5 Ağustos 2019 Pazartesi

Lo lo Mıho kılamı Redkilerindir (Video)


Erivan Radyosu ve Fatma İsa ile Kürtler arasında çok tanınan lolo Mıho kılamı, bir aşk kılamıdır. Digor Başköy'den bir nene, 30 yıl önce bu kılamı dinlediğin de, "bu kılam Redkilerin kılamıdır" demişti. Bunun Redki aşireti yaşlılarına sorup, kılamın hikayesini öğrendik.


Lolo Mıho kılamı, Redki aşiretinin Kumki kolu Mala Zêdka ailesinden olan Mıhoyê Eco için Berfo isimli sevdiği tarafından yapılmış. Mıhoyê Eco'nun ailesi Redki aşiretinin çok eski bir köyü olan Kerimbeyli (Mıllo) köyünden, Selim Eskigazi köyüne göç edip, Karakoç soy ismini almışlar.

Mey ve Kaval ustası olup, halen de Kerimbeyli'de kendisinden bahsedilen Mıhoyê Eco, 1800lü yılların sonlarında Kerimbeyli'de doğmuş. Mıhoyê Eco ve dengbêj olan Berfo, birbirlerine aşıklar. Kerimbeyli'de Redki aşiretinin beylerinden olan Hasan Ağa'nın kızı Halime'ye iftira atılıp, Hasan Ağa kızını öldürünce, köyde düzen bozulur ve Mıhoyê Eco ve bazı akrabaları Kerimbeyli'den Ermenistan'ın Kalinino köyüne göç ederler. Orada ailenin bir kısmı kalıp, diğerleri Kars Selim'in Eskigazi köyüne göç ederler. Sonuç olarak Mıhoyê Eco ve Berfo birbirlerine kavuşamazlar.

Kılamda geçen "Goma Jorin" ve "Goma Jêrin" köyleri ise,  Iğdır'ın Aşağı ve Yukarı Çamurlu köylerinin Kürtçe isimleridir. Bu köyler, 500, 600 yıldır Redkilerin yaşadığı köyleridir.



7 yorum:

  1. Diyor heff xwînê mala bavê li ser mala bavê tene. Yani senin babanın evi, benim babamın evinden yedi kişi öldürmüş. İntikamı alınmamış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Miho benim. Babamın öz. Dedesi

      Sil
  2. Acaba Guhıra şêx resul nerededir? İnsan o guhırın yerini bilse, yakın köylere sorar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Di kilamê da Guhêra Şêx Resûl nabêje,Gora Şêx Resûl dibêje.

      Sil
  3. Mıatekalo köyü şimdi harabeymiş.

    Birde diyorlar Mıstê ile Kalo iki Redkanlı kardeşmiş, bu köyü kurmuşlar.

    YanıtlaSil
  4. Miho benim dedemdir mezarı selim eski gazı köyunde Karakoç ailesi

    YanıtlaSil