1 Kasım 2021 Pazartesi

Tarihçi Letif Bruki'nin Dilinden Redkan Aşireti

 

Bu akşam (4 Ekim 2020) saatlerinde Yekbûn TV'de Yücel Aslan'ın sunduğu Ava Erez programına katılan tarihçi Letif Memmed Bruki, Kafkasya'da Kürt tarihi ve Kürt aşiretleri hakkında çok önemli bilgiler verdi. Programın 39. Dakikaları ile 55. dakikaları arasında Redkan aşiretinden de bahsetti. Lerif Bruki, 1855 yılında Rewan, Iğdır ve Azerbaycan çevresinde Kürtlere bir kısmi bir özerkliğe benzer bir yönetim seçildi. Bunların yönetimi de genelde Redkan aşiretine verildiğini, Redkan aşiretinin bölgedeki en büyük aşiret olduğunu belirtti.

Kendisi de Redkan aşiretinden olan Yücel Aslan, Karaçoban'a göç eden Redkanlıların kendilerini Bekıri olarak tanıttığını söyleyip, Letif Bıruki'yi "Kafkasya Kürtleri arasında Bekıri isimli bir aşiret var mı?" diye sordu. Letif Bıruki'de, Kafkasya Kürtleri arasında böyle bir aşiretin olmadığını, hiç görmeyip, duymadığını belirtti. Letif Bruki konuşmasının devamında, Kürt aşiretleri arasında, bazı aile, sülale isimlerinin, başka aşiretlerin isimleri ile aynı olduğunu dile getirdi.

Letif Bruki'nin bu tespiti çok doğrudur; çünkü örnek vermek gerekirse, Redkan aşiretinin Bekıri isimli bir kabilesi var, bu kabilenin dokuzuncu kuşak dedelerinin ismi Melle Bekir'dir. Redkanlılar, Melle Bekir'in soyuna, onun isminden dolayı Bekıri derler. Redki olan Bekırilerin, Batman çevresindeki Bekran, Bekiran aşireti ile hiç bir alakası olmayıp, sadece isimleri benziyor. Ama, Karaçoban çevresinde göç eden Redkanlılar, Redkan aşiretinin Bekıri kabilesi ile Bekran aşiretini aynı sanıyorlar. Tarihçi Letif Memmed Bruki'nin anlatmak istediği de, tam olarak buydu.

Söz konusu bölümü aşağıdan izleyebilirsiniz



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder