2 Mayıs 2019 Perşembe

Eledeve Kimdir İsminin Hikayesi Nedir?

Redki aşiretinin Hesepêxas sülalesi, yedi kardeşten meydana gelir. Bu yeni kardeşten birinin ismi Eledeve'dir. Bazı yaşlılar da Eleçokdeve derler. Bu yazımızda Eledeve isminin hikayesini, neden Eledeve denildiğini yazacağız.



Redkiler dönem dönem İran'da da yaşamışlardır. Redkiler İran'a gittiklerin de, İran şahının çok meşhur bir pehlivanı varmış. Şah her yıl yarışma düzenler, ama kimse güreşçisi ile güreşmeye cesaret edemezmiş. Redkan aşiretinden Eli, babasına der "bende onunla güreşmek isterim" der. Babası da diyor "oğlum o adam tüm ülkede meşhur bir güreşçidir. Günlerdir tellal çağırıyor, kimse karşısına çıkmaya cesaret edemiyor. Sen nasıl onunla güreşeceksin?" der. Ama, Eli, "Sen benim iznimi ver, gözüm onu kesiyor, ben onu yere çalarım" der.


Babası bir türlü Eli'yi ikna edemeyince, Eli'ye izin vermek zorunda kalır. Eli'nin babası şaha der "benim oğlum da senin Pehlivanınla güreşecek" der. Ve pehlivanın karşısına çıkar.

Eli pehlivan ile güreşir. Güreşçinin belindeki kemere elini attığı gibi, kemeri kopartır. Tekrar güreşirler. Eli, şahın pehlivanını tuttuğu gibi, yere çalar.

Eli, pehlivanı yendikten sonra, şah bir halı alıp, getirip Eli'ye verip, bir deve getirip Eli'nin önünde diz çöktürür. Şah, Eli'ye diyor "Gel, sen bu namı kazandın. Gel deveye bin, seni gezdireyim" der. Eli deveye biner, şah onu kalabalığın içinde gezdirip, halka gösterir.

Bu olaydan sonra, Eli'nin ismi Ele Çokdeve olur. Çok deve'nin Türkçe anlamı: Diz çöken deve demektir.

Ele Çokdeve'ye Çokdeve ve Eledeve'de denilmektedir.

Eledeve'nin çocukları şuan Iğdır Mürşitali, Yukarı Topraklı, Panik, Yukarı Civanlı köyleri ile Kars Kêrs ve Ağdam köyleri, Ağrı Kocataş, Van Navri köyleri ile bir çok köyde yaşamaktadırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder