2 Mayıs 2019 Perşembe

Kanımı Halkıma Feda Ederim


Muş Bulanık'ın Koxak (Dokuzpınar) köyünden bir genç, Erzurum tarafına hayvan almaya gider. Dönüşte bir köyde Hesen Ağa isimli birinin evine gider.



Hesen Ağa'nın evine gidip "Amca misafir kabul eder misin?" diye sorar. Hesen Ağa'da diyor "Baş üstüne".
Hesen Ağa bunu eve aldıktan sonra, diyor "Genç sen nerelisin?"
Diyor "Bulanık"
Hesen Ağa diyor "Hangi köyden?"
Diyor "Koxak"

Bunun üzerine Hesen Ağa der "Genç, sen Şêx misin, Heseni misin, Cıbri misin, Vırki misin, Redki misin, yoksa Cemaldini misin?"
Genç diyor "Ben Redkiyim amca."

Hesen Ağa, oğulları Eyüp ile Yusuf'a der "Gencin yükünü indirin, öküzünü de ahıra bağlayın."

Sonra yemek falan yerler, evde misafirler de varmış. Yemeklerini yiyip, misafirlerde gittikten sonra, Hesen Ağa oğullarına der "Gidin hayvanların yemlerini verin". Sonra Redkanlı gence dönüp, "Kırmızı öküzün sahibi, sende git. Sonra dersin benim öküzüme yem vermediler."

Genç kalkıp çarıklarını giyer, oda Hesen Ağa'nın oğulları ile birlikte gider. Onlar gittikten sonra, Hesen Ağa yanındakilere der "Siz sesinizi çıkartmayın. Ben mahsus bu gence diyecem sen Redkilere küfür edersen seni misafir olarak kabul ederim. Etmezsen öküzünü yükler, seni Heftreng'den geçiririm, kurtlar seni de, öküzünü de yer."

Redkanlı genç, Hesen Ağa'nın oğulları ile birlikte döner, tam elini çarıklarının ipine atar ki, Hesen Ağa diyor "Genç, hele çarığının ipini açma. Sen ben Redkiyim dedin değil mi?"
Redkanlı genç "Evet" der.
Hesen Ağa diyor "Eğer sen Redkilere küfür edersen, seni misafir olarak kabul ederim. Etmezsen, öküzünü yükler, seni Heftreng'den geçiririm, kurtlar seni yer."

Epey tartışırlar, en sonunda Redkanlı genç der "Amca, bu Allah'tan reva değil, sen böyle yapıyorsun. Sen baştan deseydin ben misafir kabul etmiyorum, bende bir komşunun evine giderdim."
Hesen Ağa diyor "Yok. Başka eve gitmek yok. Yusuf öküzünü yükleyecek, seni Heftreng'den geçirecek, gideceksin."
Redkanlı genç, Hesen Ağa'nın oğlu Yusuf'a dönüp, "Yusuf o öküzümü çıkart" der. Daha sonra da Hesen Ağa'ya dönüp "Amca vallahi insanın kavmi, insanın kıblesidir. Ben kendi kanımı da, öküzün kanını da veririm. Halkıma küfür etmem."

O cevabın üzerine Hesen Ağa, Redkanlı gencin elinden tutup, çarıkları ile birlikte yanına oturtup, yanındakileri "İşte erkek görün. Başkaları olsaydı hemen küfür ederdi" der.

1 yorum:

  1. 1970li yıllar. Iğdır'a yeni atanan bir Alay Komutanı, bütün aşiretleri makamına çağırır. Hacı Ömer'de yanına Redkilerin ileri gelenlerinden 50-60 kişiyi alıp gider. Kapıda alay komutanı sorar:
    "Siz hangi aşiret?"
    Diyorlar:
    "Redki"
    Alay komutanı aynen şöyle der:
    "Oo sakıncalı aşiret."

    Bu olayın şahidi olan Redkanlı bir amcamız, şuan Iğdırda yaşıyor.

    Redkilerin asil kanı, devlet için sakıncalıdır. Aynı kan, Koğaklı gençte de varmış ki böyle şerefli bir duruş sergilemiş.

    YanıtlaSil