29 Ağustos 2018 Çarşamba

Redkilerin Iğdır ve Kars'dan Muş'a Göçü

Bugün ki Redki aşiretinin çoğunluğu bir dönem Muşa gidip, dönmüştür. Redkilerin Erivan göçünden sonra, bir büyük göç felaketi daha yaşarlar.


Rusya ve Ermeniler Iğdır'a saldırdığın da, Iğdır bölgesi halkı üç yere kaçar. Iğdır'da bin kişiden az insan kaldı.

Azeriler İran'a, Bırukiler Van'a, Redkiler Muş'a kaçtılar. Redkilerin bir bölümü kaçmayıp, direndiler (Güneş ailesi). Daha sonra Azeri ve Redkilerin çoğu geri döndü, Bırukiler dönmedi.

Muşta kalan Redkilere, daha sonra Karsdan gelen Redkiler de katıldı. Çünkü Karsa saldırı yapıldığında da oradaki Redkiler de aynı şekilde Muşa göç eder. Onların da büyük bir kısmı daha sonra geri döner. Dönmeyenler de Muş ve Karaçobanda kaldılar.

Karaçoban'da Muşla sınır olduğu için buraya da yerleştiler. Karaçoban ve Muş'a Redkilerin gelişi bu şekildedir.

Elimizdeki resmi bir belgeye göre, 1932 ve 1934 yıllarında Rewan ve Iğdır'dan, Muş'un şu köylerine Redki aşiretinden 161 aile göç etmiştir; Arincik, Hêrget, Mığdi, Akpınar, Dêrık, Aşağı Page, Ziyaret, Bağlı, Yukarı Page, Ahino, Bostankent, Evran, Hoşgeldi, Koğak, Purkaşen, Mollakent,  Akrag, Gülçimen, Şahbarot, Liz, Biran, Odunçor, Muratbey, Karaağıl, Mehık, Hamzaşeyh, Şeyhyakup, Leter ve Kekerli.

Belgeye göre Redki aşiretinin Muşta ilk yerleştiği köyler bunlardır. Daha sonra bazı köylerden çıkıp, Muştaki başka köylere göç ederler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder