bolgede şehit ediyorlar. Ermeniler Camisi mescidi olan tüm yerleşim yerlerini yakip yıkiyorlar. Sag kalanlar göc etmek zorunda kaLiyorlar bizimkiler Erzurum karaçobana göc ediyorlar orasi boşmuş pizmamlar secereler Emivilein son döneminde Abasiler selcuklar osmanlilar tarafindan kayit alitina aliniyor . Hz hasan ve hz huseyinin soyunu kayit etmek icin bakanliklar kuruluyor . Soylarinin kayitları icin bunlar kayitlarda var yazili osmanli arşivlerinde secere bu kaynaklardan aldim paylaştim bazilari diyor biz arap degiliz sen arap olabilirisin ben kimseye demiyorum . Sen bu irtansin Hz ibrahim hangi irktan araştitin kitaplar var yazili Hadis kitabı var tacul usul onu alip okuya bilirsiniz telefonlarinizi boş yere kulanacaginiza bununla ilgili onlarca video var yazi var okuyun .

    YanıtlaSil
  20. Ez nebiye zıbet ağame bra bende redki yım nekadar dağ ova nehir deniz varsa hepsi yine redkidir 😉

    YanıtlaSil
  21. Merheba . Navê min Sancar Tunca. Em jî ji êla Redka ne. Em li Gîyadînê li gundê Dawid dimînin. Xizmên me yên ku bixwazin em hevdu nas bikin dikarin li ser vê numarayê li min bigerin.0542 162 18 45. Silav û hezkirin.

    YanıtlaSil
  22. Valla bende redkayım karsliyim maşallah valla soyumuz çok uzunmus

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ezelden gelen bir soy ama şuan hiç biri birbirine sahip çıkmıyor

      Sil
  23. Alesori koseyi aynidir. Ayni beloyi,Kumıki,xano, teto,esko,miheyi, berber gibi ailelerin bir olduğu gibi,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba bedir bey benimde soy ismim köse bende aynı asiretenim

      Sil
  24. Redka aşireti birbirine sahip çıkmayan bir aşiret çok okudum çok araştırdım ne yazık ki soydan gelen bir şey oysa ki çok eski zamanlarda çok şeye sehip olan bir aşiret mis ama şuan hiç öyle görünmüyor üzücü bir durum

    YanıtlaSil
  25. Bende çekeman kolundan Kars Sarıkamış Başköy yıldız soyisim Ali yildiz oğlu hadi yıldız (avo)torunu nenemiz dedemiz anlatırdı bize küçükken kalabalık bir aşiret olduğumuzu 96-97yillarinda bilirdik sakironun aynı aşiretten olduğu aynı zamanda redki aşireti büyüklerimizden biri Atatürk'ün ordusuna bakmış vsvs diye

    YanıtlaSil
  26. S.a bende oktay çamurlu dedemler tokat ta göç etmişler araştırdım çamurlu köyünden gelmeymisiz soyismimizde ordan gelmeymis yani bende redki asiretin denim

    YanıtlaSil
  27. Ağrı da yım bende retki aşireti ndeyim ama temexari olara bulunuyoruz gilginc

    YanıtlaSil
  28. Heciya hakında bilgi varmıdır

    YanıtlaSil
  29. Ustam size zahmet RETKAN aşiretinin kaç babası varsa hepsinin ismini tek sayfaya yerleştirebilirmisiniz hepsinin ismini vererek sıralayabilecek hale getirebilirmisiniz rica etsem
    Her hebi êla retka👏👏

    YanıtlaSil
  30. Afrin bölgesini, nereden geldiklerini, ne zaman yaşadıklarını ve kaç kabileden oluştuğunu araştırmanızı rica edebilir miyim? Çabalarınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  31. Merhaba Kars Bozkuş ve Eskigazi köyünden annem ve babam Kuş ve Koç soyadındanız bir bilginiz var mı acaba bu soyadları ile veya köyler ile

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Redkanlılar kitabında, Eskigazi köyü kısmında bilgi var.

      Sil
  32. Degerli pızmamlar. Benim İstirhamım. Muştaki Bekir Ağanın Ailesinden. Secerenin Resimlerini paylaşmaları. O secere Karaçobandaki tüm Red kilerin secesi. Karaçobandaki Red kiler Hacı Cibiri Kalın soyundan gelenlerin secere si. Karaçoban Eski Belediye başkanları Rahmetli Abdullah Erhan Dedem ve Rahmetli Hacı Fetullah Ersoy Dedem. O secereyi gidip Bekir ağanın evine görmüşlerdi.sağolsunlar göstermişlerdi. Ve Hacı Fetullah dedem. Kendisine kadar ve Dedem Rahmetli Mehmet Keleş kadar secereye kayıt etmişti. En güncel secere o. Bu yazımı okuyan herkesten istirhamım Bekir Ağanın evlatlarına ricacı olmaları. Secerenin resmini çekip paylaşmaları. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

    YanıtlaSil
  33. Merhaba keko iyi çalışmalar. blog ta yazıları okurken gördüm bu benim dedemin dedesi şakir şükrü ismi van merkezliyiz bizimkiler konyaya sürülmüş bu dedem belli değil nasıl öldüğü vanlı büyük nenemin alnında bunun karısının yani üçgen deq varmış dedem derdi gerçek soyadımız sülale ismi Camuşçu lar camuşcuoğlu diye redki olabilirmiyiz acaba büyük dedemin tc kimlik no 293 ile başlıyor. Elegezde Camuşvan diye bir köy gördüm. Buda Camuşçu demek zaten. Bana yardımcı olursan çok sevinirim şimdiden teşekkür..

    YanıtlaSil