2 Mayıs 2019 Perşembe

Redkilerin Bazı Fiziki Özellikleri - video

Redki aşiretinin savaşçıları tarih boyunca hep meşhur olmuşlardır. Özellikle Erivan'da yaşadıkları zaman, Ruslar onların bu özelliğini tanımış olmalı ki, Redki aşireti liderlerini  (Çokgdeve Hıseyin, Begê Cewer Ağa, Eleşref Beg v.s) generalliğe kadar yükseltip, Redkilerin ordularında yer almasını sağlamıştır.


Birgün Sipki aşireti beyi ile Redki aşireti beyi kendi savaşçılarından (mêrxas) bahsederler. Bu sohbet babadan oğula, anlatılarak günümüze kadar gelmiştir;

Sipki aşireti beyi, Redki aşireti beyine:
"Redkilerin savaşçıları çok iyi savaşıyorlar. Herkes onların namını bilir. Peki senin aşiretinin bir nişanı var mı? Sen onları nasıl tanırsın?" diye sorar.
Redki aşireti beyinin verdiği cevap, bizleri  Redkilerin fiziki özellikleri hakkında bilgi sahibi yapıyor. Diyor:
"Benim savaşçılarımın burnunun ucu, hafif sivridir. Sırtlarının üst kısmı, çok hafif kalburludur."
Redki beyinin anlatıldığının Kürtçe şekli ile orjinali şöyledir "Navmilê wan girtî ne. Xuxûl in. Pozê wan, kêêr e, tûj e."
Sipki aşireti beyi bu özelliklerini öğrendikten sonra, gidip bazı adamlarına anlatır. Birgün birde bakar ki adamları ağızlarını öne doğru çıkartıp, yüzlerini somurtup, burun uçlarını sivri gibi göstermeye çalışırlar. Omuzlarını birbirlerine doğru çekip, sırtlarını hafif kalburlu gibi yapmaya çalışırlar. Orada bey onlara şöyle der:
"Onlar Allah tarafından öyle yaratılmışlar. O, onların nişanlarıdır, Redkilerin anadan doğma nişanlarıdır. Siz niye kendinizi öyle yapmaya çalışıyorsunuz?"

Aşiret, bir babadan gelenlerdir. Elli yada yüz göbek babaya dayansa da, bir yerde tüm aşiret birleşir. Redki aşiretinde olduğu gibi; bir çok aşiretin fiziki özelliği vardır. Örnek; Şemski aşiretinde ise sırtlarında siyah bir ben vardır. Sipkilerin burnu büyük ve hafif uçları yuvarlaktır.

Not: Yukarıdaki fotoğraf 1880 yılında fotoğrafı çekilmiş bir Redkan erkeğidir. Fotoğrafa dikkatli bakarsanız yukarıda anlatılan özelliklerle bire bir uyuşuyor.

Bilgiler Iğdırda 80 küsur yaşındaki amcamız Hacı Mehmet Dikmetaş'tan derlenmiştir.


4 yorum:

  1. Mustafa Güneş2 Mart 2019 09:14

    Eskiden Iğdırda, Ağrıda yaşlılar diyordu, "Eşira Redka serkaniya Zilla ye. Yên dın paşê bune Zilli" (Redki aşireti Zilli'nin ana kaynağıdır. Diğerleri sonradan Zilli olmuş)

    Derlerdi. Ben bunu anlamıyordum. Neden Redki aşiretine serkaniya Zilla derler, diye düşünüyordum.

    Bu muhabbetler olduktan 25 yıl sonra öğrendim ki, Redkiler Zil'in (Şêx Mıhemedê Zilli) gerçek oğullarıdır. Ondan dolayı öyle diyorlarmış.

    Ben Redkilerin soy ağacını görmeden önce bunu bilmiyordum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tiştekî redka şêx mihemed tev hev tuneye ew sêrtê hatine redka girêdayi zillane zilla keyatiya komagene ava kirine ango qraluxa komagene nêziki 2500 sal berê

      Sil
  2. Gava mın ew camere jore dit mın got qey ape mıne. Em Köseyine. Mala Kose.Koğake.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koseyi ji Redki ne. Ew ji baveki eşira Redki ye. Koxak bın avê da ma.

      Sil