1 Mayıs 2016 Pazar

Avazırav - İncesu

Avazırav (İncesu) Köyü, Iğdır Tuzluca'ya bağlı bir köydür. Köyün Aşağı Mahalle isimli mahallesinde Redkanlılar otururlar.
Bu köyde yaşayan Redkilerin soy ismi: Korkusuz, Yüce.

Ayrıntılı bilgi ve soy ağaçları REDKANLILAR isimli kitapta. Kitabı satın almak için BURAYA ⬅️ tıklayın.

9 yorum:

  1. Cesim mehmetin mehmet medetin hisonun hiso paşanin paşa şahsiyarin şahsiyar serdarin serdar musanin musa eli nin eli Oaso nun Oaso elinin oğludur

    YanıtlaSil
  2. Bu köyde Şahsiyar ailesi de Redki

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,
    Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Çok kıymetli bir çalışma yapıyorsunuz. Ancak İncesu Köyü ile ilgili bir düzeltme yapmak isterim. Bu köyde yaşayan Korkusuzlar dışındaki diğer ailenin soy ismi "Yücel" değil "Yüce"dir. Ayrıca Yüce ailesi Cunikan aşireti mensubu değil, bölgede Mala Beyre olarak adlandırılan aşirete mensuptur. Bu aşiretin İncesu'ya yerleşimi ise 1800'lerin başı olup Aşağı Dut Köyünden buraya Emer ağa öncülüğünde yerleşmişlerdir. Bu aile Güli Cevher Ağa ile evlilik suretiyle de akrabalık kurmuşlardır. Dolayısıyla yukarıdaki yazıda Korkusuzların Ermeni olayları esnasında köye yerleştiği ifadesine göre Korkusuzlar 1800'lerin ikinci yarısından sonra yerleşmiş olmalıdırlar. Teşekkürler, selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mala Beyre Cunki Aşiretinin (Cunikan) bir koludur, sülalesidir. Mala Beyre ayrı bir aşiret değildir bir ailedir ismindende anlaşılacağı gibi Cunki aşiretinin bir ailesi. Yüce soy isimli aile de cunki aşiretinin Mala beyre kolundandır.
      cunki aşireti de celali aşiretinin bir koludur.

      Sil
    2. Mala beyre doğru bir ailedir ancak mala beyrenin asla cünki ile celali ile alakası yoktur mala beyre zilan aşiretleri topluluğunun bir kol ailesidir kimi tabirle redkan aşiretine bağlı olduğu söylenir diyer bilgilere nazaran daha gerçekçidir zira beyre ağanın guli cewer ağa ile olan yakınlığı ve samimiyetide bunu güçlendirir mala beyre rağbet bahçecik dipsiz ve bahçelimeydan köyleri ile akrabadır ancak geçmişte aralarında bir takım tartışma veya kavga çıkmış olabilir bu yüzden kendilerini ötekileştirmiş olabilir yüce soy isimli eski adı ile nebioğulları ömer ağanın guli cewer ağanın kızı telli xanım ile evliliği olmuştur mala beyre zilan aşiretlerinin farklı bir aşiretine de mensup olabilir ayrı bir aşirette olabilir bu tartışma konusudur ancak yücelerin dayıları teyzeleri yani anne tarafı redkan aşiretindendir mala beyre ailesinin zilana bağlı olduğu kesin bir bilgidir.

      Sil
    3. Redkanlılar da Mala Beyrê için öyle derler. Yani akrabalarımızdır der hepsi.

      Sil
  4. Cunikan kimdirler nedirler var mı bilen

    YanıtlaSil