6 Ağustos 2019 Salı

Kars Redkileri

Bu yazımız da Kars ve ilçelerin de kaç köyde Redki var, genelde hangi kabileler var, nerelerden buralara gelmişler ve nüfus bilgilerini vermeye çalışacağız.

5 Ağustos 2019 Pazartesi

Lo lo Mıho kılamı Redkilerindir (Video)


Erivan Radyosu ve Fatma İsa ile Kürtler arasında çok tanınan lolo Mıho kılamı, bir aşk kılamıdır. Digor Başköy'den bir nene, 30 yıl önce bu kılamı dinlediğin de, "bu kılam Redkilerin kılamıdır" demişti. Bunun Redki aşireti yaşlılarına sorup, kılamın hikayesini öğrendik.

4 Ağustos 2019 Pazar

Kumki kolundan olan bazı köyler ve yerleşkeler

Redkan aşireti de diğer aşiretler gibi çeşitli kollardan, kabilelerden ve ailelerden meydana gelmektedir. Aileler sülaleleri, sülaleler kabileleri, kabileler kolları meydana getirir. Aşiretleri ise kollar meydana getirir, yani aşiret olabilmek için en az iki kol yani kabilesi olması gerekiyor.  Redki aşiretinin başlıca büyük kolları şunlardır; Kumki, Memki, Çekemi, Heciya, Sılêmana (Hesepêxas), Torına Kosa, Torına Qewişa, Koseyi ve Torına Malbatê.  Bundan önce Malbat kolunu konu alan bir yazı hazırlamıştık. Bu yazımızın konusu ise Kumki koludur.

Redkilerin Rewandaki yüzlerce yıllık köylerinden: Şamiran

Rewan (Erivan) şehir merkezine 25-30 km uzaklıkta olan Şamiran köyü, Redki aşiretinin eski bir köyüdür. Şuan Muş, Erzurum, Ağrı, Kars ve Iğdıra dağılmış olan Mala Bello, Koseyi, Elesora ve Torına Mala Kose sülalelerinin köyüdür. Şamiran'ın yanındaki Saetıli köyü de de öyle. Ama, Seatıli köyünün şuan var mı yoksa yok mu bilemiyoruz.

Redkili Simalardan Eme Topalê (H. Ömer Şark)

Redki aşiretinin Iğdır'da çok tanınan merhum büyüklerinden Hacı Ömer Şark, ömrü boyunca hem ticari zekası ve hemde akrabacılığı ile örnek bir insan olmuştur. Ömrü boyunca Redki kimliğini öne çıkaran, Redkanlı akrabalarını hep takip eden Hacı Ömer Şark hakkında bir yazı yazmak boynumuzun borcu oldu.

Hacı Yusuf ve kardeşi Sımo'nun Rewan kaçışı

Redki aşiretinin Iğdırdaki kanaat önderlerinden merhum Hacı Ömer Şek'in (Eme Topal) dedesi Hacı Yusuf'un üç kardeşi varmış. Bunlar; Sımo, Hacı Mehmet ve Abdullah.

3 Ağustos 2019 Cumartesi

600 Yıllık Redki Köyü: Kaniya Dızê

Redkilerin en az 600 yıllık olan Kaniya Dızê köyü, yok olmuş bir köydür. Üç yıldır Ağrı, Muş ve çevre illerden bir çok Redkanlı aile bu köyden geldiklerini söylediler.

Redki Aşiretinin Erivandaki Bazı Köyleri ve Goş Savaşı - video

Redki aşiretinin Erivandaki bazı eski köyleri ve Moti ile Redki aşiretlerinin Muştan gelen Ermenilerle Erivan Goş köyündeki savaşı.

2 Ağustos 2019 Cuma

Kinyas Kartal'ın Redkiler hakkında anlattıkları

Bıruki aşireti ile Redki aşireti, yüzlerce yıl bugünki Ermenistan ve Azerbaycan topraklarında beraber yaşayıp, yüzlerce yıllık komşu olarak barış içerisinde yaşadılar. İki aşirette Rus desteği, Ermeni baskıları sonucu ata  topraklarını terk edip, Aras nehrinin bu tarafına geçmek zorunda kaldılar.

Redkanlıları konu alan bir film: Bêhna Kelmêşa



Karsda çekilen bu filmin konusu şöyledir:

Bir Rus asker, Redki aşiretinden Gozel isimli bir kadınla evleniyor. Redki aşireti Erivan'dan göç ettikten sonra, Gozel'de kocası ve oğlu Zahar'ı bırakıp göç etmek zorunda kalır.

Büyük Yazar Emerikê Serdar'ın Aşiretler Listesi

Ermenistanlı ünlü Kürt yazar Emerikê Serdar, vefatından önce Kürt aşiretleri ve kabilelerinin isimlerini derleyip, şahsi internet sitesinde yayınlamış.

Belgelerle Redkilerin İran Horasan'ına Sürgünü

Redkilerin 16. Yüzyılda Safevi Devleti tarafından Erivandan İran Horasan'ına sürgününü gösteren harita.

Redki Aşiretinin 1600 ve 1835'li Yıllarındaki Konumu

Dünyaca ünlü büyük Kürt tarihçi, yazar Mehrdad İzady'in "Kürtler" adlı kitabında, Kürt aşiretleri, aşiretlerin yaşadıkları yerler, sömürgeci devletler tarafından sürgün edildikleri yerler genişçe ele alınmıştır. Söz konusu kitapta, Redkan aşireti hakkında da bilgi verilmektedir.

Erivandan Kelbajar ve Laçine Hep Redkiydi - video

Erivanlı bir Redki, babasının Redki aşireti hakkında anlattıklarını anlatıyor.