25 Mart 2016 Cuma

Evci

Evci köyü, Iğdır şehir merkezine 9 km uzaklıkta olan, çoğunluğu Redkanlılardan oluşan bir köydür.

Evci köyünde yaşayan ailelerin çoğu Redki aşiretinin Kumki kolundandır. Bu köyde yaşayan Timar ailesi de, Kazlı köylüler gibi Iğdır Hasanhan'dan göç etmiş bir ailedir. Aile, Hasanhan'a ise, Elegez (Alagöz Dağları ) Aştarak (Ağbaran ) Nahiyesinden gelmişler. Bu köyde yaşayan Mala Xas (Malgaz ve Nalgaz soy isimli aileler) Iğdırdaki Redkanlılar ve genel olarak Redkanlılar arasında tanınan bir ailedir. Malgaz soy ismini taşıyan aile, Mala Xas isminden dolayı, Malgaz bu soy ismi almıştır.

Malgaz ailesinin amcası Mıho'nun soyu Revan'dan Gürcistan Dumanis kasabası Karakilisa köyüne göç edip, Kalov soy ismini almış. Bir kısmı da oradan Azerbaycan Sabuncu kasabasına göç etmiş (yaklaşık 20 hane). Mıho'nun oğlu Ali ise Rusya'ya göç etmiş. Malgaz ailesinin akrabası Bıro ise, Helime Hesen Ağa olayından dolayı Kerimbeyli köyünden Rewan'a gidip, izi kaybolur. Sabri Malgaz 2020 yılında kendilerini Bakü ve Rusya Krasnador'a buldu. Sabri Malgaz'ın anlattığına göre: Bıro ilk olarak  Varankso kasabasının Seredovka köyüne yerleşir. Burada Reso ve Xıdır. İki kardeşin soyu bu köyden Krasnador ve Bakü'ye göç ederler.

Mala Şero ailesinin bir kısmı Kerimbeyli'de yaşıyor. Mala Şero'nun kendi içinde ise; Timar ve Deniz ailelerine Mala Eliyê Usê, Elkatmış, Önal, Elitaş ve Iğdır ailelerine Mala Lalo, Önder ailesine Mala Heci, Eksik ve Şimşek ailesine Mala Bırê Ezmê, Gölal, Gobe ve Ateşoğlu ailelerine ise Mala Evdo deniliyor. Redkanlı dengbêj Reso'nun ikinci eşi Gulê, Mala Şero ailesinden Evlo'nun kızıdır. Tuzluca merkezde yaşayan Yusuf Severli, Hüseyin Timar'ın kardeşidir. Hacı Timar'ın diğer oğlu Hüseyin Evci'de, Yusuf ise annesinin yanına Tuzluca'ya yerleşip, Severli soy ismini alır. 

Kumki olan Mala Koço'nun bir kısmı da Kerimbeyli'de yaşıyor. Evci'den oraya gitmişler. Kuas ailesinden İsmailê Xudo, Rewan'ın Nalbandyan köyünde kalmış. Ailenin bir kızı, Erivan valisinin gelinidir.

Bu köyde yaşayan Akyıldırım, Göre aileleri ise Redki aşiretinin Koseyi sülalesindendir. Göre ailesine Mala Xelife, Akyıldırım ailesine Mala Diko denilir. İki ailenin dedeleri kardeştir. Bu aileler, Revan'ın Şamiran köyünden göç ettikten sonra, Muş'a, Hoşgeldi köyüne göç ederler. İlk Akyıldırım ailesinden Hacı Hüseyin Evci köyüne göç eder, daha sonra Göre ailesinin dedesi Esedê Xelife. Bunlar Evci'ye ilk yerleşen Redkilerdir. Göre ailesinden şuan köyde yaşayan kimse yok. Esedê Xelife'nin oğlu Hamit Göre Iğdır Evci köyünde, diğer oğlu Muhittin Arslan Bulanık Hoşgeldi köyünde, diğer oğlu Ömer Göre ise Bayburt Pılurek köyünde yaşamışlar.

Özel ailesi Redki aşiretinin Torına Qewişi sülalesindendir. Yakın akrabaları Panik ve Êretan köyündeler. Ailenin büyük dedesi Mirze Ağa (Zor Mirze Ağa), saçlarını uzatıp örgü yaptığı için ona Mirze Axayê Kezi'de deniliyormuş. Ailenin dedesi Guli Cewer Ağa'nın kızı ile evlenip, yedi oğlu olmuş. Bunlar Mızraq Beg Êratan'da Güner, Evci'de Özel ailesinin dedesi. Cevahir Beg (Cewo) Êretan'da Gündüz ailesi. Serhıng Beg Tacirli'de Öztürk ailesi. Diğer dört kardeşin isimlerini bilmiyoruz. Durak ailesi de Redki aşiretinin Torına Qewişi sülalesindendir.

Abuç ailesi Redki aşiretinin Heciya kolundan olup, Alakızıl köyünde yakın akrabaları var. Abuç ailesinin bazı akrabaları da Rewan'da kalmış. Bir kaç yıl önce Aras nehrinin kenarına gelip, akrabalarını sormuşlar.

Evci'de yaşayan Aktaş ailesi ise, yaklaşık otuz yıl önce başka bir Redki aşireti köyü olan Alican'dan buraya göç etmiştir.

Yıldız (Mala Şekırê Heso) ailesi, Elesori sülalesindendir. Aile Redki aşiretinin Erivan göçünden sonra Bulanık Hoşgeldi köyüne göç eder. Oradan da Evci'ye göç ederler.

Mala Şero sülalesinden Eliş ailesinin eski soy ismi Iğdır okup, sonradan değiştirmişler. Bu aileden Dawo, kendi dönemindeki çok meşhur bir dengbêjmiş. Ama, o dönemler kayıt cihazları olmadığından sesi günümüze ulaşamamıştır. Redki aşirerinin meşhur kılamlarından Helime Hesen Axa, Dawo tarafından yapılmıştır. Bu kılam yıllarca Erivan radyosunun Kürtçe bölümünde çeşitli ozanlar tarafından okundu.

Mehmet Emin Kum'un verdiği bilgilere göre: Kum (Mala Melle) ailesinin dedeleri Beko ve Bıro, Halfeli'de yaşamışlar. Daha sonra oradan Ramazankent köyüne gitmişler. Beko oğlu Melle Yahya, Ramazankent'ten Evci'ye göç etmiş. Ailenin bir kısmı da Kerimbeyli'de yaşıyor.

Mala Koço'dan Şen ailesinin aynı soy ismi taşıyan bir kısmı da Kerimbeyli'de yaşıyor.


Köyde yaşayan Redkanlı aileler: 

Mala Xas (Mala Zêdka): Soy isimleri: Çalhan, Malgaz, Nalgaz, Kulen, Adas.
Mala Şero: Soy isimleri: Timar, Önder, Gölal, Gobe, Elitaş, Eliş, Elkatmış, Ataşoğlu, Önal, Deniz, Iğdır, Çur, Şimşek, Eksik
Mala Koço: Soy isimleri: Kuas, Erbek, Şen
Mala Bega Soy isimleri: Durak
Mala Koseyi (M. Hıseynê Hemzo) - Soy isimleri:  Akyıldırım, Göre
Mala Melle - Soy isimleri: Kum

Timar ailesi (Mala Şero) soy ağacı (1): Bari Eli'nin, Eli Uso'nun, Uso Muso'nun (Musa), Muso Şero'nun,  Şero Şemo'nun, Şemo Mexso'nun, Mexso Meto'nun, Meto Melle Eli'nin, Melle Eli Ebubekir'in oğludur.

Timar ailesi (Mala Şero) soy ağacı (2): Salih Mecit'in, Mecit Ahmet'in, Ahmet Ali'nin, Ali Usê'nin, Usê Musa'nın, Musa Şero'nun, Şero Şemo'nun, Şemo Mexso'nun, Mexso Meto'nun, Meto Melle Eli'nin, Melle Eli Ebubekir'in oğludur.

Timar ailesi (Mala Şero) soy ağacı (3): Cabbar Bedir'in, Bedir Zahir'in, Zahir Ahmet'in, Ahmet Eli'nin, Eli Yusuf'un (Uso), Yusuf Musa'nın (Muso), Musa Şero'nun,  Şero Şemo'nun, Şemo Mexso'nun, Mexso Meto'nun, Meto Melle Eli'nin, Melle Eli Ebubekir'in oğludur.

Mala Xas ailesi soy ağacı (Malgaz'lar): Nurettin Musa'nın, Musa Esat'ın, Esat Bekir'in, Bekir Kello'nun, Kello Mıho'nun (Mehmet), Mıho Ahmet'in, Ahmet Dello'nun, Dello Emo'nun (Ömer), Emo Kamo'nun, Kamo Siyabend'in oğludur.

Mala Xas ailesi soy ağacı (Malgaz'lar): Ali Nebi'nin, Nebi Hacı Hıdır'ın, Hacı Hıdır Bekir'in, Bekir Kello'nun, Kello Mıho'nun (Mehmet), Mıho Ahmet'in, Ahmet Dello'nun, Dello Emo'nun (Ömer), Emo Kamo'nun, Kamo Siyabend'in oğludur.

Mala Xas ailesi soy ağacı (Çalhan'lar):  Turan Hamit'in, Hamit Edine'nin, Edine Hüseyin'in, Hüseyin Hamza'nın, Hamza Mıho'nun (Mehmet), Mıho Ahmet'in, Ahmet Dello'nun, Dello Emo'nun (Ömer), Emo Kamo'nun, Kamo Siyabend'in oğludur.

Abuç ailesi soy ağacı: Emin Halit'in, Halit Mirzo'nun oğludur.

Halit Abuç'un diğer oğulları: Ahmet, Ali, Abbas.

Akyıldırım ailesi soy ağacı: Ahmet > Hasan > Hüseyin > Hamza > Hüseyin > Reso > Eslan > Kose

Göre ailesi soy ağacı: Mehmet > Hamit > Esed Ağa > Xelife Heci İsmail > Teyo > Mıstefa > Memud > Eslan > Kose

Kum ailesi soy ağacı: Mehmet Emin > Şükrü > Mecit > Mehmet > Melle Yahya > Beko > Bıro (İbrahim)











Mala Şero sülalesi soy ağacı







Not: Malgaz ailesi Kars Eskigazi köyündeki Mala Eco ile öz kardeşler.

Not 2: Ağrıda Malxas isimli bir Redkan köyü var. Bu aile ile ilgilisi olabilir.

Yeni bilgiler geldikçe güncelleme yapacağız. (Eksik ve yanlışlar varsa bizi uyarın)

Erivan, Şamiran köyü doğumlu merhum Hacı Hüseyin Akyıldırım (ö.1970).


Malgaz ailesinin Seredovka köyüne göç eden akrabası Bıro.

10 yorum:

  1. Ağrı kazlı köyündenim.Evcilerde akrabalarımız var.elo oğulları isa musa ayrıca ereb Cemal kuas lar,bazılarını tanımazsak da.

    Kemal Eroğlu

    YanıtlaSil
  2. MECIT. Ahmet. eli. use. Musa. şero. meto. mele eli. diğerlerini hatırlamadım aile büyüklerini sormam gerekir.

    Salih Timar

    YanıtlaSil
  3. Serkan Timar:

    Tahir >ali> yusuf> musa> şerif> battal> mirze

    YanıtlaSil
  4. Sabri Malgaz'ın söylediğine göre. Sabri İbo'nun, İbo Beko'nun, Beko Kello'nun, Kello Mıho'nun, Mıho Ahmo'nun, Ahmo Tello'nun (Dello), Tello Emo (Omo)'nun oğludur.

    Omo'nun Siyabend'in yada Avzet'in oğludur.

    YanıtlaSil
  5. Redki aşiretinin torına mala kose sülalesinden akyıldırım ailesi.

    Esed axa ve hacı Hüseyin iki aile ikisi amca oğludur. 1995de köyden göç etmişler. Esed axanın oğlu hamittir. Hacı hüseyin hamzanın oğludur.

    haicı Hüseyin rewandan evciye ilk yerleşen kürt ür.

    hacı Hüseyin in tüm oğulları ölmüştür iki oğlu var 8oğlu var mış hasan hayatta ve mecit almanyada yasaklı gelemiyor bir Dr kızıda dağda.

    hacı Hüseyin nin oğulları xalıt. Eli. cangir. Hamza. Abdullah. hamit. mecit. hasan.

    Esed axanın oğluda hamittir. şimdi Iğdır da yaşıyor. bir kismı almanyada söyisimleri göre dir hamit 1990da öldü.

    bunlar bir kısmı da muşta dır.


    hacı Hüseyin nin karısı beyazdır gelturan lı akil insan olan cangir turanın kız ablasıymış. kumkiler kızı bunA kaçırıyor.

    Birde erbek ailesi var. Kumkidir ve kuas ailesi ile amca çocukları.

    YanıtlaSil
  6. Sedoyê Lalo (Sedo Elkatmış) iki oğlu var mış biri seveş diğeri hesen. hesenin bir oğlu var Mehmet. mehmet. in bir iki oğlu var biri asker Ken araç devriliyor ölüyor şimdi bir oğlu var kadir
    sedo gulavi lik te yapış hâlâ bahs edilir

    YanıtlaSil
  7. hacı hüseyin akyıldırım ın oğlu,hacı halit akyıldırım ın çocuları, meyren zeno eslan mısto murat meliha keziban bekır emine.dir

    YanıtlaSil
  8. Blogda Evci Köyündeki REDKi ailelerinden bahsederken MALA MELLE'nin(KUM AİLESİ)sadece İSMİ geçmektedir.
    Bizim aileden kimse bilgi paylaşmadı herhalde o yüzden bilgi yok ben paylaşıyorum ekleyin sevgili editör akrabalarım.
    Ben Mehmet Emin KUM,
    Baba adım Şükrü,
    Şükrü'nün babasının adı Mecit,
    Mescidin babasının adı Mehmet,
    Mehmet'in babasının adı Melle Yahya(ramazankentten Evci köyüne gelmiş)
    Yahya'nın babasının adı Beko(Bekir)
    Bekirin babasının adı bro(İbrahim)
    Beko ve bro halifeli beldesinde yaşamışlar.
    İyi günler

    YanıtlaSil
  9. Bu blog aktif mi hala

    YanıtlaSil