2 Mayıs 2019 Perşembe

Redkiler ve Cerda Urıs (Rus Talanı)

DEDEMİN BAŞINDAN GEÇEN CERD HADİSESİ

1. Dünya savaşı dönemlerinde 1910-1918 yılları arasında eşkiyalık meşhurdu. O zamanlar Ruslar ve Ermeni çeteler bölgedeki Kürt ve Azerilerin köylerini basar altın, gümüş, koyun, keçi, sığır değerli ne varsa toplar götürürlerdi.
Dedem Hasan (Hesenê Mala Kurıka) o zamanlar genç, 15 yaşlarında. Amcasının yanında Ağrı Qazi (Kazlı) köyünde kalıyormuş. Bir gün Rus çeteler silahlarıyla baskın yapmışlar. Bizimkiler o dönemde bu tarz baskınlara cerd derlermiş.

Koyun, keçi, sığır, altın, para ne varsa milleti soymuşlar. Soymuşlar soymasına ama kendi aralarında konuşmuşlar fakat tabi bizimkiler anlamamış. Dedemle birlikte başka bir genç seçmişler bunları da hayvanların başına çoban yapmışlar. Hayvanların arkasına koymuşlar yola düşmüşler...

Neyse bunlar baya bir yol gitmişler akşam olmuş askerler mola vermişler çadırları kurmaya başlamışlar. Artık sabaha kadar burada konaklayacaklar. Rus çeteler dedemle diğer çobanı hayvanların yanına koymuşlar el işareti etmişler burada yatacaksınız.

Askerler uzaklaşmış. Dedem hemen demiş ki;
- Buradan kaçacağız.

Yanındaki diğer çoban demiş ki;
- Kaçmayalım bunlar bizi yakalarsa öldürürler...

Dedem demiş ki;
- Gittiğimiz yerde zaten öldürecekler. Sen geliyorsan gel, kalıyorsan kal. Ben kaçacağım. demiş

Neyse etrafı kolaçan edip uygun zamanı belirlemiş ve başlamış kaçmaya... dedem kaçınca diğer çobanda onunla beraber kaçmaya başlamış. Biraz çadırlardan uzaklaşmışlar. Bakmışlar ki Ruslar bunların kaçtığını anlamış bağırmaya başlamışlar. Dedem Rusların atlarına bindiğini görünce peşlerinden geleceklerini anlamış. Başlamışlar sürekli bir şekilde hızlı koşmaya. Bir mısır tarlası görmüşler ve içine girmişler. Çok geniş ve büyük uçsuz bucaksız bir mısır tarlasıymış. Mısırlar insan boyundan uzunmuş. Hasat zamanı dönemine yakın bir dönem olsa gerek. Tarlanın da içinde bir süre koştuktan sonra atlıların seslerini duymuşlar ve mısır tarlasına yaklaştıklarını anlayınca oldukları yere çökmüş gizlenmişler. İçlerinde büyük bir heyecan ve yakalanma korkusu var.

Neyse Rus çeteler arıyorlar tarıyorlar bunları bulamıyorlar. En sonunda Ruslardan biri çıkıp birşeyler söylemiş ve geri dönmüşler. Dedem ve yanındaki çobanda Rusların pusu yapma ihtimaline karşı biraz daha durduktan ve emin olduktan sonra saklandıkları yerden çıkarak köye geri dönmüşler.

19.05.2018

Özgür İşkar (Mala Kurıka)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder