24 Mayıs 2019 Cuma

Mehmet Şerif Bulan amcamızın ölüm yıldönümü

Bugün Ağrı'daki Redki aşiretinin lideri Hacı Mehmet Şerif Bulan'ın (Mıheme Şerifê Sırdo) ölüm yıl dönümü (24 Mayıs 2014)

15 Mayıs 2019 Çarşamba

Redki Aşiretinin yaşadığı köyler

Lütfen eksik ve yanlışları, yoruma yazınız.

Delû Kemal di Serhildana Agiriyê de çi tîne serê Redkiyan

Delû Alî Kemal, yek ji qesap û qatilekî Dewleta Tirk e ku di dema Serhildana Agiriyê de dewlet wî dişîne herêma Agiriyê û li Agiriyê û bajarên dev û dora wê dikeve nava gundan, zilm û heqaretên mezin li gundiyên Kurd dike.

4 Mayıs 2019 Cumartesi

Eşîra Geltûrî Çawa Çû Îdirê?

Eşîra Geltûrî ji berê da di nava eşîra Redkî da jîyaye. Mela Mahmûdê Bazîdî vê eşîrê jî wek şaxeke konfederasyona Zîlla dide dest nîşankirin. Her wusa Hûrşît Paşa jî di pirtûka xwe ya bi navê 'Seyadname î Hudud' da eşîra Geltûrî wek şaxeke Zîlla dide.

3 Mayıs 2019 Cuma

Alîkî Redkîya Tîranê ye alîk Îranê ye

Li Xinûsê gundê Heramîyê Kurdên xwecîh (xelqê wir) hene, dibêjin em Tirk in. Çend malên eşîra Redkan ya ku ji Rewanê hatîye jî tên dikevine vî gundî. Lê Kurdên ku ji xwe ra dibêjine Tirk, zorê li van dikin.

Rewana Gidip Araştırma Yapacaklara Bazı Tavsiyeler

Redkiler ve diğer Müslüman Kürt aşiretleri Rusların teşviği ile Ermenilerce ata yurtları Erivan'dan sürüldüğünden, özellikle Redki aşiretinden hemen hemen her aile akrabalarını kaybetmiştir.

Elegez'in Eteğindeki Kürtler

Rus ressam Anton Chirkov'un "Elegez dağının eteğindeki Kürtler" isimli tablosu.

2 Mayıs 2019 Perşembe

Redki Aşiretinin Muşta Yaşadığı Köyler

 Redki aşiretinin Erivan göçünden sonra, bir kısmı Muş köylerine göç eder. Redki aşiretinin Muşta yaşadığı köylerin haritası aşağıda verilmiştir.

Redkiler Avrupalı Araştırmacıları Şaşırtmışlar

Harvard Üniversitesi 1890 yılında bazı profesörlerini Kürt bölgelerine göndermiş, Kürt aşiretleri üzerine araştırma yapıp, araştırmayı 1895 yılında kitaplaştırmışlar. Kitapta 28 yerde Redkilerden bahsediliyor.

Redkiler ve Cerda Urıs (Rus Talanı)

DEDEMİN BAŞINDAN GEÇEN CERD HADİSESİ

1. Dünya savaşı dönemlerinde 1910-1918 yılları arasında eşkiyalık meşhurdu. O zamanlar Ruslar ve Ermeni çeteler bölgedeki Kürt ve Azerilerin köylerini basar altın, gümüş, koyun, keçi, sığır değerli ne varsa toplar götürürlerdi.

Bir çok köye dağılmış Redkanlı bir aile

Aşağıda bir çok köye, hatta şehre ve hatta ülkeye dağılmış Redkanlı bir aileden bahsedeceğiz. Bu ailenin tarihi, dolaylı olarak bütün Redkilerin tarihidir. Çünkü Redkanlı bir aile bunları yaşamışsa, diğerleri de bunlara yakın şeyler yaşamıştır. Çünkü hem sürekli aynı bölgelerde yaşamışlar, hemde göçlerde, hep beraber göç etmişler.

Belge: 1892 Yılında Eleşkirt Köylerine Yerleşen Redkiler

Osmanlı Arşivindeki bir belgeye göre;  1892 yılında Haydaroğlu, Dalkılıç, Çatalipaşa ve Dedemaksut köyüne yerleştirilen Redkiler.

1988'de Erivan'dan Rusya'ya Göç Eden Redkiler - Video

Erivan Şirazlı (şimdi Vosketap), Çimandera Jorin ve Çimendera Jêrin köylerinde 1915 ve 1988 yılında katliamlara maruz kalan Redki aşiretinden aileler, şuan Rusya Krasnador'da yaşıyorlar.

Redkilerin Bazı Fiziki Özellikleri - video

Redki aşiretinin savaşçıları tarih boyunca hep meşhur olmuşlardır. Özellikle Erivan'da yaşadıkları zaman, Ruslar onların bu özelliğini tanımış olmalı ki, Redki aşireti liderlerini  (Çokgdeve Hıseyin, Begê Cewer Ağa, Eleşref Beg v.s) generalliğe kadar yükseltip, Redkilerin ordularında yer almasını sağlamıştır.

Aşiretler Raporunda Redki Aşireti

1970 yılında devlet tarafında "Çok Gizli" ibaresi ile hazırlanıp, daha sonrasındaki yıllarda İkibine Doğru Dergisinde yayınlanıp, daha sonrasında da Aşiretler Raporu adı altında kitaplaltırılan raporda Redki Aşireti.

Redkili Kürtlerin Dilinden Rewan Kaçışı

Iğdır'ın Evci köyünden olan Sadık Önder, bir araştırmacı ile yaptığı röportajda Redki aşiretinin Rewan (Erivan) kaçışı ve Müslüman Kürtlerin yaşadıkları hakkında çok önemli bilgiler vermektedir.

1914 yılında Karsdan Muşa yapılan göç

1914 yılında Ermeniler ile Türkler arasında savaşlar çıkınca, Ermeniler Karsdaki Kürtlere saldırırlar. Bu saldırılardan dolayı Karsdan Muş ve Ağrıya büyük bir göç olur.

Hesepêxas Sülalesinden Çıkmış Yedi Aile

Hesepêxas Ağrı Dağında tarihi bir köydü. Bu tarihi köy, Redkilerin en az 500 yıl yaşadığı bir yerdi. 1930 yılındaki Ağrı Direnişinde yasak bölge olan Hesepêxas köyü, o tarihten sonra bir daha köy  olarak kullanılmadı. Hesepêxas köyü, günümüzde Redkilerin yaylasıdır.

Osmanlı Belgelerinde Redki Aşireti

Osmanlı- İran sınırlarında yaşayan Kürt aşiretleri üzerine hazırlanmış aşiretler raporundan.

Seyyahatnameyi Hudud-i Kitabı'nda Zilan'a Bağlı Aşiretler

Hurşit Paşa tarafından 1847 yılında hazırlanan "Seyyahatnameyi Hudud" adlı kitapta, Zilan Aşiretler Fedaresyonuna bağlı aşiretlerden bahsederken, şu aşiretler yazılmış:

Redki Aşireti ve Cerd - Video

İran'dan sık sık Cerd gelir, sınır bölgelerindeki aşiretlerin koyunlarını soyarmış. Yıllarca halk cerdin elinden çok çeker. En sonunda cerd Redki aşiretinin koyunlarına da götürünce, Mecitê Bıro önderliğindeki Redkiler peşlerine düşerler.

Redkanlılar Adetli köyünü nasıl kurdu?

Adetli (Edetilî) köyü, Iğdır'ın Aralık ilçesine bağlı bir köydür. 1800'lü yılların sonların da Redkanlılar tarafından kurulan Adetli, daha sonra bir şekilde Geloyî aşiretinin eline geçiyor. Köyün kuruluşunu ve el değiştirmesini aşağıda anlatmaya çalışacağım.

Kanımı Halkıma Feda Ederim


Muş Bulanık'ın Koxak (Dokuzpınar) köyünden bir genç, Erzurum tarafına hayvan almaya gider. Dönüşte bir köyde Hesen Ağa isimli birinin evine gider.

Redkan Beyi Eleşref Beye Nasıl Zehir Veriliyor? (Video)

Redkan beyi Eleşref Bey, Guli Cewer Axa'nın oğludur. Babası Guli Cewer'in ölümünden sonra, Eleşref Bey Redkilerin liderliğini yapar. Aşağıdaki videoda Sabri (Malgaz) Azerilerin Eleşref Beye nasıl zehir verdiklerini anlatıyor.

Rewan kaçışı ve sonrasındaki sürecin tanığı (Video)



1990 yılında Wezê köyünde çekilen bu video, Xêro Tubay tarafından çekilmiş. Videoda konuşan merhum Hacı Kadir (Mala Mirzo'dan), Rewan'daki köylerinden bahsediyor.

Eledeve Kimdir İsminin Hikayesi Nedir?

Redki aşiretinin Hesepêxas sülalesi, yedi kardeşten meydana gelir. Bu yeni kardeşten birinin ismi Eledeve'dir. Bazı yaşlılar da Eleçokdeve derler. Bu yazımızda Eledeve isminin hikayesini, neden Eledeve denildiğini yazacağız.