27 Mart 2016 Pazar

Redkilerin Muş'a göçü

Redkan aşireti, Hacı Yusuf’un önderliğinde 1924 yılında Aralık bölgesinden Muş’a göç eder. “Sorunlar” adında Ermenilerden metruk bir köye yerleşirler.

Sorunlar, bir yanı ovaya bir yanı ormana bakan güzel bir köy imiş. Bölge o zamanlar Nuh Bey Xoyti ve Musa Bey Xoyti ismindeki Kürt Ağalarının denetiminde imiş. Çok geçmeden aralarında sürtüşme çıkar, yıllar süren kavga ve çekişmeden yorgun düşen aşiretimiz Iğdır’a geri dönmek ister.

Muş mutasarrıfı (kaymakamı) Hacı Yusuf’u bu kararından vazgeçirmeye çalışır. Hacı Yusuf, bu olaylardan ve güvenlikten sorumlu tuttuğu kaymakama kızgındır. Kaymakam, görev bölgesindeki halkın mal ve can güvenliğini sağlayacak, kararlı ve cesur bir idareci değildir. Nuh Bey gibi bir ağaya karşı direnecek gücü ve kişiliği de yoktur. Hacı Yusuf dayanamaz:
“Söyler misiniz, Kaymakam Bey! Nuh Bey 200 askeriyle Muş’a girdiği zaman sizin rütbeniz ne oluyor?”
- ...............!
“Ben söyleyeyim. Nuh Bey oluyor başçavuş, siz oluyorsunuz er! Ben böyle bir yerde yaşayamam!”

Kaymakam bu cevaptan etkilenir, Hacı Yusuf’a sarılarak özür diler. Hacı Yusuf bu iltifattan tatmin olmaz, üç yıllık bir aradan sonra Iğdır’a geri döner. Aşiretimizin bir kısmı Muş’ta kalır. Bugün halen Muş’ta o yıllardan kalma akrabalarımız yaşamaktadırlar.

Redkan aşiretinden Ömer Şark'ın Iğdır Sevdası adlı kitaptaki söyleşisi: Tamamını okumak için BURAYA tıklayın.

5 yorum:

  1. Êla Redkan sitesi, sizi seviyorum. Çabanızı takdir ediyorum.

    Özellikle her Redkan köyünün soy ağacını bu siteye eklemek, müthiş bir fikir. İnşallah herkes soy ağacını öğrenip size gönderir. On yıl sonra soy ağacını soracak kimse kalmadığın da, insanlar çok pişman olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederiz. Eksik olmayın.

      Soy ağacı konusunu bizde çok ciddiye alıyoruz. Bize gönderilen tüm Redkan köylerinin soy ağaçlarını siteye ekliyoruz.

      Sil
  2. Merhabalar soyumuzu arastirirken bu siteye denk geldim sizden yardim isticektim soyumuzun medeni beyden geldigi soyleniyor oradan karsa gocmusuz buyuklerimizin soy ismi maksutoglu mehsolar deniyo ve bizim soyadimizda das herhangi bilginiz varmidir acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mexsolar yani Mexsi'nin çocukları Redkidir. Sitede soy ağaçları da var. Sen hangi köydensin?

      Sil