17 Aralık 2018 Pazartesi

Hasanhan Köyündeki Redkilerin Yaşadıkları

Bizler, Kürtler arası düşmanlıklar canlanmasın diye aşiretler arasındaki savaşları yazmıyoruz. Bu savaşlar anlatılıp, anlatılanın içinde önemli bilgiler olduğunda da yine düşmanlıklar olmasın diye söz konusu savaşları yazıp, yazıyı sansürlüyoruz.

Mêrxasê Êla Redkan: Hecî Memetê Îsmaîlê Feqî Xelîl

Merhum büyüğümüz Heci Memetê Îsmaîlê Feqî Xelîl (Hacı Mehmet Arslan) ailesi ile birlikte Iğdır'ın Kerimbeyli, Halfeli köylerinde yaşamışlar. Arincekli Hacı İbrahim Bulut'un amcasının oğlu, Esê Beko (Malgaz) ailesinin de damadıdır.

14 Aralık 2018 Cuma

Redki Aşireti Hudut Gazetesi Manşetinde

Yüzyıl sonra Gürcistan'da bulunan Redki aşiretinden aileleri Iğdırdan ziyarete giden Sabri Malgaz, Iğdır Hudut Gazetesi tarafından haber yapıldı.

13 Aralık 2018 Perşembe

Dîrok û Çîroka navê eşîra Redkî

Ev bi salan bû ku kal û pîrên ji eşîra Redkî behsa hildana navê Redkî dikirin. Çîrokên ku mezinên Redkîyan digotin, kêm zêde wek hev bûn.

11 Aralık 2018 Salı

Redki Aşiretinin Büyük Dengbêji Mıhemedê Mirzo

Redki aşireti Kürt tarihi boyunca çok önemli şahsiyetler çıkartmıştır. Özellikle bu aşiretten çıkan Reso, Şakıro gibi dengbêjler, Kürt kültürü ve tarihine çok büyük katkı sunmuşlardır.

5 Aralık 2018 Çarşamba

Osmanlı Arşivinde Redkan Aşireti ile ilgili 430 yıllık belge

Aşağıdaki belge, Redki aşiretinin köklü tarihinin bir kanıtıdır.

Başbakanlık Osmanlı Arşivleri Genel Müdürlüğü, Mühimme Defterleri arşivi

Arşiv gömlek no: 63, Sıra no: 52, tarih: Hicri -23-02-996

Pirabad - Pirabat

Pirabad (Pirabat) Ağrı Eleşkirt'e bağlıdır.

2 Aralık 2018 Pazar

Gürcistandaki Redkileri Bulundu

Dün ki paylaşımımızda bahsetmiştik; Iğdır Evci ve Kerimbeyli köylerindeki Malgaz ve Çalhan aileleri Revan'a geri giden akrabalarını yaklaşık yüz yıldır arıyorlardı. Bizler Êla Redkan olarak onları Gürcistan'da bulup, iki aileyi görüştürmüş. Ve birkaç gün önce de Iğdırdan Malgaz ailesinden, Redki aşireti tarihi hakkında çok bilgili olup, bizlere de çok yardımları olan Sabri amca bir yeğenini alıp, Gürcistan'a gitmişti.