26 Ağustos 2018 Pazar

Memki Kabilesinden Olan Bazı Köyler ve Yerleşkeler

Redki Aşiretinin Memki kolu, Redki aşiretinin başlıca kalabalık kollarından biridir. Memki kabilesi, Redki aşiretinin en vefalı insanlarının kabilesidir.
Her yerde, Redki aşiretinden kim olursa sahip çıkar, gereken her türlü ilgiyi gösterir ve Redkiler arasında akrabalık bağlarını canlı tutmaya özen gösterirler. Redki aşiretinin bazı kabileleri artık aşiret olduklarını iddia ederken, Memkiler asla Redkiliklerinden vaz geçmezler.

Bu konuyu sadece bir örnek ile anlatmak gerekirse; yüz yıldır Muş'taki Redkilerden vefat eden olunca, Ağrıdaki Memkiler otobüsler tutarak baş sağlığına giderler.

Redki aşireti Erivan'dan göç etmeye başladığında, göç edenlere önceden Iğdır köylerinde yaşayan Redkiler sahip çıkıp, onları köylerine alırlardı.

Erivan göçünden önce Redki aşiretinin yaylası olan Axmıxan yaylası, Memki kabilesinin yoğun olarak yaşadığı bir yerdi. Redkiler Erivan'dan göç edince, şuan Ağrı Kazlı köyünde yaşayan Kumki kolundan aileler, Axmıxan yaylasını gidip Memkileri oradan Iğdır'a getirip, kendilerine ait olan Adetli köyünü onlara verdiler. Daha sonrasındaki yıllarda İran'dan gelen Gêloyi aşireti, tanıdıkları bir Rus general aracılığıyla Adetli köyünün tapusunu alınca, Adetli köyündeki Memkiler, Iğdır Hasanhan köyünde yaşayan Kumkili akrabalarının yanına göç ettiler. Daha sonra Kumkilerin bir kısmı oradan Evci ve Kerimbeyli köylerine göç ederken, büyük çoğunluğu ise Ağrı Kazlı köyüne göç ettiler. Memkilerde onlarla beraber göç edip, Kazlı ile komşu Mengeser köyüne göç ettiler. Daha sonra devlet Mengeser köyünü Azerilere verip, Memkileri Qelender köyüne gönderdi.

Qelender köyü, şuan 20 farklı köyde yaşayan Memkilerin ana köyü olup, hemen hemen her Memkili aile bu köyde yaşamıştır.

Memki kabilesinin on üçüncü kuşaktan dedesinin ismi, Memet Gewran'dır. Memki isminin Memet Gewran'dan geldiği tahmin ediliyor.

Nerede, kimler Memki?

Ağrı Qelender köyünün tamamı, Bulanık Okçular köyünde Alçın ailesi, Muş merkez Şêxela (Eğirmeç) köyünde Toplu ve Yıldırım aileleri, Muş Malazgirt Miro (Beypınarı) köyünde Gökçur ailesi, Malazgirt Elekulaka (Alikalkan) köyündeki çoğu aile, Muş merkez Qıravi (Şenova) köyünde Atay ailesi, Digor Dağpınar (Bazarcık) köyünde Aylanç ailesi, Iğdır Muçê (Gülpınar) köyünde Öztürk ailesi, Muş merkez Qıjıltax (Kıyık) köyündeki çoğu aile, Bulanık Karaağıl köyündeki çoğu aile, Ağrı Küpkıran Eyüppaşa köyünde bazı aileler, Ağrı Kevırgewka Şêxa (Kocataş) köyünde Çiftçi ailesi, Ağrı Poxana (Sarıdoğan) köyünde Kaya ve Yılmaz aileleri, Digor Derinöz (Ekreg) ve Yayla Sınco (Mahirbey) köylerindeki Keskinsin aileleri, Tuzluca Osmanköy'deki Beyter ve Bertan aileleri, Muş Paga Jêrin köyündeki Çözgen ailesi, Selim Çapka Jorê (Y. Damlasu) köyündeki Çelik ve Güler aileleri, Karayazı Daragut köyünde Yıldırım ailesi, Usê Nasê köyünde Yalvaç ve Deniz aileleri, Redki aşiretinin Memki kolundandırlar.

Êla Redkan olarak bunları tespit etmek, dört yılımızı aldı. Umarız ve dileriz ki akrabalarımız bu çalışmalarımız ile mutlu olurlar.

Memki kolundan olan akrabalarımızın yaşadığı köylerin bilgilerini ayrıntılı incelemek için BURAYA tıklayın.



Not: Lütfen eksik ve yanlışları yoruma yazın.

14 yorum:

  1. Paylaşımlarınızı o Ardahanlı akrabamız aracılığıyla tasdiklediniz mi?

    Adamlar dengbêjlerimizi, kahramanlıklarımızı, hatta liderlerimizi bile çalmışlar yıllarca. Ve hala da yapıyorlar. E bunları çalanlar yazıyı, belgeye mi çalmayacak?
    Emeğinize sahip çıkın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sarıpınar köyünü es geçmişsiniz

      Sil
    2. Aynen hemzesex köyü yüzde ellisi memki

      Sil
  2. rıfat deniz1 Nisan 2022 14:14

    insan araştırdıkça daha da bilgi sahibi oluyor gerçekten biz büyük bir aileyiz herkese selamlar

    YanıtlaSil
  3. Mameki, Dersviş Mahmud ( Mahmud- i kebir) Dewres gevrden Mahmudê Gewr
    den alır. Türkçü yazarlar Zilan aşiretine torunlar diye adlandırmışlardır. Ben Dersim Mameki aşiretindenim. Bu redikan aşiretinden Torne mala köşe diye adlandırdığınız bütün boylar Dersim'de var. En eski ataları Derviş mil diye bilinir. Hatta Dersim'de Milli ve SİNEMİLİ ocağı var. Birde Deli berxecan ocağı ve Sewdin ocakları var. Büyük ihtimal İlk yerleşim yerleri Dersim olmalı. Aleddin Keykubat, Bağın kalesinde Derviş Mahmud kebire veya Derviş Gevran 'aseceresini onaylamış. Dersim'in bir dönem ismi Mameki diye geçerdi bu ismi Mameki köyünden almıştır. Kuyu ilk kuran da Seyyid Mahmud Gevrdir.. Fakat Dersim'de ne zaman dağıldılar bilmem. Komiki xelifan, Süleyman, Kosan, Piran diye kabilelere ayrılıyorlar. Biz SEWDİN'in devamı olan torunlarıyiz. Pir'e Sewdin ocağı dayız. Bize Dersim'de piranlar derler. Pir konumunda olduğumuz için. Sevgi ve selamlarımla.

    YanıtlaSil
  4. Bu konuya egildikce ve derin araştırmalar edindikce, yazma gereği duyuyorum. Dersim Pilvenk aşireti diye bir aşiret konfederasyonu var. Biz bu aşiret içinde Mameki kolunu temsil ediyoruz.yöremizde bir kaç tarih araştırmacılarınca Pilvenk aşiretini iki kolda değerlendiriyorlar.
    1- Xelefan ( Xelifan)
    2- Zelan/ Zeydan.
    Bunları dikkate alarak. Esas pilvenk aşireti içinde yer alan kabileler şunlardır.
    1- Köe Süleyman uşağı( Köseyan)
    2- Xelifeyan ( Qewisan da derler)
    3- Süleymanan.
    4- Piran ( Mamekan)
    5- KEŞKEXURAN.
    Yanlız keşkexuranlar için yöremizde bu guruba sonradan dahil oldukları rivayet edilir. 1518 Çemişgezek tahrir defterinde Keşkexuranlar'ın oturdukları köy için şöyle bir ibare not edilmiştir; EKSİKKÜRT.
    Dersim'de Bizim temsil ettiğimiz ocak Piri Sewdin'in kurmuş olduğu söylenen bazılarında da Pir SEWDİN'in dedesi olan Seyyid Ali Kistime tarafında bir ocak kurulmuştur.
    Ocağın ismi PİLVENK/ PİRAN OCAĞIDIR.
    şimdi diyebilirsiniz bu mevzu nerden çıktı. Gümüşhane Şiran kazasında akrabalarımız var Tokat ve Sivas'ta Redikan aşiretine mensup Alevi topluluklar var. Erzincan'da sonradan mezhep değiştirmiş akrabalar var. Erzincan üzümlü kazası Pelikan/ SÜLEMERE köyünü kuranlar bizim derdimde giden akrabaları. Bu aşiret çeşitli bölgelerde değişik isimler alarak varlıklarını devam ettirmişlerdir. Çoğu da asimile olmuştur.
    Adıyaman KOMAGENE KRALLIĞINI kuran aşiretler den biri de Zilan aşiretidir. Zilan aşiretinden Belikan kabilesinde olan bir boy hala Adıyaman'da yaşamlarını devam etmektedirler. Elazığ Karakoçan DELİKAN Köyünü kuran CEMAL ABDAL Zilan aşiret kökenlidir. Kısacası Dersime Belki de Ermenilerden ve çoğu topluluklardan önce buraya yerleşmişizdir. Sizlerden ricam özellikle yukarıda ismini saydığım kabilelerden Revan'a ne zaman göç edildiğinin bilgisidir. Mahmudê GEWRAN bir önceki yazıdan da anlattığım gibi Aladdin keykubattan daha önceden var olan şecereyi tekrar onaylamıştır. Seceredeki ismi Derwis Gewr/ Mahmudê Kebirdir. Bence Soy sıralamanızda çok eksiklikler var.
    Selam, sevgi ve saygılarımla

    YanıtlaSil
  5. Redikan (1) ... Silemanan'lar (Süleyman oğulları) ... göç etmiş kürd kökenli neolitik kültür dönemi kürdlerden ayrılan kürd aşiret. Kim bu Süleyman ögullari? DERSİMDEKİ Bahsettiğim kabileler bu koldandirlar.

    YanıtlaSil
  6. Muş şenova köyü memki aşireti çaldır ailesi neden yok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Aile hakkında biraz bilgi verebilir misin siteye ekliyeyim? Nereden göç etmiş, hangi soy isimler ile yakın akraba, kaç dede ismi sayabiliyorsunuz?

      Sil
    2. Selam aleyküm ben muş Şenova köyünden hacı taharın torunuyum sezgin çaldır

      Sil
  7. Ben çaldır ailesinden hacı taharın torunuyum sezgin çaldır

    YanıtlaSil
  8. Memki kolundakiler uzun boylumu????

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Evet Redkanlılar genel olarak uzun boylular. Bu linkte dokuz numaralı şıka bakabilirsin https://redkani.blogspot.com/2023/09/on-soruda-redkan-asireti.html

      Sil
  9. Memki kolunda olan Osmanköy nereden ığdıra göç eti erivandanmi İran'danmi

    YanıtlaSil