3 Aralık 2019 Salı

Mıstekalo Kılamı Redkiler Üzerine Mi?


Anonim olup tarihi bilinmeyen Mıstekalo kılamı, Şeroyê Bıro ve Delil Dilaner tarafından okunmuştur. Kılam, Mıstekalo köyünde yaşanmış bir savaşı anlatmaktadır.

Mıstekalo köyü, Sineg bölgesinde Redki aşiretinin çok eski bir köyü olup, son yüz yılda Ermeni saldırılarından dolayı terk etmek zorunda kaldığı tarihi bir köydür. Günümüzde Iğdır Çamurlu, Pirdemir, Hakveyis gibi köylere dağılmış bir çok ailenin asıl köyü, Mıstakalo'dur. Dolayısıyla insanın aklına bu soru geliyor: Mıstekalo köyü bu kadar eski bir  Redki köyü olduğuna göre, Mıstekalo kılamınının kahramanları Redki olabilirler mi? 


3 yorum:

  1. Iğdır da eskiden mıstokalo diye bir köy varmı şuan yaninda yada yerinde tabur yapılmış.

    Kars Molla sefer köyüdür mıstekalo.rivayete göre molla sefer ler oradaki başka bir aşiretle kavga edip adam vuruyor oyle olunca da oradan göç ediyorlar.

    Yusuf Kızılkaya

    YanıtlaSil
  2. Agzina saglik cok guzel bir eser

    YanıtlaSil
  3. Selam arkadaşlar Mıtekslo köyü Ağrı dağının diğer tarafında Sineg yaylasındadır. Çok eski bir köy olduğundan köyü kuranlar tahminen TACİK diye bir kavimdir Ezidi Kürtlerle birlikte yaşamışlar. Daha sonra Redki ler yerleşiyor. Redkilerde Ezidiler ile aynı köyde otururlar bir süre hatta Demgbej Sebri nin söylediği kulamda adı geçen “Rese Edo nun” bir hanımı Ezididir. Daha sonra köy harabe haline getiriliyor. Şimdi yok. (Bu benim kulamlardan anladığım görüşümdür) selam sevgilerle

    YanıtlaSil