3 Aralık 2019 Salı

Redkan büyüklerinden tarihi bilgiler 2 (Video)


Iğdır'ın Evci köyünden olan Sabri Malgaz (70), Redkiler hakkında bazı bilgiler veriyor. Sabri amca, Redki aşiretinin merhum liderlerinden Esê Beko'nun kardeşinin oğludur. 70 yaşında olan Sabri amca, tarihi bilgiler konusunda bizlere çok yardımcı oluyor. Ses kaydını Êla Redkan takipçileri için Türkçeye çevirdik.





Sabri amca Retki aşireti büyükleri, tarihi, kabileleri ve dengbêjleri hakkında bazı bilgiler veriyor.

Sabri amca, iki dedelerinin Rewan tarafında kaldığını, daha sonra oradan Rusya, Azerbaycan ve Gürcistan'a dağıldıklarını, bir akrabalarının Gürcistan'da hakim olduğunu ve onları bulduklarını söylüyor. Sabri amca Helîma Hesen Axa adlı kılamın, orada kalan akrabalarını anlattığını belirtiyor.

Sabri amca, Redkilere Kerem Bey'in (Güneş) liderlik ettiğini, Kerem Bey'in ölümüne yakın liderliği Esê Beko'ya (Malgaz) verdiğini, Esê Beko vefat ettikten sonra da Hecî Eme Topalê'nin (Alagöz) liderlik ettiğini söylüyor.

Redkan kabileleri hakkında konuşan Sabri amca, başlıca kabilelerin Kumki, Memki, Çekemi, Bekıra, Heciya, Hesepêxas v.b olduğunu söylüyor.

Sabri amca Kumkilerin, Memkiden ayrıldığını, iki kabilenin aynı çadırdan (aileden) olduğunu belirtiyor. Kumki isminin çıkışı ile ilgili de, Heci Eme Topalê'nin yaşlı bir kız kardeşinin kendisini şunu anlattığını belirtiyor:

Kumkilerin babası, yavrularına sahip çıkmayan koyunlara külahını fırlatınca, koyunlar kuzularına sahip çıkıyorlarmış. Bu sebepten dolayı o sülaleye Kumki (külahlı) denilmiş.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder