15 Ağustos 2018 Çarşamba

Redki aşireti hakkında 55 kısa bilgi

Bu yazımızda sizlere Redki aşireti hakkında 55 kısa bilgi sunacağız.

1: Redki aşireti, 1570li yıllara kadar Silvan'da yaşayıp, daha sonra ağırlık olarak Erivan çevresine göç ederler. Redki aşiretinin çomağı meşhurdur (onlar hakkında şöyle bir deyim var; Çomaxê Redka bın bıçenga wan da ne). Redki aşiretinin tarihi İsmi Zilli'dir. Silivan/ Silvan'ın ismini bu aşiretten aldığını iddia edenler var. Şerefname'nin başka bir bölümünde, Sılêmani Kürt Beyliği'nden bahsedilen bölümde ise: Mervanilerin dağılmasından sonra, onlarla akraba olan sekiz aşiretin farklı bölgelere göç ettiğini, daha sonra bunların göç ettikleri yerlerden tekrar Silvan'a getirildiği ve Sılêmani Kürt Beyliği'nin bu sekiz aşiret tarafından kurulduğu belirtiliyor. Yani aslında Irak'a da Silvan'a gittikleri anlamına geliyor. Yani Şerefname'ye göre Redkanlılar Irak'a da Silvan'dan gitmiş olup, daha sonra Sılêmani Kürt Beyliği kurulunca tekrar eski yurtlarına dönmüşler.

2: Redki aşireti, günümüzde Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan, Muş, Erzurum, Van'da 370 küsur köyde yaşamaktadır. Ayrıca Ermenistan, İran, Kazakistan ve Azerbaycan'da da Redki aşiretinin yoğun bir nüfusu var.

3: Redki aşireti, 13 koldan meydana gelmektedir. Bunlar; Kumki, Çekemi, Memki, Bekıri, Hesepêxas, Heciya, Torına Qewişa, Torına Malbatê, Torına Mala Kose, Koseyi, Mala Siso, Qerki (Qerka Redka) ve Katêyi.

4: Redki aşiretine Erivan'dan göç etmeden önce, Guli Cewer Axa, Eleşref Beg, Evdekolk, Heci Usıv gibi şahsiyetler liderlik etmiştir.

5: Redki aşiretine Erivan göçünden sonra, Ali Ağa (Kars), Xıdırê Evle (Ağrı), Mıheme Şerifê Sırdo (Ağrı), Esê Beko (Iğdır) ve Heci Eme Topal (Iğdır) liderlik etmiştir.

6: Redki aşireti, Erivan göçünden dolayı yoğun olarak Kars ve Iğdır'a yerleşmiş. Daha sonrasında Rus saldırıları ve Ağrı Direnişinde köylerinin yasak bölge olmasından dolayı, çevre illere de göç etmiştir.

7: Eleşkirtte, Redkilerin göçü, bir takvim olarak kabul edilir. Bir olaydan bahsedilince, Redki aşiretinin geldiği yıl olay oldu, Redki aşiretinin geldiği zamanlar olay meydana geldi deniliyor.

8: Redkilerin en kalabalık olduğu il, Kars'tır. Sonra Iğdır ve sonra Ağrı'dır.

9: 1781 yılında İshak Paşa, Osmanlı Devletine bir mektup yazıp, Redki aşiretinden Şemdin Ağa, Manıki aşiretinden Hamza Ağa ve Sipkan aşiretinden Abdal Bey'in Revan (Erivan)dan Beyazıd'a getirip, yerleştirmelerini ister. Şemdin Ağa, Guli Cewer Ağa'nın dedesidir. Şemdin Ağa'nın oğlu Süleyman Ağa (Slêmanê Kose), Eyüp Paşa'nın bacanağıdır.

10: Redki ismi Kürtçe olup, Redkırın (bitirmek)dan gelir. Mirê Mervan ve 40 adamını öldürdüklerinden dolayı kendilerine Redki denilmiş (soy ağacımızda yazdığına göre; olay 1035 yıl önce Kelê köyünde olmuş).

11: Redkilerin Mirê Mervan ve 40 adamını öldürdüğü tepeye, halen de bu olaydan dolayı Gırê Seriya deniliyor. Tepe, Redkilerin bir süre yaşadığı Silvan'ın Kelê köyündedir.

12: Dokuzuncu şıkta adı geçen Şemdin Ağa'nın iki hanımı vardır. İlk hanımından bir kızı, Erivan Hanının karısıdır. Bu kızından Gulam Ali Han (Ulamali) doğar. Daha sonra annesi Kürt diye, tahta geçmesin diye 1783 yılında öldürülüp, hanın Gürcü olan ikinci karısının oğlu, Ermeni ve Gürcülerin desteği ile han olur.

13: Osmanlı arşivinde Redki isminin geçtiği en eski belge, 1578 yılına ait mühimme defteridir. Redki beyi Veli Bey ve kardeşi Kılıç Bey'den bahsedilmiş. Daha eski belgelerde olabilir. Ama, şimdilik bilmiyoruz.

14: Redki aşiretinden Heci Cıbirê Kal'a, Redki aşireti adına Safevi (İran) devleti tarafından beylik nişanı verilmek istenmiş, Heci Cıbir çadırında olmadığından, yeğeni Kose Slêman'a verilmiş (Erivan 1828 yılına kadar Safevi devleti hakimiyetindeydi). Kose Slêman, Redki aşiretinin Torına Mala Kose kolunun dedesidir. Heci Cıbir'e "Kal" denilmesinin sebebi yaşlılığından değil, aşiret içerisinde adalet ile ilgili karar verenlere eskiden kal denilirdi.

15: Redki aşiretinden Hıseyin Axayê Çongdeve, Müslüman ve Êzdi Kürtlerden meydana gelen 15.000 kişilik ordu kurarak, Rusya adına Kazaklar ile savaşmış.

16: Kürtlerde dört ana aşiret konfederasyonu vardır. Zil, Mil, Zafarani ve Kurdê Reş. Redkiler Zil'in başı olarak kabul edilir. Erivandayken de Zilan'a bağlı tüm aşiretlere Redkiler önderlik etmiştir. Osmanlı arşivlerinde de Guli Cewer'in oğlu Eyüp Paşa'dan "Zilan aşireti lideri" olarak bahsedilir. Ayrıca bir Rus belgesinde ise, "Redki aşireti lideri Cafer Ağa, bölgemizdeki Müslüman Kürtlere lider tayin edildi" deniliyor.

17: Doğubayazıttaki İshak Paşa Sarayı ve Eleşkirtteki Toprakkale sarayları da, Zilan aşiretler konfederasyonundan olan Kürt beyleri tarafından yönetilmiştir. Eski Kürt şarkıların da İshak Paşa Sarayı'na Zilan Saray deniliyor. Ayrıca Sürmeli Memed Paşa'nın hem annesi hemde karısı Redkan aşiretindendir.

18: Osmanlı belgelerine göre Redki aşiretinin 1200'lü yıllara kadar Silvan'da 11 köyü varmış. Çongdeve Hüseyin Ağa'da orada Redkilerin değirmenlerinin olduğunu ve pirinç ektiklerini yazmıştır. Redki aşiretinin Xana Kelê isimli köyde hanı yada kervansaray'ı varmış. Bu han yada kervansaray, Slêmani Beyleri tarafından kendilerine verilmiş. 1640 yılında Redkiler Revan'dan, Silvan'a pirinçlerini toplamaya gitmişler. Redki aşiretinin dedesi Mıhemedê Zilli'nin mezarının Xana Kelê köyünde olduğu söylenir. Han içinde Redkilere ait mezarlar var. Burası Vakıflar Müdürlüğü tarafından sit alanı ilan edilmiş.

19:  Redki aşiretinin eski ismi Zilan (Zilli)'dir. Zilan aşireti çatısı altına başka aşiretler girince, Zilan bir aşiretler konfederasyonu olur ama, Redkiler Zilan aşiretler konfederasyonu altında kendilerini hem Zilli hemde Redki olarak tanıtmışlar. Mesela Guli Cewer Ağa'nın dedesi Şemdin Ağa 20 Ağustos 1781 tarihli BOA.C.DH.  305/308 numaralı belge de "Redki aşireti lideri Şemdin Ağa" olarak geçerken, torunu Kasın Han Zilan aşireti lideri olarak geçer. Yine Guli Cewer Ağa 1854 tarihli bir Rus belgesinde Redki aşireti lideri olarak geçer. Yani Redkiler kendilerini hem Zilan hemde Redki olarak tanıtmaya devam etmişler. Mela Mahmudê Bazidi'de Zilan aşiretler konfederasyonu hakkında bilgi verirken, alt kollarda Zilli'ye de yer vermiş. Kürtler, Zilan aşiretler konfederasyonu ile Zilan (Redki) aşiretini karıştırıyorlar. Mesela aynı kitapta Mela Mahmud otuz hikaye anlatıyor. İki tanesi Redki aşiretinden Hüseyin Ağa Çongdeve hakkındadır. Mela Mahmud, Hüseyin Ağa için Hıseyin Axa Zilli diyor. Günümüzde halen de Redkilere Zilli denilir. Örnek; dengbêj Şakıro'nun dedesi Bedıhê Zilli. Aile, Erivan'ın Qerka köyünden, diğer Redkilerle birlikte göç etmiştir.

20: Redkilerin Erivan göçünden sonra, bir dönem Ruslar, Redkilerin yeni yerleştikleri bölgelere saldırınca, Ağrıdaki bazı Redkiler Adıyaman'a kadar göç etmişler. Göç yolculuğunda, Batman ve Diyarbakır arasında kendilerini soymak isteyen Hemido isimli çok meşhur bir eşkıyayı öldürürler.

21: Abdülhamit Paşa, İshak Paşa'nın oğlu Abdullah (Abdi)'ın oğludur. Adülhamit, Sürmeli Mehmet Paşa'nın babasıdır. Abdülhamit Paşa, Redki aşiretinden meşhur Çongdeve Hüseyin Ağa'nın kızı ile evlenir. Yani bu aile, Redkilerin yeğenidir. Soy isimleri: Sürmeli, Özmen ve Sarayhanoğlu'dur.

22: Redki aşiretinin Ağrıya göçünden sonra, Ağrıda ticaret çok gelişir. İran, Irak ve Suriye'ye hayvan almaya giden Redkiler, Ağrılıların da gitmelerine öncülük ederler. Ayrıca Ağrının en eski caddesi olan Eski Van Caddesinin ilk esnafları Redkilerdir. Ayrıca Ağrı Alpaslan Mahallesine ilk ev yapan da Redkanlı Ağrı Kazlı (Qazi) köyünden Hacı Yusuf Öner'dir.

23: Celali aşiretinin liderleri Tozo Bey ve Ateş Bey kardeşler (Saki kolundan). Ateş Bey oğlu Bekir Bey oğlu İbrahim Ağa'nın kızı Mehri, Redki aşireti beyi Guli Cewer Ağa'nın torunu Resul Bey ile evlenmiş. Osman Bey'in annesidir.

24: 1854-56 yıllarında bir Fransız generali, Çongdeve Hüseyin Ağa'nın oğlu Kasım Han için, "Gümrü'de Musul'a kadar, tüm Kürdistan'ın lideriydi" der.

25: Osmanlı, İran'ın ajanıdır diyerek, Kasım Han'ı tutuklayıp, İstanbul'a götürür. Kars'ta aşiretler ayaklanınca Kasım Han serbest bırakılır ve kendisine ödül verilir. Rus arşivlerinde Kasım Han'ın kuzenleri Ahmet Ağa ve Guli Cewer Ağa'dan daha elit ve daha etkili olduğu belirtilir. Kasım Han, 1888'de Beyazıd'da vefat eder. Yerine oğlu Ali Bey, Eleşkirt'te Zilan (Redki) aşiretinin liderliğine gelir.

26: Kasım Han'ın babası Çongdeve Hüseyin Ağa 1842'de vefat eder. Mezarı şimdi de Redki aşiretinin yaşadığı Kars Pıfıka Şêxa köyündeydi. 1960 yılında bir heyelanda mezar yıkılır.

27: Kürtler kitabının yazarı İranlı Kürt profesör doktor Mehrdad İzady'nin Redkanlı bir öğrencisine söylediğine göre, Redkilerin Kürt tarihinde ciddi ayak izleri vardır. Redkilerin bir dönem İran Horasan'ına sürgün edildiğini ilk ortaya çıkaran da yine kendisidir.

28: 1856 yılında Sultan Abdülhamit, Kasım Han'a üstün savaş başarısından dolayı ferman verip (4. Mecidiye nişanı), onu Kars Kapıcıbaşı (albay) ilan eder.

29: 1500lü yıllarda padişaha verilmek üzere özel emlak vergisi alınıyormuş. Slêmani Beyi Şahvelet Bey, vergileri topluyormuş. Şahvelet Bey ölünce, 1570 yılında Elvend oğlu Behlül Bey vergileri ağırlaştırıp, Redki, Banoki ve Bêski (Besiyan) aşiretlerinden bu vergiyi isteyince, Redki aşireti bu ağır vergiye isyan edip, Erivan eyaletinin Beyazıd sancağına ve Ani şehrine gidip iskan olurlar. Redki aşiretinin bir kısmı da daha önce göç etmiş diye düşünüyoruz. Çünkü Redki aşiretinin ceylan derisine yazılı soy ağacında, Redkilerin Mirê Mervan (Mervani Kürt Devleti Kralı) ile savaşıp, İran Kum'a, oradan da Erivan'a gittiği yazılır.

30: Redki aşiretinin Hesepêxas sülalesi, adını çok eski bir Redki köyü olan Hesepêxas köyünden alır. Hesepêxas köyü, 1930 yılına kadar Redkiler tarafından kullanılan, en az 500 yıllık bir Redki köyüydü. 1930 Ağrı Direnişinde köy yasak bölge olunca, Redkiler tarafından yayla olarak kullanılmaya başlandı. Bu köyden çıkanlara, Hesepêxas denilmektedir.

31: Ruslar, Serhad bölgesine saldırınca, Kars, Ağrı ve Iğdır'dan, Redki aşiretinden bir çok aile Muş ve Karaçoban'a göç etmiş. Göç etmeyenlerden biri, Kars Gümüştepe köyünden Kekê Heydo'dur. Kürtlerden oluşan bir ordu kurup, direnmiştir.

32: Êzdi Kürtler, Ağrı, Kars, Iğdır ve Van çevresinden ilk defa Erivan çevresine geçmeye çalıştıklarında, Redki aşireti, Guli Cewer Ağa önderliğinde onları karşılamaya gidip, yardım eder. Heciyê Cındi, Hewari adlı romanının 155. sayfasında şöyle der "Hesen Ağa ve Guli Cewer Ağa, aşiretleri ile birlikte yardımımıza geldiler."

33: Cunki aşireti, Nebi Yaylası için Redki aşiretinden Yusuf Beyi öldürür (Yusuf Bey, Slêmanê Kose'nin babasıdır). Daha sonrasındaki yıllarda ise Guli Cewer Ağa'nın akrabası Dilli Cafer Ağa'nın (altı dil bildiği için dilli denilmiş) evli kızı Zeynep'i kaçırınca, Guli Cewer Ağa Erivan'dan 300 süvari gönderir. Bu olaylardan dolayı iki aşiretten çok kişi ölür.

34: 1085 de Silvan merkezli Mervani Kürt Devleti yıkılınca, sekiz Kürt aşireti tarafından Slêmani Beyliği kurulur. Söz konusu sekiz aşiret bunlardır: Berazi, Redki (Zilan), Bojiyan (Botan?), Bêski (Besiyan), Dılxêri, Banoki, Zikziyan ve Hewêdi aşireti. Bu bölge 1150'den 1450 yılına kadar Mardin merkezli Artuklu Beylerinin himayesine giriyor. O dönem Slêmani Beylerinin beyi, Elwend Bey'di. Daha sonra Akkoyunlu Beyliği hakimiyeti altına girerler. Akkoyunlular döneminde ise Slêmani Beylerinin beyi, Şah Weled beydi. O dönemler Timur (Timurê Topal) buraları yerle bir eder. Redkilerde Timur'un ordusu ile savaşmış. Daha sonra bu bölge (Meyafarqin-Silvan) Osmanlıya katılıyor. 1590 yılında Slêmani Beylerinin son beyi Behlül Bey, Beyazıd, Erivan taraflarına giden Slêmani aşiretlerini geri getirip, tekrar vergi almak için bölgeye gider ve Beyazıd'da Bêski aşireti beyi Şahsuvar (Şehsüver) Bey tarafından öldürülür ve Slêmani Aşiretleri dağılır. Şahsuvar Bey, Çolak Abdi Paşa'nın babasıdır. Burada Slêmani Aşiretlerinden bin kadar aileyi etrafına toplayıp, beyliklerini yapar. Slêmani Beyliğinden olan bu aile, Silvan'dan Pasinler'e, oradan Beyazıd'a gelir. Beyazıd Sancağı, Yurtluk ve Ocaklık olarak bu aileye veriliyor ve 1839 yılına kadar sürüyor. 1839 yılında 2. Mahmud döneminde Kürt Beylikleri ortadan kaldırılıyor ve Kürt beylerin isyanları başlıyor. Şahsuvar Bey tarafından öldürülen Behlül Bey'in soy ağacı, Mervan'a kadar gider (Şerefname'de yazılıdır).

35: Aşiretler de, birbirlerine benzer isimleri olup, birbirleri ile akrabalık bağı olmayıp, isimleri aynı olan aşiret ve kabile isimleri var. Mesela Redki aşireti üzerinden bir kaç örnek verirsek; Redki aşiretinin Torına Qewişa isimli bir kabilesi var. İzoli aşiretinin de Qewişi isimli bir kabilesi var. Redki aşiretinin Mırdêsi isimli bir kabilesi var, Adıyaman çevresinde aynı isimle büyük bir aşiret var. Redki aşiretinin Memki isimli kabilesi var, Cıbri ve Badıki aşiretlerinin de aynı isimle kabileleri var. Redki aşiretinde Elesor isimli bir sülale var. Celali aşiretinde ise Elesorka isimli bir kabile var. Redki aşiretinin Bekıri isimli bir kabilesi var, Batman çevresinde Bekiran (Bekran, Bakran) isimli bir aşiret, Ağrı'da ise Pirebadi aşiretine mensup Bekıri isimli bir kabile var. Bunlar tamamıyla isim benzerlikleri olup, birbirleri ile alakaları yoktur.

36: Kağızman, Tuzluca ve Karaçoban ilçe merkezlerinin çoğunluğu, Redkidir.

37: Redkiler Muş'a göç ettiklerinde, birbirlerine 'oro' diye seslendiklerinde, Muş halkı onları oroyi ismi ile isimlendirmiştir. Ayrıca mıhacır ve mıhacırê Rewanê de denilmektedir.

38: Redki aşiretinin bir kabilesinin ismi Bekıri olduğu için birçok zaman birçok kişi tarafından Bekiran aşireti ile karıştırılmaktadır. Redkan ve Bekiran aşiretleri aynı değildir. Redki aşiretinin Bekıri kabilesinin babalarının ismi Melle Bekir'dir (Melle Bekirê Heci Cıbir). Bunlar baba ismi almışlar. Bu isim benzerliğinden dolayı, Redki aşireti ile Bekiran (Bekran, Bakran) aşiretinin aynı olduğu sanılıyor ama, ikisi birbirinden farklı iki aşirettir. Ve Redki aşireti, Bekiran aşiretinin üç katı kalabalıktır. 

39: Redkiler islamın ilk zamanlarından beri Müslümanlığı seçmiş bir aşirettir. Bilinen tarihimizde Êzdilik yoktur. Sadece Ermenistan'ın Senger köyünde kalan Redkanlı Mirzoyan ailesi, anneleri Êzdi Kürdü olduğundan, aile sonradan Êzdileşmiştir.

40: Bir çok Kürtçe kılamda adı geçen Mıstekalo köyü, Mısto ve Kalo isimli iki Redkanlı kardeş tarafından kurulmuş çok eski bir Redki köyüdür. İki kardeşin çocukları şuan Redkilerin yaşadığı şehirlere dağılmışlar.

41: Redkilerin kısmı Sipki aşiretinin alayına yani Aptulmecit Beyin alayına katılırlar. Onun haricinde Eyüp Paşa ve Selim Paşanın Hamidiye Alaylarında alayları vardı.

42: Redkili yaşlıların kendilerine has bir şiveleri vardır; Nan'a nin, agır'a êgır, neke'ye meke, neçe'ye meçe, nexwaş'a mexaş derler.

43: İran'da kendilerine Topkani diyen bir topluluk, 90 ila 2000 yıllarda Azadiya Welat Gazetesi ile yaptıkları bir röportajda, 500 yıl önce Erzurum, Kars çevresinden göç ettiklerini ve çok eski bir Kürt aşireti olan Redki aşiretine mensup olduklarını ve ayrıca çoğunluğunun günümüzde Kürtçe, Azerice ve Farsça bildiklerini söylemiştiler.

44: Redkilerde şehir isimleri ile özdeşleşmiş aile isimleri var; Mala Bazidiya, Mala Zêdka, Mala Rewani, Mala Bayburtliya v.b.

45: Êzdi Kürtlerin büyük bir ibadethane açıp, her yıl düzenli olarak ziyaret edip, kurbanlar kestiği Ermenistan'daki Şamiran köyü, eski bir Redki köyü olup, tapusu halen Redki aşiretinden bazı ailelerdir.

46: Redkiler Erivan'dan göç ettikten sonra, bazı aileler Kızıl Kürdistan'da (Karabağ) kalmaya devam etmiştir. Bu ailelerde 90lı yıllardaki Ermeni-Azeri savaşında çeşitli Asya ülkelerine sürgün edilmiş, sürgünü kabul etmeyenlerde öldürülmüştür. Azerbaycan'a göç eden Redkiler ve diğer Müslüman Kürtler, büyük oranda asimile edilmişlerdir. Kürt olduklarını bilirler ama Kürtçe bilmezler.

47: Azerbaycan, İran ve Nahçıvan'da birçok kayıp Redkanlı aile vardır. Nahçıvan Hakmehmet köyündeki Redkiler ve İran Pıncarlu köyündeki Redkili bazı aileler, ilk defa sitemiz Êla Redkan tarafından bulundular. Ayrıca İran Qoçuhan şehrinde ve İran Horasan bölgesinde de bir çok Redkili aileler yaşıyor. Horasan'da Redkan isimli bir köyde var.

48: Eski Ağrı bld başkanı Hüseyin Yılmaz (Kazlı köyü), Eski Diyadin bld başkanı Xezal Aras (Walierep köyü), eski Iğdır bld başkanı Mehmet Nuri Güneş (Ramazankent köyü), eski Tuzluca bld başkanı Mehmet Gültekin, şu anki Hdp Iğdır milletvekili Habip Eksik (Evci köyü) Redki aşiretindendirler.

49: Redki aşiretinden Ali Ağa (Eliyê Keleş) Ağrı isyanında, isyana destek veriyor gerekçesiyle, oğulları ile birlikte tutuklanır. Ali Ağa hapiste hayatını kaybeder. Ağrı Direnişindeki Altındiş Osman, onun eşinin akrabasıdır.

50: Guli Cewer Ağa'nın oğlu Eyüp Paşa'nın büyük oğlu Hüseyin Ağa, Cizre Beyi Bedirhan Bey'in yedinci kızı Fahriye hanımla evlenmiş. Ayrıca Eyüp Paşa, Bedirhan Beyin oğlu Bahri Paşa'ya bir kızını vermiş.

51: Mela Mahmudê Bazidi'nin 1850-56 yılları arasında yazdığı 'Kürtlere dair tanıtım yazıları' adlı kitabında, "Beyazıd çevresinde 2000 evleri olan Zilan Aşiretinin liderliğini, Cemaleddin Bey'in evi yapar. Bu aşiret zaman zaman İran ve Erivan'a gider" der. Bazidi'nin bahsettiği Cemaleddin Bey, Ağrı Redkilerinden, Dambat köyünde yaşayan Durmuş ailesi ve Yukarı Saklıca (Wêrateg) köyünde yaşayan Yazıcı ailelerinin dedesidir.  Cemaleddin Bey'in diğer ismi, Mirxan Beg'dir.

52: Ermeni kökenli Rus General Loris Melikov, Ermenileri destekleyip Müslüman Kürtlere hakaret edince, Guli Cewer Ağa'nın oğlu Eyüp Paşa, Redki aşiretinden 700 aile ile Osmanlı'ya göç ediyorlar. Eyüp Paşa o zaman 50, kardeşi Eleşref Bey 26 yaşındaymış. Birçok yerde Eyüp Paşa'nın Osmanlıya bilgi verdiği ve bu Ruslarca tespit edildiği için Osmanlıya iltica ettiği yazılır ama, bu bilgi doğru değildir.

53: Kağızman Redkilerinde bulunan bir soy ağacında yazıldığına göre: 4. Murad Erivan Seferinde, Redki aşiretinden Mıhemed Ağa'ya top ve ferman verir. Ferman'ın Tahran Müzesinde olduğu söylenir.

54: 1 Ocak 2023 itibariyle tespit ettiğimiz kadarıyla Redkan aşireti Türkiye'de 366 köyde yaşamaktadır. İllere göre köy sayıları şu şekildedir: Kars'ta 94, Ağrı'da 84, Iğdır'da 46, Erzurum'da 41, Muş'ta 39, Van'da 35, Ardahan'da 11 ve diğer şehirlerde 16.

55: 1 Ocak 2023 itibariyle tespit ettiğimiz kadarıyla Redkan aşireti 1174 soy isim alıp, en çok kullanılan 5 soy isim şunlardır: Demir (38 farklı Redki köyünde var), Aslan (35 farklı Redki köyünde var), Kaya (34 farklı Redki köyünde var), Aydın (33 farklı Redki köyünde var), Yıldırım (28 farklı Redki köyünde var).

149 yorum:

  1. Eledeve Redkani16 Ağustos 2018 18:02

    Allahınıza kurban. Süpersiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim büyüklerimiz diyordu biz Selhadini Eyubinin soyundan geliyoruz...biz onların savaşcı beyleri degiliz . Zaten Büyük Selcuklunun Kurulduğu bölge Horasan bölgesi . Abasiler dönemi . Zaten Horosan tebriz bunlar İrevan ... Osmanlilar sefavilerden aliyor Yavuz Sultan Selim döneminde . 4 . Murat döneminde Sefavilerin eline geçiyor. 4. Murat 1639 da sefer düzenliyor Revana savaşi kazaniyor Ama Revan 2 ye bölünyor. Aras nehri sınir oliyor .ve bu antlasmanin adı Kasri şirin. Bizimkiler suni Olduklari icin Osmanliya yardim ediyorlar. Sefaviler bizi güney irevandan Kuzey İrevana surüyorlar. Karabağ Zengilana süruyorlar. Muhammed dedemiz öyle beylik aliyor. 4. Murat'tan İrevan Kuzey ve Guney olarak ikiye bölüyorlar Aras nehri sınir oluyor. Kuzey Irevan Yani Azarbaycan . ( Azerbaycan Ermenistan karabağ nahçivan kars ardahan iğdiri kapisiyor. Bu bir Coğrafya Ismi İrevan yani Azerbaycan bunları bilelim saygılar

      Sil
    2. Selamlar. Sitede Osman Ağa ile ilgili bir bilgi bulunmuyor. Osman Ağa ali ağanın amcasıdir dönemin 4 köyünün sahibi( aşağı başköy, yukarı başköy, tılık, karakale yayılsı) ali ağanın sahip olduğu tüm varlıklar Osman agadan kalmadır. Dönemin padişahın veziriyidi. Kars yöresinde önemli bir rol sahiplenmiş kendi ailesini için bir çok kavgada bulunmuş hata cemladini aşiretin reisini bizzat kendisi vurmuştur

      Sil
    3. Merhaba. Bizim suçumuz değil, şimdiye kadar aileden Osman Ağa hakkında bilgi gönderen olmadı. Bu bizim nail adresi, gönderirseniz Başköy bölümüne ekleriz redkan676@gmail.com

      Sil
    4. pısmam bizde Batman'çemıresodan Musa gelmişiz 250 senedir nadır ağanın torunuyum bize memki diyorlar memki elmani asiretindendir diyorlar doğrumu pısmam

      Sil
    5. Merhaba değerli kardeşim. Bizler Redkan aşireti de Silvan'dan göç etmişiz. Gundê Zila'da Resul isimli bir amcamız kalmış. Resul, Ewbekırê Redkani'nin oğludur.

      Memki meselesine gelince; Kürt aşiretlerinde dört tane Memki var.

      1: Badıki aşiretinde
      2: Cibran aşiretinde
      3: Elmani aşiretinde
      4: Redki aşiretinde

      Bunlar haricinde Bıruki aşiretinde Menka, Sipki aşiretinde ise Manki var.

      Redki olan Memkilerin 14 kuşak dedelerinin ismi Meme Gewran'dır. Meme Gewran'ın çocuklarına, onun isminden dolayı Memki denilmiş.

      Asıl ismi Memo'dur. Uzun boylu ve iri yarı olduğu için Gewran lakabı takılmış.

      Sizin dede isimlerini araştırın, sizde Meme Gewran var mı diye.

      Sil
  2. Admin bende Elmani Aşiretindenim. Bizim atamız, dedemiz derdiler ki bizler Bakran aşireti ile kardeşiz. Ama kesinlikle biz Bakranız dememişler. Bunlar da gitmiş bizi de sizinkinde olduğu gibi Bakran olarak yazmışlar. Bunlar ne yapmaya çalışıyor? Bizim, sizin isimlerimizle kendilerini mi kanıtlamaya çalışıyorlar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. İnan ki hiç şaşırmadık. Herşey beklenir. Biz onlara anlatmaktan yorulduk, onlar anlamamaktan yorulmadılar. İnan ki artık söyleyecek laf bulamıyorum. Yorum yapmayacam.

      Sil
    2. Doğrudur. Elmani aşireti Bekıri değildir. Muş'ta büyüklerimiz diyorlar Elmo ve Bekırilerin babası kardeştir. Redki aşireti ise ayrı bir aşirettir. Tarihi çok eskidir.

      Sil
    3. Zülfat KIZILGÜN23 Eylül 2019 12:58

      Bizim aile redkanliyiz diyorlar ben bilmiyorum ama Guli Cewer Ağa, fotoğrafi var bizde

      Sil
    4. Abim size zahmet güli cewer ağa nin resmini bize atarmisiniz

      Sil
  3. 26: Êzdi Kürtlerin büyük bir ibadethane açıp, her yıl düzenli olarak ziyaret edip, kurbanlar kestiği Ermenistan'daki Şamiran köyü, eski bir Redki köyü olup, tapusu halen Redki aşiretinden bazı ailelerdir. ---- bu cümlenize kesinlikle katılıyorum, çünkü biz ordan gelmişiz zaten.. büyüklerimiz hep GUNDE ŞAMİRAN e den bbahsederlerdi.. şamiran köyü mala xelifenin köyüdür.. xelifede biz KOSEYİ kabilesinin REDKİ aşiretindendir..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrudur Koseyi sülalesi Redkidir. Şamiran ise Redki aşiretinin çok eski bir köyüdür. Bu sülaleden haberim var. Dedem de onlardan bahsesip, Redki aşiretinden olduklarını söylerdi. Şimdi Bulanık köyleri ile Ağrı Şoşık ve Erzurum'un bazı köylerine dağılmışlar. Siz hangi köydesiniz? İstersen facebook sayfamıza yaz, konuşalım.

      Sil
    2. Şamiran köyü adını aşiret ilk sama sonra İran'a ordanda şimdiki şamiran köyüne geliyorlar ismini ikisinin yani Şam ve İran'dan alıyor

      Sil
    3. Şamiran köyü adını aşiret şamdan İran'a ordanda bugünkü şamiran köyüne geliyorlar ismini köyün şamiran diyorlar ismi oradan geliyor

      Sil
  4. Redki aşitetinin en büyük nüfusa sahip kolu çekema mı öyle duydum da eğer bilginiz varsa tahmini ne kadar müftüsü var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet. Çekemi Redki aşiretinin en kalabalık kollarından biridir. Tam 16 köyde yaşarlar.

      Sil
    2. Evet bizde rağmen aşireti çekenan kolundanız. Ata dede köyümüzde kağıznanın akveren köyüdür.

      Sil
    3. Merhaba bizde çekemiyiz Kağızman axweren köyünden Erzurum Karayazı Xırbe Avdıka(Ataköye) gelmişiz

      Sil
  5. admin bende ağrı nın geluta(kaçmaz) köyündenim çalışmalrınız çok hoşuma gitti bizde torına mala kose yiz yalnız bildiğim kadarıyla koseyilerin büyük çoğunluğu van da yaşıyor. bir de şunu sormak istiyorum neden sadece kose değil de torına mala kose? bu torın farklı bir aşiret değil mi. saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Redki aşireti Erivandan göç ettikten sonra, Kumki, Temexari ve Koseyi sülalerinden bazı aileler Geluta köyüne göç ederler. Kumkiler buradan Ağrı Poxana ve Erciş Esx köyüne göç ederler. Diğerleri köyde kalırlar.

      Sil
    2. Koseyi ile Torına Mala Kose aynı değil. Torına Mala Kose, Slêmanê Kose'nin çocukları oldukları için bu ismi almışlar. Torın ismi ise, eskiden kendi aşiretlerine liderlik eden ailelere Torın (türkçesi soylu) demişler. Bu ailenin dedeleri Redkan aşiretine liderlik ettiklerinden, onlara da Torına Mala Kose denilmiş. Redkan aşiretinde üç tane Torın var; Mala Kose, Malbat ve Qayişa.

      Koseyi ise, Redkan aşiretinden bir sülalenin ismidir. Erivan göçünden sonra Ağrı Geluta, Şoşık, Muş Hoşgeldi ve Koğak köylerine yerleşmişler. Muşa yerleşenlerin bir kısmı oradan Van köylerine göç etmişler.

      Redkan aşiretinin kabilelerine ve büyük sülalerine buradan bakabilirsin
      https://redkani.blogspot.com/2017/08/redki-asiretini-tanyalm.html?m=1

      Sil
    3. evet doğru. anladım.gerçekten çalişmalrınızı çok beğendim bu toruna mala kose ve koseyiler hep karıştırılıyor bazen bu yüzden zan altında kalabiliyoruz. koseyiler hakkında söyledikleriniz doğru
      bizim şeceremiz kendimden başlarsam şöyle
      muhammet
      bekir
      mehmet kaya
      musa
      hasan
      abdullah
      çetin
      ali kose
      kose
      dahası hakkında bir bilgim yok

      Sil
    4. Evet ikisi de Redkidir ama ikisi aynı değildir. Biri adını Slêmanê Kose'den alıyor, diğeri Elekose'den. Elekose ile Slêmanê Kose nerede birleşiyor? Bunun için sizdeki Kose'den öncesini bilen birini bulmamız lazım. Aslında Redki aşiretinin soy ağacı var ama, eski kuşaklar tek yazılı. Soy ağacı çok eski olduğu için sadece eskiler var. 13- 14 dede öncesi yani. Ama sonuç olarak tüm Redkiler bir babadan gelir.

      Sil
    5. doğrudur.insanın akrabalarından haberdar olması güzel birşey. Ele koseden sonrasını bilen akrabalarım var hattta bende biliyordum da şuan tam olarak hatırlamıyorum öğrendiğimde sizinle paylaşırım.
      yalnız gelutadaki koseyilerin tek soyadı yıldız değildir mala ewle(abdullah)nin soyadı yıldız olup akboğa,akbaş,tekin ve aydemir gibi bir çok soyadına sahip gelutadan çıkan koseyi vardır soyadı yıldız olan biz, koseyiler arasında 60 hanelik alan kaplarız da köyde yaşayanımız pek yoktur hatta tüm koseyilerin köydeki hane sayısı 15 bile değildir zaten köyde 15 e yakın farklı farklı aşiret,kabile veya sülale yaşiyor. dediğim gibi yıldızların bile 60-70 haneye sahip olduğu koseyilerden gelutadan farklı soyadı ve kürtçede dediğimiz mal tabirine sahip farklı soyadı barındıran koseyler vardır.

      Sil
    6. Hepsini Geluta bölümüne ekledim. Elekoseden sonrasını ve diğer ailelerin soy ağacını da öğrenirsen, yada herhangi bilgi paylaşımında bulunursan, mail adresimize de yazabilirsin. redkan676@gmail.com

      Selamlar

      Sil
    7. tamam. çalışmalrınız için teşekkürler

      Sil
    8. Admin buraya yazmayı unutmuşum geluta köyünden olup Acar soyadlı koseyiler de var. Ayrıca Bölek soyadlı başka bir köyde(Şoşik) yaşayan koseyiler de var.

      Sil
    9. Ellerine sağlık. Hepsini yazdım.

      Sil
    10. Merhabalar geluta kısmına yazdıgınız yıldız ailesi soy ağacında “elê kose” diye biri yok. Akrabalarim beni düzeltti. Ayrica geluta köyündeki yıldız ailesinden mala evle diye bahsedilmiyor. Ayrıca köyde bir de çakmak soyisimli koseyiler de var. Köyde koseyiler hane olarak az değil yıldız ailesi azaldı demek istemiştim.

      Sil
    11. Düzeltildi.

      Sil
  6. Redki aşiretinin bir mensubu olarak,paylaşımınızdan dolayı teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. Herşey yerli yerinde anlatılmıştır başarılı bir sonuç peki ya Ermenistan rewa tarafındaki redka lardan bahs edilmedi yoksa benimmi gözümden kaçtı .?

    YanıtlaSil
  8. Meraba admin biz Muş bulanık hoşgeldi köyünde yaşıyoz redkan aşiretinin tüm kollarını yazmışsınız ama bize de slemani diyorlar fakat siz slemani kose diyonuz . Fakat bize sadece slemani diyolar kose'ler de var fakat farklı kollar bunlar beni aydınlatırsanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Slêmani koluna Ağrı, Iğdır, Kars ve Erivan'da Hesepêxas denilir. Slêmani ismine oranla Hesepêxas ismi daha çok kullanılır. Bundan dolayı biz daha çok Hesepêxas ismini yazıyoruz. Yani Slêmani'nin diğer ismi Hesepêxas'tır. 3 ve 30 da bahsedilmiş.

      Sil
    2. Way toprağım bende hoşgeldiliyim soyadım Ergen

      Sil
  9. Bizede retki mala siso derler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende mala sisodanım karaçoban kırımkaya köyü iba ailesi

      Sil
  10. Biz Erzurum hınıs ta yaşıyoruz. Büyüklerimiz revan denilen bölgeden gelmiş. Bize macıre revane diyorlar. Ama şimdi hiç kimse bilmiyor tamamen unutulmuş maalesef

    YanıtlaSil
  11. Bizde mala xelife koseyi yiz Van'ın Çatak ilçesinde ışınlı köyünde yaşıyoruz catakta 3 köyde koseyi var soyadları ELİTAŞ halife oğlu tutal kendimde başlarsam şeref Halit hacı ali ibrahim sofu Ali Abdullah Mirza meleabdulah halife Ali halife Mehmet cataktaki koseyiler hepsi bu aileden yani halife Mehmet'in çocukları halife Mehmet'in bı kardeşi de Bahçesaray a yerleşmiş mala mahmudiyan diyorlar

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Çatak'ın hangi köyünde, hangi soy isimler Mala Xelife, yazabilirmisin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Van Ercişten selamlar REDKAN aşiretinin bekiri kolundaniz pismam

      Sil
  13. Çatagin ışınlı köyu ( arkanis) Elitaş eliaçık köyü (ğasis) Elitaş kayaboğazı köyü ( görentas) halifeoğlu caniş üç köyde kosehiler yaşıyor mala xelife kose diyorlar hepside halife mehmetin çocuklarıdır hepside halife mehmede kadar babalarını sayabiliyorlar

    YanıtlaSil
  14. Işınlı da tutal soyadı var benim öz amcam kosehiler oldukları yerlerde hep liderlik yapmışlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mailden yaz redkan676@gmail.com
      Hepsini sana yazarım.

      Mailden yazamasan da faceden yada instagram sayfalarımızdan yaz, konuşalım.

      Sil
  15. Metin gülbakan31 Ocak 2020 14:32

    Redkiler asil bir ailedir soyu hazreti hüseyin ra dayanır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ewbekir Redki ,şeyh muhammed zilan ,ibni seiyd mil,süleyman,mikail,Bektaş,Huseyin,yusuf,mensur,Abdulaziz,Abdullah,ismail,Musa,kazım,cafer,sadık Imam Muhammed Baķır zeynel Abidin ,Hüseyin, Ali Fatıma , Hz Muhammed (SAV) secere böyle

      Sil
    2. Bir düzültme yaparsaniz . İnbi seyid yerine mola mili mola mil şeyh muhammed kutbi zilanin oğlu gerisi doğru . Ve yazin . VE ABASILER DEVLETI DÖNEMINDE SILVANDA atamiz Süleyman Süleymaniye beyliğini koruyor . Bir sure devam ediyor . Moğullar Abasi Devletine son verince halifeyi öldurunce Atamiz Şeyh Muhammed Zilani aileyi alip irana kaçiyor. Ve Biz ile Barzaniler Atamiz Yusuftan birleşiyoruz . Ve iraktaki Süleymaniye ismini ordan aliyor. Biz ile Arvasiler. Atamiz şeyh Muhammed zilaniden ayriliyoruz . Biz Vandan Irana geciyoruz . Onlar Vanda kaliyor Bahcesaray Arvas köyünde kalıyor ondan arvasiler diyorlar. Şeyh Muhammed Zilanin iki oğlu Herat Bölgesine gidiyor . Haci Bektaşı veli ve Hoca Ahmet yesevi Seyh Muammed zilani soyundan geliyor .

      Sil
  16. Em redkiyada hatıne galkimeyi sıme muş bulanıkta kuyü kurmuş gülçimen küyü

    YanıtlaSil
  17. Bence torina mala kose,koseyi, malaxelife,üçüde aynı koseyi ailesidir. Bir baba liderlik yapmış onun çocuklarına torun demisler diğeri halifelik nişanı alıp onun çocuklarına mala xelife kose demişler diğeri normal köşeyi demisler ama birleşme noktaları aynı.koken köşeyi ailesi mesele biz Çatak koseyileri hepsi 5 altıncı baba dan kardeşiz birbirimizi tanıyoruz bir babadan gelene mala evdu diyoruz digerine mala hesé mala eyso gibi ama genele geldiğinde koseyi de 4babadan birlesiuoruz yukardada bahs etigimde de öyle olmuş

    YanıtlaSil
  18. Reridki AŞİRETİ Osmanlı subayı kor Hüseyin paşa, Redkankı Kerem Beg bünyesinde İngiliz ve Rusya ya karşı mücadele veren kadim bir Aşirettir. Sipki, buruki Aşiretleriyle Çok Eskilere dayanır dostlukları Akrabalıkları Ve üç Aşiret İn kökeni Akrabadır Irak tarafından gelmiştir.
    BİRAZ GERİYE GİDİP ARAŞTIRDIĞINIZ ZAMAN AKRABA ÇIKTIĞINI GÖRÜRSÜNÜZ

    ALLAH RAHMET EYLESİN TÜM GEÇMİŞLERİMİZE

    YanıtlaSil
  19. merhaba bizde aslen gülçümeni kuran aylelerdeniz şuan artette yaşıyoruz babamın dedigine göre gülçimeni yedi retkanlı ayle kurmuş sımo,hesen(ezo), heçi evrahman, heci eli, dadaş u eset eset dedemdir soyadılarımız bayram taşdemir çetinkya aydemir vb gidiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Instagram adresini verirmisin ordan bi kaç şey soracam

      Sil
  20. Peki erivan bir kürt şehri mi ermeni şehri mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erivan şehrinin 1852 resmi nüfus sayımı sonucuna buradan bakabilirsin:
      https://youtu.be/tvj2-OuzpCM

      Sil
  21. bizde van kurduwan köyünden koseyiyiz. Dedem heci hesen seferberlikten sonra köyde imam olarak kalmış. babam heci ehmet, onun babası heci hesen, onun babası eli,onun babası bekir, onun babası feqi şehin, onun babası xelife, onun babası reşo. Babam heci ehmet bunları sırf bilelim diye tekrar tekrar söylerdi. Keşke xelife olan büyük dedemiz hangisidir bir öğrenseydim. ayrıca babam şunuda söylerdi. koseyiler 3 kısımdır. ezdoyi, nosoyi,meyriki diye biz meyriki koluna mensubuz. derdi. Bizim bildiğimiz kadarı ile vanda mergehi,şemsedin,yarımka,usub heydara,neçreva,derebelek vs.de koseyi aileler var ama tabi dedem heci hesen ile birlikte bağlıntımız kesilmiş çok kimseyi tanımıyoruz.Ayrıca seferberlikte konyada kalmış ve yerleşmiş akrabalarımız da var soy isimleri köseler. tabi bunlarlada bağlarımız kesilmiş.Bu arada bizim soyadımız YILDIZ dır. blokta okuduğum kadarı ile yıldız soy isimli koseyiler var acaba bizim ile bir bağlantıları varmı. acaba soyadları verirlerken neye göre vermişler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba dedelerimiz vandaki köseyilerden hep bahsederdi biizimde soyadımız yıldız. Ağrıdaki koseyiler Geluta ve şoşik köyünde kalmışlar soyağacımızı bu sayfanın geluta köyü sayfasında bulabilirsin. Yıldız soyadı ise bize Abdullah dedemiz zamanında verilmiş sizinle bu konuda bir bağlantîsi olmayabilir zira biz soyadı kanununundan çok daha önce(100 yıl) gelutaya yerleşmiştik. Abdullah dedemizin oğlu hasan dedemiz( Hesê Evle) kendi zamaninda çevreye zenginliğiyle nam salmış biriydi hatta Vandaki koseyilerle bağlantısı olan biriydi. Zaman geçtikçe uzaklıktan dolayi bu bağlanti ve ilişkiler kopmuş

      Sil
    2. Dedenizin ismi Halife Ahmet

      Sil
    3. Kurduvandaki akrabamız 05418325751 ben şeref hoca çatak koseyilerinde müsait bir zamandan ara konuşalım

      Sil
  22. bende grasoriliyim

    YanıtlaSil
  23. Mrb bizde Ağrı'da geldik memiki kolundayız

    YanıtlaSil
  24. Bıze de Retki diyorlar 8 babadan sonra şeme kosi aşiretti diyorlar şu an kars kağızman şaban köyü de 1000 kişi yaşıyor batı ya göç etmiş 25000 kışı var

    YanıtlaSil
  25. Selamunalkum bizlerde soyumuzla ve tüm akrabalarımıza gurur ve saygı ve sevgi diliyoruz bizlerde Muş bulanık Demirkapı köyündeniz bir dönem Iğdır ondan önce Ermenistan Erivan’dan aile büyüklerimiz mala ewdal derler elesori bunun hakında bir bilgi almak isterdim şimdiden tşkler..

    YanıtlaSil

  26. [15/11 02:27] ERMENİSTAN VE D.KARABAĞ: Zeylani aşiret reisi Süleyman Ağa
    [15/11 02:32] ERMENİSTAN VE D.KARABAĞ: Başta Zeylanlı aşireti olmak üzere, harp hareketlerinin başlamasından dolayı, Erivan vilayetindeki karışıklıklardan kaçıp Kars'a sığınan, Camedanlı, Milanlı ve Biziki cemaatleri Osmanlı safmda yer almışlardı. Bu suretle Anadolu ordusuna dörtbeş bin civarında Kürt süvarisi katılmıştı.] S Fakat, gerek 26 Kasım 1853 'teki Ahıska bozgunu gerekse Türk ordusu için daha feci olan I Aralık 1853 'teki başgedikler bozgunu, bütün Kars ve Erzurum ahalisinin maneviyatmı sarstığı gibi, 16 bu aşiretlerin üzerinde de olumsuz tesir yaptı.17
    [15/11 02:36] ERMENİSTAN VE D.KARABAĞ: Başta Zeylanlı aşireti olmak üzere, harp hareketlerinin başlamasından dolayı, Erivan vilayetindeki karışıklıklardan kaçıp Kars'a sığınan, Camedanlı, Milanlı ve Biziki cemaatleri Osmanlı safmda yer almışlardı. Bu suretle Anadolu ordusuna dörtbeş bin civarında Kürt süvarisi katılmıştı.] S Fakat, gerek 26 Kasım 1853 'teki Ahıska bozgunu gerekse Türk ordusu için daha feci olan I Aralık 1853 'teki başgedikler bozgunu, bütün Kars ve Erzurum ahalisinin maneviyatmı sarstığı gibi, 16 bu aşiretlerin üzerinde de olumsuz tesir yaptı.17
    [15/11 02:42] ERMENİSTAN VE D.KARABAĞ: Esasen Kürtlerin, Acaralılarm ve diğer savaşçı kabilelerin, bir meydan savaşındaki değerleri ve yararlılıklarını tartışabilir. Ayrıca bu bölgedeki feodal beylerin hepsine de kesin olarak güvenilemezdi. Nitekim, ilk çatışmadan sonra Türklerin çoğunluğunu Küft kabilelerinden teşkil ettikleri askerler, Türk ordusunu terk ettiler. Askeri Bakan Vorontsov'a Türk ordusunda sadece Zeylanlî ve Canukî kabilelerine mensup Kürtlerin kaldığı bildirilmiştir.
    [15/11 02:50] ERMENİSTAN VE D.KARABAĞ: Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fak. Tarih Böl. Öğrt. Üyesi
    Bayram Kodaman, "Doğu Anadolu'yu Bölme Faaliyetleri”, Türk Milli Bütünlüğü İçerisinde Doğu Anadolu, Ankara 1986, s. 167.
    2 Etem Xemgin, Osmanlı-Safevi Dönemi Kürdistan Tarihi, C.III, İstanbul 1997, s. 172.
    3 V. Minorsky, "Kürtler”, İA, V1., s.1 106.
    4 B. Kodaman, Aynı Makale, Ankara 1986, s. 167.

    YanıtlaSil
  27. Kosé süleyman 4. Murat dönemi dikkat edin osmalı nisanı almis

    YanıtlaSil
  28. Benim dedemin adıda Mahmut Ğelife dedemin adıda Mahmut bunlar karďeşlermi Süleyman solik Ali eşref paşanin verdiği bir isim . Mahmut onun oğlmu babasımı o arada kaldım babama göre Mahmut süleymanın babasi neneme göre Süleyman onun babasi

    YanıtlaSil
  29. Babam Şereye ulaşıyorsaniz . Bana Süleymani Şolikinin Şecerisini paylaşırsanız minnettar kalirım

    YanıtlaSil
  30. ZiroLu: RedKan/ZiLLi30 Kasım 2020 13:07

    👏👏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süleyman şolkinin Babasına Hacı diyorlar ismini net bilmiyorum. Hacılik Hz Zeynel Abidinin Oğlu Muhammed Esgerin soyundan gelenlere verilen lakaptır. Onun soyundan gelenler beli olsun diye

      Sil
  31. Biz macırız rabandageldik

    YanıtlaSil
  32. Bizim atalarımız ermenistan elegezden erzurum karaçoban yerleşmiştir bölge halkı hepsi elegezden gelme mala belo.mala melkı.koçelan. solik bunlar hangi koldandır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mala Bello, dedeleri Bello'dan dolayı bu ismi almış. Bello, Sefevi Devleti döneminde Redkan aşiretine liderlik yapmış olan Heci Cıbirê Kal'ın torunudur.

      Melkê, Qoçelan bu ikisi de Şolki'dir. Şolki ismi ise Sıle Şolki'den gelir. Redkan aşiretinin bir sülalesidir.

      Sil
    2. Bello dedemiz . Ismini nerden aliyor. Pakistanda Bellucistan Eyaleti var. Bunlar kürt Bu coğrafyanin Eyubilerin bir parcasi . Benazir Buttu kürttü . Pakistan devlet başkaniydi. Şuan Bellucistanlı Pakistan Kabimesinde bayan bir kürt bakan var.bunları bilelim.

      Sil
  33. Karaçoban da sıle şolık aşireti devamında bugün varlığını sürdüren mala melki,mala şolıké,.rahmetli dedem Karaçoban eski belediye başkanı Abdullah Erhan'nin 1968 yılında bizzat kaleme aldığı SCR den alip bu şekilde paylaşacağım. Sile şolik oğlu Yusuf,Yusuf oğlu Bekir,Bekir oğlu Ömer. Ömer'in 3 oğlu var Şemsettin,UNO ve hokko ismindedirler. Şemsettin bugünkü mala melki babasıdır. UNO mala hacı hasan yılın dedesidir. Hokko mala heci rizgo dedesidir. Abdullah Erhan'nin 1968 yılında bizzat kaleme aldığı seceredir.ben mala melki aşireti denim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Secere doğru . Ama eksiklik var. Orda iki suleyman var. 1. Suleyman suleymanı kose 2. Suleyman ise sUleyman Şolık ( sıle şolık) Bu suleyman şolık Ali Eşref Beg döneminde yaşayan ona Ağalıği veren suleyman şolıktır onu Erivan ve ığdır bölgesine Ağa olarak Atayan Ali Eşref Begtır Ağalar o dönem Ali eşref Begın ordusunda genaralmiş. Bizim dedemizin adı Mıho sıle şolkinin oğlu evin üzerinde yanılmasam kalan kişidir. Onunda 3 oğlu vardır . Adılar. Nebi (Neo) ,Yunus(uno) ve Hamza( Hemzo ) Yunus ( uno) benim dedemdir. Abdullah Erhan Anne tarafından dedemdir. Doğrudur yazdıysa ( Şemsettin, Mıho ve Hokko )kardeşler. Uno yani Mıhonun oğludur. Benim Adım Ferhat Bende büyüklerimden öğrendim bilgim var şecereler konusunda.

      Sil
    2. Rahmetli Abdullah Erhan, Muş'a gidip Bekir Ağadaki Redki aşireti seceresinden kendi ailesinin, yani Şolkilerin soy ağacını çıkartmıştır. Ama o soy ağacı kimdedir bilinmiyor.

      Şimdi benim merak ettiğim; Sıle Şolık'ın yukarısıdır.

      Acaba Sıle Şolık Heci Cıbir'in veya Heci Cıbir'in babası Ewbekırê Redkani'nin neyi oluyor? Oğlu mu, yeğeni mi? Ewbekırê Redkaninin dedesinin babası Mıhemedê Zilli (Şeyh Muhammed Kutbi Zilani) bütün Redkilerin babasıdır.

      Acaba Sıle Şolık'tan Mıhemed'e kadar bilen kimse yok mu?

      Sil
    3. Ferhat dedemin SCR de bizzat kendi el yazısıyla yazdığını aktarıyorum şimdi. Şemsettin,UNO,hokko bunlar kardeşler.semsettin oğlu Hasan,hasan oğlu Yusuf,Yusuf oğlu mıho dur. Şemsettin dede bizim dede olduğu için burda devamında mıho en son oluyor. Mıho nun üç oğlu var.edo, Süleyman,hasan.ferhat Süleyman senin annenin dedesi oluyor. Hasan dadaş soyadlı bizim amca oğullarının dedesi. Edo da Erhan,derdiyok,çabuk,tuz,atmaca,soyadlı ailelerin dedesidir. Dedemin el yazısında bizzat böyle yazıyor.

      Sil
    4. Ferhat dedemin SCR de bizzat kendi el yazısıyla yazdığını aktarıyorum şimdi. Şemsettin,UNO,hokko bunlar kardeşler.semsettin oğlu Hasan,hasan oğlu Yusuf,Yusuf oğlu mıho dur. Şemsettin dede bizim dede olduğu için burda devamında mıho en son oluyor. Mıho nun üç oğlu var.edo, Süleyman,hasan.ferhat Süleyman senin annenin dedesi oluyor. Hasan dadaş soyadlı bizim amca oğullarının dedesi. Edo da Erhan,derdiyok,çabuk,tuz,atmaca,soyadlı ailelerin dedesidir. Dedemin el yazısında bizzat böyle yazıyor.

      Sil
    5. Ben Ferhat Keleş . Ben bu bilgileri birebir dedemden aldim. Babaannem yaşiyor. Oda aynisini söyluyor. Babamda aynisini soylüyor. FERHAT_ NECMETTIN_ MEHMET_KELEŞ_SEDO_ UNO_ MİHO_ SÜLEYMAN ŞOLKİ ve Yakup Dayımin oğludur. Bu bilgiler. Hacı Fethullah Ersoy dedem den nakıl ediyoru. Ona ve Mehmet dedeme kadar yazılidir. Scrde secre Musta Bekir Ağanin evinde bizden onlara geçmiş. Rewanda. Mıho , Eli, şemsedin ve Hokko . Bunlar Süleyman Şolikin 4 oğlu... Mihonun 3 oğlu var. Bunlar. Nebi(Neo) Derdiyokların Gümüşlerin Alagözlerin dedesi. YUNUS (Uno) Keleş,Ağgöz ve onukların dedesi Hamza( Hemzo) Ersoy ve oralların dedesi. . . Bunların Mıhonun . Zuriyeti. Miho, Hoko , Ali ve Şemsedin kardeşler... Mıho dedem evin üzerine kalıyor . Mala şolki bize diyorlar. Revvandan karaçoban kopal şeğranseğ dekiler. Bunlarin hepsi Süleyman şolkinin Çocukları. Süleyman şolik Ali Eşref Beg Tarafından Erivanın Saatli köyune Atanan Ağalardan biri. O dönem Ağalar Beydi Askerdi. Ikta sahibiylerdi. Kendi bölgelerini koruyan asker sahibi kişlilerdi. Bunlar General statüsündeydi. Ali Esref Beyin. 22 ağasi yani beyi vardı. Bunlar savaş durumunda toplanir orduyu oluşturulardı. Bunlar ikta beyleri . Bunlar devletten maaş almazlardı. Gelirlerini o topraktan alirlardı ve asker yetistirirlerdi. Kendi bolgelerini kururlardı. Süleyman Şolıkin Arazisi Erivanin Elegez ovasından ve elegez dağindan başlayıp ıgdirin Karakoyun ilcesini kapasardi. İgdir bolgesi suleyman şolkin kışlağiydi . Elegez ovasi ve daği onun yazligiydi binlerce hayvan yetiştirrirmiş. Taki 93 harbine kadar. Eyüp Beyin ordusunda. Hemzo , onu ve neo dedemler askerdi . Eyüp pasa ile ruslari arkadan vurup Osmanliya kaciyorlar. Dedemler karsa yerleşiyor. Eyup beyler Ağrıya yerlesiyorlar. Osmanlı karşisina savasa gidiyirlar. Ama bunlar Rusları vurup 93 harinde 500 aile ile beraber. Osmanliya geciyirlar. Eyup bey Ali Eşref beyin kardesidir. O dönem rus ordusunda Albaymış sayglarimla

      Sil
    6. Mus merkez sinecem taskin balci

      Sil
    7. Merhaba. Bu aileler hakkında bilgi verir misin, nereden göç etmişler, kimlerle yakın akrabalar?

      Sil
  34. Selamünaleyküm biz vanin saray ilçesinin öğrenburç koyundenin bizede mala xelife koseyi diyorlar acaba bizimle Çatak taki xelife birmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 05418325751 çataktaki akrabanizim şeref elitaş

      Sil
  35. Çatak taki arabamla iletişime geçmek isterim

    YanıtlaSil
  36. Tam anlamıyla harika elinize emeğinize sağlık bir koseyi olarak bütün redkan aşiretini saygı ile selamlıyorum

    YanıtlaSil
  37. Admin tam açıklama yapmışsın eline emeğine sağlık bir redka aşiretı olarak teşekkürler ederiz kaya soyadından cok kişi var

    YanıtlaSil
  38. Sayin blog yöneticileri,
    Çok güzel bir çalışma olmuş.Emeğinize sağlık. Sayenizde aşiretimizin tarihi hakkinda bayaği bilgi sahibi olduk.Biz de aile olarak Iğdir Tuzluca'da yaşayan Redkilileriz.Ancak hangi kola bağli olduğumuzu bilmiyorum.Sizdeki bilgilere göre Tuzluca ve çevresinde Redkilerin hangi kolu daha yaygin olarak yerleşmişler? Bilgi verirseniz çok sevinirim.Saygilar...Burhan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Tuzluca merkezdekilerin hemen hemen hepsi Kumki kolundan. Civanlı Sılêmani, Rağbet Torına Malbatê.

      Siz köyünüzü ve soy isminizi yazın, yazarım.

      Sil
  39. Cevap için çok teşekkür ederim.Biz Tuzluca merkezdeniz. Dedelerimizin bir köyü yok. Soyismimiz Gültekin. Burhan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Tuzluca'da Gültekin ailesi Redki aşiretinin Kumki kolundandır.

      Bu linkten bakabilirsin:
      https://redkani.blogspot.com/2016/03/qulp-tuzluca.html?m=1

      Sil
    2. Secereyi Eyup Bey İle Ali Esref Beyden ihtibaren yazıyorum. İsmail Bozkurtun Aşiretler kitabindan biz Seyizdiz. Eyup Paşa ve Ali Eşref Paşa , Bunlar Güli Cewar Aga, Ali, Cafer ,Ali Kose süleyman, Yusuf,Hasan,Muhammed,Süleyman,Bekır,Kose Ali,Ebubekir Redki,Hüsam,Mola Mil, Seyh Muhamed kutbi Zilani,Süleyman,Mıkail,Bektaş,Huseyyin, Yusuf,Mensur,AbudulAziz ,Abdullah,ismail,musa, kazım,Cafer,Kazım,Sadık,imam Muhammed Bakır Zeynel Abidin,Imam Huseyyin ,Imam Ali ve Fatıma Ve Hz Muhammed ( SAV)

      Sil
  40. Merhaba admin biz kendimizi vanlı(muradiye sonradan çaldırana baglanmis)olarak tanıtırız ama e devletten baktığımızda kokenimiz ağrı babama sorduğumda biz redki asiretindeniz dağılmışız demişti dedem vefat etmeden 2 3 hafta önce iranda irakta akrabalarimiz olduğunu söylemiş yani şimdi kafam karıştı ya benim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Muradiye'de hangi köydensiniz, soy isminiz nedir?

      Sil
  41. Çalışmalarınız taktire şayan gerçekten. Bizlerde muş bulaniğın koğak koyundeniz. Bugün koy baraj altında kaldığı için bulanık merkezde yiz ama şuan İstanbul Edirne bursa Ankara Manisa ağırlıklı olarak Türkiye nin heryerine dağılmış durumda . Muşta koseyiler merkezde, bulanik merkezde kogak, hosgeldi, bostaken ve baraj sonrası yeni yerleşim yerlerinde yasamaktalar. Dedem Hacı Halit EKICI hala sağ ve tarihimizden sıkça bahsetmekte ve erivanin şamiran köyünden geldiğimizi söylemekte bizler köşeyi sulalesindeniz ve göç ederken erivanin şamiran, van, beyremali köyünden ayrılarak bulaniga gelmisler. Kendimden itibaren dedeleri sayacak olursam
    Mehmet Nuri Ekici
    Alifuat ekici
    Hacı Halit
    Hacı Siyabent
    Hacı Muhammet
    Ömer
    hasan
    Abdullah
    Köse
    Aslan ali
    Feki Şemdin
    Kel Şeyh halil
    Şeyh mücahit
    Bu şekilde 12 nesil dedelerimizi saydim. Eğer araştırmalarıniza yardım edebileceğim bilgiler lazım olursa dedem diğer buyuklerimin katkısıyla yardımcı olabilirim. söylediğiniz cogu sey dedelerimiz bize söylemişti. Bu şekil kaleme alındığı içinde çok mutlu olduk emeğinize sağlık başarılarının devamını dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Bana mailden yazman mümkün mü?

      redkan676@gmail.com

      Sil
  42. merhaba, emeğinize yüreğinize sağlık olsun inşallah, güzel olmus, tabiki ben sade babamı ve doğduğu köyü biliyorum, ağrı, Eleşkirt memithan.

    YanıtlaSil
  43. Bende sulalemde karaçoban hınıs ela redkan aşiretindeniz ama çok yakin yani ilk dedimze cok yakin sulaleyiz katiliyomusunuz bana

    YanıtlaSil
  44. Ben Ferhat Keleş Bedel Boselinin Kürt Zilan imparatoluğunun iki bölümlü tarihini anlatıyor . Bunu izlemenizi ve paylaşmanizi. Tavsiye ediyorum. Zil ve Mil tarhini anlatıyor. Bu kürt zilan İmparatorluğu Komagene kıralığinin korucuları. Bunlar 3 devleten oluşuyor. Medler , Pontus rumlar ve Kürt Zilan imparatorluğu bunlar Komagene kiraliği merkezde zilan kürt imparatorluğu var . Bu üç imparatorluk bir ırktan ve Akrabalar. Bu iki videoyu izleyin ve paylaşin youtubede ve bu sitede. Herkes atalarini bilsin Mil ve zil nerden geldigini bilsin. Hz. Ibrahim bu irktan hadisler . Peygamber Efendimizden. Diyor dedelerim kürt sare nenemi ile atam Hz ismaili Mekkeye yani olmayan mekkeye biraktiginda Sare nenem zemzem koyusunu buldugu zaman orda gecen vahabiler geliyor . Tek kelime arapça bilmiyor kurtce konusoyor. Bu zemzem koyunsuna sahip cikmayasaniz ve ismaile arapca ögreteceksiniz. Diyor. Ondan dolayı nenelerimiz arap dedelerimiz kürt. Diyor kaynak hadis kitabi var. Hz ibrahim Nemrutla müjadele ediyor. Nemrut komagene kiralı . Allah Hz ismaili hicaz bolgesine peygamber olrak yoluyor diger hanimidan Hz ishakı Kenan diyarina bugunku filistin kudus israil bolgesine Peyfamber olarak yoluyor. Hz ibrahimden sonraki tüm peygamberler onun soyunda. Hz mermeyem peygamber torunu peygamber kizi . Hz ishakin soyundan ve peygamber efendimiz hz ismailin soyundan. Arapça Aramice yani soranice ve ibranice nin karimişimi . İngilizceden 200 yil sonra oluşuyor . İbranice bukunku yahudilerin kullandiği dil. Israilin resmi dil sayiglarimla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Çok teşekkür ederim. İki bölümü de izledim. Gerçekten çok değerli bilgiler. Zilan'ın başı Zil (Redki) aşireti, Mılan'ın başı ise Mıla aşiretidir. Bu iki aşiretin çatısı altına başka aşiretler girince konfederasyon olmuşlar. Ama asıl Zil ile asıl Mil bellidir.

      Sil
    2. Rica ederim. Allah bizi Tarihe altin sayfalarindan isim edinmiş devletler kormuş bize atalar vermis . Allah bizi peygamberlerin Atası Ibrahim peygambere züriyet etmiş. Bizim tarihimiz kimliğimiz cedimiz belidir. Sadece secere Hz Zeynel Abidin nin soyu yani peygamber efendimiz soyunu kayd etmek icin yaziiş o paylaşilan secere orjinal dir. Emeği gecenlere tesekur ederim. O mühurler orjinal Emevi mühurleri . Hz. Zeynel Hz Alinin Oğlu . Hz Fatımanin oglu Hz Fatima Peygamber Efendimizin kizı . Peygamber Efendimzde Hz ismail soyundan geliyor . Hz ismail Hz ibrahimin As ogludur. Hz. Ibrahim urfada doğmus Babasinin adı Azerdir. Baş but ustasidir . Komagene kiralı Nemrut döneminde yasamis . Nemrutun diger özeligi Kürt zilan Imparatorudur. Komagene birleşik kiraklik demek. Medler , zilanlar ( biz) ve potnus rumlar tarafinda korulmuş Komagene . Zilan imparatoru bunun da imparotirudur. Komagene çatı devleti . Nemrut dağindaki bu heykeler bu meclisi temsil ediyor. Adıyaman Komagene kiraliginin yazlik başkenti vede urfa Komagene kiraliginin kişlik baskenti . Mevsimsel sicakliklara gore baskent degisiyor. Biz hep bu coğrafyadaydik . Biz disardan gelmedik. Mezopotamyadan Anadoluya pakistan azerbaucana karabaga ermenistana kadar. Bu topraklar birdi. Komagenenin topraklariydi . Bu uc imparatorluk yaşiyordu. Biz hep burdaydik. Bunlar bizim atalarimiz gecmisimiz bilelim . Ben demiyorum. Tarihi kaynaklar diyor bunlar baska devletlerde tarih kitabinda yer aliyor. Bunlari bilelim. Zil ve mil kardestir. Zil cograyalarda degisime ugramus . Zil zilan ve zeylani bir dir . Mil milan birdir. Oda harfler diğer dilerede degisiyor . O da degime ogruyor. Baska cogragyada. Selam ve saygilarimla

      Sil
  45. Hz. Ishakin Annesinin adı Sare ve Hz ismail annesinin Hacer. Sarı Validemiz Hacer Validemizi çekemediği için Hz ibrahim onu Ile Hz ismaili bu günkü Mekkeye bırakıyor. Zemzem suyu bulunduktan sonra Vahabi araplar onların yanina yerleşiyor . Vahabi göçebe . Benim verdiğim bilgiler Tacul usul Hadis kitabinda geçiyor. Allah Adem Babayı Hataya ve Havva Annemizi Hindistana atıyor onları af edince Mekkede ikisini birleştiyor. Arafat dağinda. Kabenin oluşumu Hz Adem Babamız bir yere dönüp ibadet etmek istiyor . Allahtan ona bir şey vermesini istiyor. Allah Hacerul Esvet taşini Cennete çikariyor. Orya bırakiyor kabe kurulmuş oluyor ilk kez. Ve Hz. İbrahim ve oğlu Hz ismail . Tekrar o ilk kabenin temelini kazıp buluyorlar. Üzerine kabeyi kuruyor tekrardan. Bunlar vermez bildiğiniz kitaplar. Ben araştiyorurum talil ediyorum bir kac kaynakta doğrulatip sizlere paylaşiyorum. Biz . Adem Babanın Zuriyeti. Nuh ( As) kavmi ve Hz ibrahim'in Mılleti Ve biz Hz Muhammed ( SAV) ümetiyiz ılk Millet kavrami bu dönemde gelişmiş bir babanın zuriyeti demek. Aile aşireti aşiret soyu soy kavim ve milleti oluşturur. Dedem bize . Sürekli bunu söylerdi sözlü sinav yapardı buna. Mıllet bir babanın evladi bir Badan bir anneden türeyen evlatlar demek. Dedem sürekli bize derdi. Dedem büyük bir ailmdi. Osmanlıca ve türkce bilen bir insandi surekli okyan araştiran bir insandı. Bizde çoğu bilgimizi ondan ve bu aratirma ve okuma bilgimizi merakimizi ondan aldik. Cümle geçmisimizin mekanı Cennet olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam aleyküm öncelikle Ölmüşlerimize rahmet diliyorum size bı sorum olacak Cibiri kal kalın kardeşi varmı bunlarda çok eksik var ama...

      Sil
  46. Bende Van Özalp tan mala xelife kosiyi eline emeğine yüreğine sağlık admin teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  47. Ferhat Abi değerli bilgiler için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  48. Bir redkan mensubu olarak karstan ığdirdan selamlar

    YanıtlaSil
  49. Merhaba bizde redkan aşiret öndeyiz büyük lerin ellrinden küçüklerin gözlerinden öperim akrabalarımız ağrı ziro köyü xazi köyü soyadları aslanlar Aladağ akbulut yılmaz Muş Malazgirt beşdam köyün den 1989 da tasinmisizz şuan Kocaeli Körfez de 35senedir burda yaşıyor uz selam olsun tüm REDKAN AŞİRET İNE

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar çok memnun oldum

      Sil
    2. Merhabalar Benim de Dedem Kars Sarıkamış tan Ağrı Toprakkale köyüne göç etmiş zamanında,Bizede çekemi ailesi diyorlar Redgan aşireti ile bağımsız olduğu söyleniyor bilgisi olan varmı acaba

      Sil
    3. Merhaba. Çekemi, Redki aşiretinin bir koludur. Sizin soy isminiz nedir?

      Sil
  50. Merhaba bende muş bulanık elesor aşiretindeniz bizim ailelerimiz de şuan kaldığımız köyun ismini (akrag) dağınada ( şamiran) adını vermişler yani eskide kaldıkları köylerin ismini vermişler

    YanıtlaSil
  51. Kumikilerin babalarinin ismini bilen var mı

    YanıtlaSil
  52. Süleyman şolkanin Babalarinin ismini bilen Varmı

    YanıtlaSil
  53. Merhabalar Ben Ardahan Göle lawustan köyünden emolardan ve şah İsmail'in öz torunuyum.

    Hepinize saygı ve sevgilerimi iletiyorum bence bu bağları bir araya gelerek organize ederek daha da güçlendiririz ben Ankara'da yaşıyorum sigortacılık yapıyorum burada işiniz kalacak yer misafir başımızın gözümüzün üstünde her türlü yardımcı olurum bu site çok önemli bir çok değerli ayrıca admine bir kez daha teşekkür etmek istiyorum numaram 05534113991 tanışmak ve buluşmayı çok isterim

    YanıtlaSil
  54. Bende retkiyim Esat Çetinkaya murat çetinkaya nın oglu Tahsin çetinkaya muratın babası

    YanıtlaSil
  55. Ben Ali ataş Kağızman lıyım.anne tarafım durdağılardan.bildigim kadarıyla bizlerde reddi asiretindeniz.dogrumudur???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Durdağı ailesi hangi köyden acaba?

      Sil
  56. Harika bir çalışma sizi tebrik ediyorum Yani babamdan bilgi edinmişliğim vardı fakat bu kadar eskiye dayalı bir aslın hiç yanılgı olmadan beni emin etmesi mutluda etti 🙂 Redkan memki

    YanıtlaSil
  57. BAHÇEşme köyü hangi aşiretten

    YanıtlaSil
  58. Kars Kağızman esenkir (todan) köyü Karaağaç soyadı araştırabilir mısınız bu arada koca sulalede sadece dedemin soyadı karaağaç 🙈🙈ben çok merak ediyorum babam redka olduğumuzu söylerdi ve kesinlikle Rusya dan geldiğimizi
    Ahmet karaağaç
    Şaban karaağaç
    Hacı hemzo
    Gerisi maalesef yok babam 1926 li
    E devletten baktım dedemden sonrası yok bilgi verirseniz çok teşekkür ederim 🤗 şimdiden

    YanıtlaSil
  59. Merhaba ben Kars Akyaka Akbulak Köylüyüm sülalemize Memme Şerif derler aile büyüklerimiz Kürt olduğumuzu söylüyor ve Ağrı Eleşkirtten geldiğimizi söylüyorlar. Ama ailemiz kendini terekeme olarak ifade ediyor. Kesin bilgiye kimse sahip değil. Ağrı Elekşkirtte bulunan ailemizin soyadı AYDEMİR dir. Memme Şerif, Lömen, Şömen ağalar diye isimleri söylüyor büyüklerimiz ama kesin olarak bir bilenimiz yok. Ben bildiğim hiç bir dedem nenem Kürtçe bilmiyor ve konuşmuyor. Babamda buna tanık olmadığını ifade ediyor bu yazı ve yorumlardan tek bize ip ucu dede adı Mihemme Şerife ismi bu konuda bilginiz varsa bana yazabilir misiniz. Ailem hala Kars Merkezde yaşıyor ve sülalemiz Memme Şerif olarak biliniyor.
    5: Redki aşiretine Erivan göçünden sonra, Ali Ağa (Kars), Xıdırê Evle (Ağrı), Mıheme Şerifê Sırdo (Ağrı), Esê Beko (Iğdır) ve Heci Eme Topal (Iğdır) liderlik etmiştir. Yukarda bu maddede yazdıklarınız bir ipucu olabilir mi? Sizden acil cevap bekliyorum Selamlar YEŞİM AYDEMİR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Eleşkirt'e yakın olan Yakınca köyünde Aydemir ailesi var. Onlar Redkan aşiretindendir.

      bu linkten bakabilirsiniz
      https://redkani.blogspot.com/2017/05/serweran-yaknca.html?m=1


      Eskiden Kars'a, Kars yerlililerinin içine yerleşen Kürtlerin hepsi günümüzde kendilerini Terekeme ve Karapapak olaak adlandırıyorlar. Yakın akrabalarımdan bilirim.

      Sil
  60. Slm admin bizde Erciş te Zilan katilamdan sonra köylere dağılmışız ama kolozi diyorlar bize ama zilli aşireti diye biliyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Zilli/ Zilla, Redkan aşiretinin diğer ismidir. Kolozi'ler için sitemizde Pêrtax köyü bölümüne bakabilirsin.

      Sil
    2. Bro bende patnoslu bozoglak köyündenim. Biz de zilliyiz ama bize de kolozi diyorlar

      Sil
  61. Abdullah Erhan bu aşiretin neyi oluyo

    YanıtlaSil
  62. Merhaba Abdullah Erhan bu aşiretin neyi oluyoda fotoları varda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Abdullah Erhan Redkan aşireti Mala Melkê ailesindendir. 1970lerde devlet tarafından hazırlanan aşiretler raporu'nda, Abdullah Erhan, Karaçobandaki Redkanlıların lideri olarak yazılmış.

      Sil
  63. Hocam selamlar, bende bugün sayenizde soyumu öğrenmiş oldum temur ağa ve mirze ağa dedelerimiz olurmuş, bununla alakalı elinizde başka bir fotoğraf vs var mıdır?

    YanıtlaSil
  64. Admin Allah'tan kork hiç bir Seyyid ailesi redkileri Seyyid olarak bilmezken toplumda böyle bir kabul yokken Osmanlı sadat defterinde böyle bir kayıt yokken peygamber efendimize iftira atmaktan korkmazmisiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Redkiler seyidtir mi demişim? Yazıda öyle birşey yok ki. Redkiler seyidlik falan yok. Öyle birşey de yazmamışım. Lütfen yazıyı yeniden, dikkatlice oku.

      Sil
  65. Redkiler kadim bir Kürt asiretidir seyyidlik iddiası öncelikle redkilerede hakarettir.sayfanızdaki yorumlarda redkileri Seyyid olduğu anlamı çıkıyor Seyyid şeyh Muhammed Zilan asiretinin ruhani lideridir her kurt aşiretinin bir ruhani lideri vardır. İslamiyet öncesine dayanır bu durum. şeyh Muhammed Zilan bu aşiretin ruhani lideridir ama bu bütün asireti Seyyid yapmaz. son olarak şunu soyluyeyim seyyidlik meselesi öyle basit bir şey değildir hazreti peygambere yalan isnat etmek cehennem ehli olmak demektir ....

    YanıtlaSil
  66. Bizde ağrı Eleşkirt yanık dere köyü Deniz hepimiz redkiyiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba bende Yanıkdere köyündenim

      Sil
  67. Mrb admin biz Hakkari merkezde yaşayan 40 hanesi olan bir suleleyiz köyümüzün ismi malkosa aile mizede malkosi denilir soyumuzun Cizre Botan misivdin ailesinden gelindiği söylenir redkan asiretindede birkaç yerde malakosa lardan bahsedilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Redkan aşiretinin Kose/Koseyi kabilesinden bazı evler çok eski tarihlerden Cizrede kalmışlar ama şuan onların kimler olduklarını bilmiyoruz. Sizler sekiz dokuz dede ismi sayabilirseniz, belki bir bağlantı yakalarız.

      Sil
  68. Hacı yusufun oğuda halit hata halitin 6 erkek oğlu vardı

    YanıtlaSil
  69. Bizde kars digor bostan kale köyünden yaklaşık 80 haneyiz retkan aşireti olarak ama çoğusu göç etmiş şu anda Köy'de 3 veya 40 hane var köydeki retkan, ların soyadları şöyledir.
    BEZAR
    ŞEKER
    CANPOLAT
    ATAŞ

    YanıtlaSil
  70. Artık retkan Karabük'te de olacaklar

    YanıtlaSil
  71. Memki kolu uzun boylumu ?

    YanıtlaSil
  72. Merhaba benim dedemin adı Nado babası Kasım avareşten gelmiş dedelerimiz Erivan tarafından Ardahan hoçvana gelmiş dedelerimizin kimliğinde Göle ilçe kars il bilgi verebilirmisiniz saygılarımla

    YanıtlaSil
  73. Merhaba admin çalışmalar çok detaylı çok emekle yapılmış çok teşekkür ederim kendi adıma bizde redki aşiretinden gelirmişiz büyüklerimizden duyduğum kadarıyla ilk önce zili aşiretinden redki aşiretine gitmişiz köyümüz Ağrı hamur burada Adıgüzeller olarak soyismi kullanmışız fakat tam olarak hangi büyüklerimizin ailesinden geldiğimizi bilmiyorum şahsen bu konuyla ilgili bilginiz var mı ilgin alakan için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Çok teşekkür ederim. Redkanlılar kitabında köy ve aile hakkında ayrıntılı bilgi ve soy ağacı var.

      Sil
  74. Tuzluca Osmanköy hangi aileler memki

    YanıtlaSil