9 Ağustos 2018 Perşembe

Redki Aşiretinin Liderlik Yapmış Kadınları

Bu yazımızda, Redki aşiretinden çıkıp, çeşitli aşiretlere, köylere ve ailelere liderlik etmiş dört kadından bahsedeceğiz.


Redki aşiretinden çıkmış kadınlar, gittikleri her yerde köklü aileler kurmuş, kendilerinden söz ettirmişlerdir. Bu yazımızda dört kadından bahsedeceğiz.

1: Newat, Ağrı Hamur Malxas köyündeki Mıhê Çiçê'nin kızıdır. Aslanboğa soy ismini alan Mıhê Çiçê ailesi, Redki aşiretinin Kumki kolundandır. Newat, Aladağ'ın Gomık köyünden Hemoyi aşiretinden Kalo ile evlenir. Kalo öldürülür. Kalo'nun ölümünden sonra Newat bütün Hemoyileri etrafında toplayıp, onlara 40 yıl boyunca liderlik eder ve kocasının intikamını da aldırır. Newat, ömrünün sonlarına doğru Murat Mahallesi'den geçerken, Kazlıların evlerini yanındakilere göstererek, "Bunlar hep Redki aşiretinin evleridir. Hepsi babamın evidir" dermiş.

2: Xana Zilli, Ağrı Kazlı köyündeki Mala Kurıka ailesindendir. Babasının evi de, kocasının evi de, Redki aşiretinin Kumki kolundandır. Xana Zilli, eskiden Ağrı Axadeve köyünde oturan Mala Erep (Narmanoğlu) ailesinin geliniydi. Xana Zilli, bir erkek gibi ailesini ve Axadeve köyünü yönetir, meclislere katılır, sözünü geçirir. Aile, 1970 yılında Axadeve'den İstanbul'a göç eder ama, halen de köyde kendisinden bahsedilir.

3: Gozel, Ağrı Aşkale köyündeki Redkilerden, Mala Kelo'dan Çerkezê Hesê Xanê'nin kızıdır. Gozel Xanım, Ağrı Uzınmali köyünde Hacı Hüseyin ile evliydi. Yıllarca bu köyde liderlik eder, erkek meclislerine katılır, kararlar verir ve bunları uygulatırdı.

4: Newat, Ağrı Kazlı köyünden, Mala Welo ailesindendir (Aptulkerim ve Çerkez Özdemir'in kız kardeşidir). Redki aşiretinin Kumki kolundan olan Newat, Qezer (Ballıbostan) köyünde evliydi. Kocası Mıhemed Emin köyün muhtarlığını yaparken, Newat köyün yönetiminde, önemli kararlarında her zaman söz sahibi olmuştur. Köyün tamamı onun yanında el pençe dururmuş.

Redki aşiretinin her bir kadını hem gittikleri her yere çeki düzen verip, oraları şen ederdi. Hem kendileri böyleydiler hemde lider vasıflı çocuklar dığururlardı.

Büyüklerimiz, oğullarını evlendiklerinde "gidin Redki aşiretinden evlenin", "Jınê eşîra Redka, serpêkenıni ne" derlerdi.

Bilginin kaynağı, Redki aşiretinin çok değerli ru spileridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder