27 Temmuz 2017 Perşembe

Ölçek

Ölçek köyü, Ardahan merkeze bağlıdır. Ahıska Karapapakları ile Kürtlerin birlikte yaşadığı bu köy, yaklaşık 180 hanedir.

Bu köydeki Redkilerin soy isimleri: Kara.

Ayrıntılı bilgi ve soy ağaçları REDKANLILAR isimli kitapta. Kitap için BURAYA ⬅️ tıklayın.

14 yorum:

  1. Soy ağacındaki Yusuf oğlu Temo'nun çocukları kimlerdir acaba?

    YanıtlaSil
  2. Kazlıya gelin giden Endem Işık'ın dedesi Seyad Çoban'da savaşlar döneminde Iğdır'dan Ölçek köyüne göç etmiş. Galiba onlar da Akbulut ve Kara ailesi ile akraba. Admin bence bunu da araştırın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Size nasıl ulaşabiliriz? Veya Çoban ailesi hakkında elnizde daha fazla bilgi var mı?

      Sil
  3. Kara ailesi 1930lu yıllarda Ağrını bir köyünden Ölçeke göç etti. 1960lı yıllarda vefat eden Erep, Ölçekte bir dükkan işletiyordu. Kardeşi Topal Abdullah'ta seksenlerde vefat etti. Şuan İstanbulda yaşayan aile bireyleri, soy geçmişi ile ilgili birşey bilmiyorlar. Topal Osman'ın oğlu Salê de erken yaşta vefat etti.

    YanıtlaSil
  4. Bulanık'tan Türkiye'de yaşayan tüm (Kumki) li akrabalarıma selam ve saygılar.

    Resul Bulut

    YanıtlaSil
  5. Avzet'in bütün soyu, yani Kazlıdakiler, Keşiştekiler ve Hopwerandakiler, asıl köyleri Ölçek köyüdür. Ölçek köyü bu sülalenin en eski köyüdür. Buradan Iğdıra dağılmışlar. Kara ailesi ya hiç buradan göç etmemiş, yada Iğdırdan tekrar kendi dedelerinin köyüne dönmüştür. Yani hepsinin Iğdırdan dağılmıştır demek, doğru değil. Asıl en eski köyleri Ölçek'tir.

    YanıtlaSil
  6. İyi çalışmalar ölçek köyünde soyismi çakmak (abdolar,pozreşler) var.kağızmandan gelme hangi aşiretten olduklarını öğrenebilirmisiniz .Birde çülikanlılar diye kürt bir sülale var hakkında bilgi verirseniz devinirim.kolay gelsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Kağızman'ın hangi köyünden göç etmişsiniz? Başka köylerde baba tarafından akrabalarınız varsa kimlerdir? Ve kaç dede ismi sayabiliyorsanız yazarsanız araştırırız. Selamlar.

      Sil
  7. İlgilenim yanıt verdiğiniz için çok tşk ederim başka köylerde akraba yok.Kağızmanın büyük oluklu köyünden gelmişler Dedemin ismi Alişan çakmak babası Nuro çakmak onun babası ismail çakmak bilgim bu kadar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Fazla dede ismi bilmediğinizden bu konuda bir yere varamayız. Büyük Oluklu köyünde Redki ve Gelturi aşiretleri yaşıyor.

      Buradan bakabilirsiniz
      https://ararat-welat.blogspot.com/2020/06/karsn-hangi-koyunde-hangi-asiretler.html?m=1

      Çakmak soy ismi Sarıkamış Balıklı köyündeki Redkanlılarda da var. Buradan bilgilerine bakabilirsiniz
      https://redkani.blogspot.com/2018/01/balkl-barxuli.html?m=1

      Sil
    2. Merhaba dedelerimiz Avareş kağızmandan ölçeğe gelmiş mala beyre ordanda hopala geçmişler bu konuda bilgi verirmisiniz

      Sil
    3. Soyisimden bulmanız çok zor. Çünkü aynı aileler farklı soyisimler almış olabiliyorlar. 1900 yılı sonrası gelenler ağrıdan gelme olabiliyor. Bu köyde Çakmak soyismine sahip ahiskalarda bulunmakta. E devlet üzerinden en eski kayıtlı kişinin doğduğu köyü görebilirsiniz.

      Sil