1 Eylül 2018 Cumartesi

Muş Redkilerinden Merhum Hacı Zeki Kartal

2017'de vefat eden Hacı Zeki (Kartal) amca, Muş Page köyündendir.  Dedeleri Revan'dan Iğdır'a, oradan Ağrıya, oradan da Muş'a göç etmiş.
Kendisi Ağrı, Iğdır, Kars, Muş, Erzurum, Ardahan nerede Redki aşiretinden kim varsa hepsini tanıyordu. Redki aşiretinin yaşayan tarihiydi.

Muş'ta Redki aşireti diyince akla ilk gelenlerden biridir. Redki aşireti Erivan kaçışı ve Ağrı İsyanı ve akabinindeki yasak bölge meselesinden dolayı çok dağılmış, yüzlerce aile birbirini kaybetmiştir. Burada Hacı Zeki ve Sarıkamış Hopwêran köyündeki merhum Hamit Çavuş, Ağrı Ziro köyündeki Xıdırê Evlê Feqi Hesen (Hıdır Aslan), Iğdır Evci köyündeki Sabri Malgaz'ın çok emeği olmuştur. Bunlar, diğer şehirlerdeki Redkileri de çok iyi tanıdığından, her biri onlarca ailenin kayıp akrabalarını bulmuştur.

Hacı Zeki bununla beraber, bir çok küs aileyi barıştırmış. Bir çok düşmanlığı sonlandırmıştır.


90lı yıllarda Hacı Zeki'nin öğretmen olan oğlu Ali Kartal'ın (Eli Xoce) tayini Kars'a çıkınca, oğluyla Redki aşiretinin bir köyü olan Selim Eskigazi'ye giderler. Oradaki Redki büyüklerinden Heci Emo (H.Ömer Demir) ile karşılaşınca, birbirlerini tanırlar. Ve yıllar sonra birbirlerini gördükleri için bir birlerine sarılıp ağlarlar.

Biz Êla Redkan olarak böyle değerli büyüklerimizin yerini asla dolduramayız ama, elimizden geldiğince birbirimizden kopmamazı sağlayacağız.

Biz, Redki aşiretinin en büyük derdi, kayıp akrabalardır. Her ailenin kayıp akrabaları vardır. Şimdiye kadar bir çok ailenin ailenin akrabalarını bulduk. Bu sitenin başlacı hedeflerinden biri budur. Bundan sonra da bulmaya devam edip, merhum büyüklerimizin bu dünyadan göç ederek yarı da bıraktıkları görevlerini sürdüreceğiz.










1 yorum:

  1. Allah sizden razı olsun. Ben Eleşkirt'te esnafım. Bir müşterim var, sürekli benden alışveriş yapar ama hiç ne o birgün dedi kimlerden nede ben ona. Êla Redkan'dan ailemizin Redki aşiretinden olduğunu öğrenmiş. Gelmişti, öyle seviniyordu. Diyordu demek sizde Redkisiniz 😊 ogün çok güzel bir duygu yaşadım sayenizde.

    YanıtlaSil