13 Temmuz 2017 Perşembe

Suçumuz Rewan'da Müslüman Zilan'da Kürt Olmaktı

87 yıl önce bugün (13 Temmuz 1930) başlayan Zilan Katliamı sonucun da, 47 bin masum sivil Kürt katledildi.

Kürtlerin bir çok aşireti bu soykırım sebebi ile büyük acılar çekip, büyük bedeller verirken, Redkiler de ise Ağrı Dağının etrafındaki bir çok köy boşaltılıp, köylerdeki mallara el konulup, 1950 yılına kadar köyler yasak bölge ilan edildiler.

Hemen hemen Iğdır'daki bütün Redki köyleri yasak bölge ilan edildiğinden, insanlarımız aç, perişan bir şekilde Ağrı, Kars ve Muş'a göç etmek zorunda kaldılar. Sadece canlarını kurtarıp başka bölgelere kaçmak zorunda kalan insanlar, göç yollarındaki büyük çilelerden dolayı bir çok insan hayatını kaybetti. Sağ kalanların bir çoğu da birbirini kaybetti.

Bir kısmı Ağrı-Kars- Muş ve Erzurum taraflarına göç ederken, bir kısmı da İran'a kaçmak zorunda kaldı. Gomık, Tarlabaşı ve çevresindeki tüm Redki köyleri İran'a kaçıp, göç yollarındaki büyük çilelerden dolayı bir çok kurban verdiler. Sağ kalanlar uzun yıllar birbirlerini kaybettiler.

Aratan ve çevresindeki Redki köyleri bombalanıp, bir çok masum insan katledildi.

Katliam sadece Iğdır ile sınırlı kalmayıp, çevresine de yayıldı; Digor Başköylü Redkanlı Ali Ağa kırka yakın akrabası ile tutuklanıp, iki yıl sonra şüpheli bir şekilde hapiste hayatını kaybetti.

Hasanhan, Hıdırlı, Horgov, Axuri gibi köyler, katliamdan sonra el değiştirdiler.

Onlarca Redki köyü yasak bölge ilan edilip, 1950 yılına kadar kimsenin köyüne gidip bir çöp almasına bile izin verilmedi.

Çamurlu ve çevresindeki tüm Redki köyleri, Muş'a kaçmak zorunda kaldılar. Orada da tutunamayıp geri döndüler ama, göç yollarına onlarca kurban verdiler.

Zilan Katliamı, Redkilerin yaşadığı ikinci en büyük felakettir. Ondan 15 ile 20 yıl önce de, Revan bölgesinde Ermenilerin onlara karşı yaptığı katliamdan dolayı, yüzlerce kurban verip, Aras nehrinin batısına kaçmak zorunda kaldılar.

Bu iki felaketten önce, Redkilerin tamamı bir arada yaşardılar. Bu felaketlerden sonra bir çok bölgeye dağıldılar.

6 yorum:

  1. Özgür Işkar:


    Ermenilerden özür dileyen ve tarihten bi haber yaşayan Kürt kardeşlerim var. Umarım bu yazıyı okur ve akrabalarımızın başına gelen soykırımın farkına varırlar. Halkların kardeş olmadığını anlarlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onlar tarihlerini yazdı ama, Kürtler yazmadı. Ve bugün kendi tarihlerini bilmeyen Kürtler özür diliyor.

      Kendi tarihini yazmazsan, mazlum olduğun halde, zalim diye yazar seni başkası.

      Sil
  2. Osman Kaya: Sonra iğdır a devlet eli ile azeri türkler yerleştirildi. Onlarda burası bizim vatanımız kürt düşman dedi

    YanıtlaSil
  3. Seyfettin Kaya: Raste gellê kurd u gellên ermen bune qurbana politikaya urus u ropê u germeny fransa u britanyayê beriyA wê kurd u ermen Kribê hevbun

    YanıtlaSil
  4. Öyle böyle değil hamile kadınların karnı deşilmiş.kardeşliğin ismini kim koyacak.

    Bahattin Köse

    YanıtlaSil
  5. Ev.kemale.cuni.merak.mekin.galke.smo.mecitva..tekip.kirin.kerse.xstine.bin.geta.torene.malakecer.heyfa.nhele.

    YanıtlaSil