10 Eylül 2018 Pazartesi

Hacı Ömer'in Diyarbakırda Yaşadıkları

Hacı Ömer Şark (Heci Eme Topalê) Iğdır'da Redki aşiretinin en çok sözü dinlenen, saygı duyulan kanaat önderlerindendi.


Asıl soy ismi Redki aşiretinin yüzlerce yıl eteğinde yaşadığı Elegez dağından dolayı, Alagöz idi. Ama kendisi ile aynı ismi ve aynı soy ismi taşıyan bir suçludan dolayı sık sık karakola çağrılınca, soy ismini Şark olarak değiştirmek zorunda kalır.

Hacı Ömer, Redkiler arasında ve Redki aşireti ile diğer aşiretler arasında yüzlerce barış gerçekleştirmiştir. Günümüzde de Redki aşireti arasında bir olay olup, bir taraf barışa yanaşmadığında, "Sana Eme Topal'ı nereden getirelim?" deniliyor.

Hacı Ömer çok zeki bir insandı. Bu yazıda torunlarından dinlediğimiz bir anısını yazacağız.

Hacı Ömer sık sık Diyarbakır gibi büyük şehirlere ticaret amaçlı gidermiş. Diyarbakır'da, beylerin, ağaların gittiği bir berber varmış. Birgün bazı dolandırıcılar Iğdır'dan Redki aşiretinden bir ağanın şehirlerine geldiğini duyarlar. Ve gidip Hacı Ömer'i berber çıkışınca yakalayıp, "senin kardeşinin bize üç bin lira borcu var" derler. Hacı Ömer'de yanında sadece bin lira olduğunu söyleyip, onları bin liraya ikna edip, parayı verip gönderir. Bunu gören diğer ağa ve beyler, "neden para verdin? Bilmezmisin onlar yalan söylüyordu?" derler. Hacı Ömer'de "Tabiiki biliyorum. Benim amacım belayı daha ucuza def etmekti." der.

Ertesi yıl Hacı Ömer tekrar Diyarbakır'a gidip aynı berbere gittiğinde, bir bey ona şöyle der "Redki aşiretinin ağası, sen çok zeki bir insansın. Senden sonra bir ağa daha geldi, o dolandırıcılar aynısını ona da yaptılar. O ağa parayı vermeyi kabul etmeyince, iki taraftan da onlarca insan öldü." derler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder