2 Ocak 2019 Çarşamba

Rewandaki Redkilere ulaşmaya devam ediyoruz

Avdalyan ailesi dedeleri Emo'nun (Amo) fotoğrafını bize göndermiş.

Amo Avdalyan. 1915 öncesi Rewan'da Shenger köyünde dünyaya geliyor.
İki erkek, bir kız kardeş Amo, Suto ve Zero. Iğdır Mala Şero ailesinden Abdullah Eliş'in (Evlê Porsor) çocukları. 1915 olaylarında Rewanı terk etmek zorunda kalırlar. Abdullah Eliş'in ailesi orada kalır, ailesini Iğdır'a getirmek ister ama artık sınırlar belirlenmiş, gitmek imkansız hale gelmiş. Evlê Porsor çocukların hasreti ve özlemiyle hergün yüksek bir yere çıkıp, Rewana bakarak elindeki bez mendil ile göz yaşlarını siler ağlardı. Mala Şero ailesiden yiğitliğiyle bilinen mêrxaslarından Mecit Önder'inde içinde bulunduğu birkaç kişiyle gece Aras nehrini geçer birkaç Ermeni köyü arasında geçerek Shenger köyüne varmak üzereyken, Ermeniler tarafından fark edilir, çatışmaya girerler. Yaşanan çatışmada Evlê Porsor yaralanır, Mecit Önder, Evlê Porsor'u sırtına alarak tekrar Aras nehrini geçerek dönmek zorunda kalırlar. Evlê Porsor yeniden evlenmek zorunda kalır.

Yıllar sonra kurulan Rewan radyosunda çocukları babaların bulunması için anons yaptırıyorlar, faydalı olmuyor. Yıllar sonra Evlê Porsor Rewanda kalan çocuklarının hasreti ve özlemine dayanamayarak hayatını kaybediyor.

Şuan Evle Porsor'un torunları büyük bir kısmı Ermenistan ve Rusya Grasnador şehrinde yaşıyorlar. Herşeye rağmen onurla, gururla Redki aşiretindeniz diyorlar.

Aile orada Avdalyan soy ismini alır. Aile şuan Tiflis, Erivan ve Rusya'ya dağılmış.

2 yorum:

  1. Kemal Buğlu3 Ocak 2019 08:30

    Ben Redki aşiretinden değilim. Ama atalarımız, dedelerimiz Redki aşireti ile iç içe yaşamış. Sizin nasıl ağır, nasıl medeni insanlar olduklarını hep söylerler. Êla Redkan sitesine gelince. Belki bin, belki binden de fazla Kürt aşireti var. Ve hemen hemen hepsinin facebook sayfaları var. Ama koca Kürt ulusunda Redkiler gibi kendini aşiretini güzel anlatan başka kimse yok. Sizi canı gönülden kutlarım.

    YanıtlaSil
  2. MaşaAllah elhamdülillah

    YanıtlaSil