2 Aralık 2018 Pazar

Gürcistandaki Redkileri Bulundu

Dün ki paylaşımımızda bahsetmiştik; Iğdır Evci ve Kerimbeyli köylerindeki Malgaz ve Çalhan aileleri Revan'a geri giden akrabalarını yaklaşık yüz yıldır arıyorlardı. Bizler Êla Redkan olarak onları Gürcistan'da bulup, iki aileyi görüştürmüş. Ve birkaç gün önce de Iğdırdan Malgaz ailesinden, Redki aşireti tarihi hakkında çok bilgili olup, bizlere de çok yardımları olan Sabri amca bir yeğenini alıp, Gürcistan'a gitmişti.


Dört gündür Sabri amca Gürcistan'da ve günde Mıho'nun bir torunu kendisini evine davet edip, ayağının önünde kurban kesiyor.

Mıho, Redki aşiretinin Erivan göçünden sonra, Kerimbeylideki akrabalarından kopup, Erivan'a geri döner. Orada Çillê isimli bir Kürt kızı ile evlenir. Sonrasında sınırlar kapatıldığı için geri dönemez.

Altı oğlu, altı kızı olur. Bunların isimleri; Hıdır, İbo, Hamit, Veli, Ali, Reşit, Seyran, Gulê, Bahar, Zinê, Fatma ve Emine.

Çocuklarından Ali ve Fatma sağ, diğerlerinin hepsi vefat etmiş. Ali Leningrad'ta, Fatma Gürcistan'da.

Elegez'e yakın, Dengbêj Reso'nun da köyü olan Varankso'ya yerleşirler. Nüfusları günden güne artar. Şuan Gücistan, Azerbaycan gibi ülkelerde yaklaşık yüz evleri var.

Mıho, 22 Ağustos 1974'te vefat eder. Şuan çocuklarından Ali ve Fatma haricinde, hayatta olan yok.

Şimdi Sabri amca oradadır. Hergün biri davet ettiği için dönmesine izin vermiyorlar. Döndüğünde, toplu çektiği fotoğraflar, videolar paylaşmaya devam edeceğiz.

Gürcistan'daki Redkilerden Mıho ve Karısı Çillê

Mıho'nun oğlu Reşit eşi ile. İki yıl önce vefat etmiş.
 Mıho'nun oğlu Xıdır.
Xıdır'ın eşi.

Gürcistandaki Redkiler, Iğdırdan giden Sabri amcayı böyle karşıladı.


Buluşmadan fotoğraflar.














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder