15 Şubat 2017 Çarşamba

Şerefname'de Redkiler

420 yıl önce yazılmış olan Şerefname'de Redki (Redkan) aşireti.

Şerefname; Kürt sülalelerinin ayrıntılı tarihçesidir. Şeref Han tarafından 1597 tarihinde Farsça olarak kaleme alınmıştır.


Şerefnâme, 1005/1597 tarihinde Bitlis Kürt emiri Şeref Han’ın ( 949/1543-1012/1604 ) Farsça olarak kaleme aldığı Kürdistan tarihidir. Eserin birinci cildi Kürt topluluklarının ve Kürdistan’daki beyliklerin tarihinden söz eder. Kürdistan konusunda Osmanlı döneminde yazılan en derli, toplu tarih kitabıdır.Müellif’in elyazısı ile olan nüshası Oxford University, Bodleian Library No: 312’dedir. Kitabın birinci cildi, 1078/1668’de Sultan IV. Avcı Mehmed’in emriyle Bitlis emir sülalesinden Muhammed Bin Ahmed Beg tarafından Osmanlı Türkçesine çevrilmiş olup, mütercim hattı olarak Padişah’a sunulan nüsha Istanbul Belediyesi Atatürk Kitaplığı, Muallim Cevdet Yazmaları, No: 0.29’dadır. Kitabın ikinci cildi ise kısaca Osmanlı ve Iran tarihlerini içerir. Kitabın Farsçasının ilkin, 1860’ta Fransızca tercümesiyle beraber ünlü Rus Oryantalist V. Veliaminof-Zernof tarafından St. Petersbourg’ta basımı yapılmıştır.






Şerefnama'nin İngilizce ve Türkçe çevirilerinde, Redki/Redkan ismi için, Radikan, Radikani, Radikoni, Radikany, Rikany, Rikon, Rikan, Rikani ve Reikany şekillerinde yazılmıştır. 


İngilizce çevirinde:

















Türkçe çevirisinde:






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder