Avazırav (İncesu) Köyü, Iğdır Tuzluca'ya bağlı bir köydür. Köyün Aşağı Mahalle isimli mahallesinde Redkanlılar otururlar. Bu köyde yaşayan Redkilerin soy ismi: Korkusuz, Yüce.
Ayrıntılı bilgi ve soy ağaçları REDKANLILAR isimli kitapta. Kitabı satın almak için BURAYA ⬅️ tıklayın.
Merhaba, Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Çok kıymetli bir çalışma yapıyorsunuz. Ancak İncesu Köyü ile ilgili bir düzeltme yapmak isterim. Bu köyde yaşayan Korkusuzlar dışındaki diğer ailenin soy ismi "Yücel" değil "Yüce"dir. Ayrıca Yüce ailesi Cunikan aşireti mensubu değil, bölgede Mala Beyre olarak adlandırılan aşirete mensuptur. Bu aşiretin İncesu'ya yerleşimi ise 1800'lerin başı olup Aşağı Dut Köyünden buraya Emer ağa öncülüğünde yerleşmişlerdir. Bu aile Güli Cevher Ağa ile evlilik suretiyle de akrabalık kurmuşlardır. Dolayısıyla yukarıdaki yazıda Korkusuzların Ermeni olayları esnasında köye yerleştiği ifadesine göre Korkusuzlar 1800'lerin ikinci yarısından sonra yerleşmiş olmalıdırlar. Teşekkürler, selamlar.
Mala Beyre Cunki Aşiretinin (Cunikan) bir koludur, sülalesidir. Mala Beyre ayrı bir aşiret değildir bir ailedir ismindende anlaşılacağı gibi Cunki aşiretinin bir ailesi. Yüce soy isimli aile de cunki aşiretinin Mala beyre kolundandır. cunki aşireti de celali aşiretinin bir koludur.
Mala beyre doğru bir ailedir ancak mala beyrenin asla cünki ile celali ile alakası yoktur mala beyre zilan aşiretleri topluluğunun bir kol ailesidir kimi tabirle redkan aşiretine bağlı olduğu söylenir diyer bilgilere nazaran daha gerçekçidir zira beyre ağanın guli cewer ağa ile olan yakınlığı ve samimiyetide bunu güçlendirir mala beyre rağbet bahçecik dipsiz ve bahçelimeydan köyleri ile akrabadır ancak geçmişte aralarında bir takım tartışma veya kavga çıkmış olabilir bu yüzden kendilerini ötekileştirmiş olabilir yüce soy isimli eski adı ile nebioğulları ömer ağanın guli cewer ağanın kızı telli xanım ile evliliği olmuştur mala beyre zilan aşiretlerinin farklı bir aşiretine de mensup olabilir ayrı bir aşirette olabilir bu tartışma konusudur ancak yücelerin dayıları teyzeleri yani anne tarafı redkan aşiretindendir mala beyre ailesinin zilana bağlı olduğu kesin bir bilgidir.
Herkes bir ağızdan bir şey söylemiş kardeşim. Mala Beyre adını Beyro Bey’den alır. Beyro Bey Tunceli’nin Nazımiye ilçesinin Civarik/Sarıyayla köyünde doğmuş, yedi sülaleside bura yaşamıştır. Hormek aşiretine mensuptur. Daha sonra Abisi Ferahşat ile aşiret içinde Ağa’lık tartışmalarından dolayı ilkin Bingöl Kiğı’ya ardından Erzurum’a sonra Bayburt’a orada da tutunamayınca 1700 yılında Kağızman Akçay Sıknak vadisine gelip yerleşir. Sonraları Ezidilerin boşalttığı Aşağıdut köyüne yerleşir. Daha sonra abisi Ferahşat Ağa Varto’ya gider sonra da evlenip tekrardan Civarik köyüne döner. Bugün Ferahşat Ağa’nın sülalesi Feranlar olarak bilinir ve Bingöl Kiğı ile Muş Varto’da yaşarlar. Mala Beyre ailesi bölgede ki diğer aşiretlerin aksine Erivan, İran yada Ağrı göçmeni değil Dersim’den gelmişlerdir. Büyük büyük dedeleri Şeyh Yakup’tur onun soyuda Mehmed Pehlivan adında Harezmşah neslinden bir Selçuklu komutanına dayanır. Mehmed Şah Pehlivan Erzincan şehrinin fethinde görev yapmış ve oraya vali olmuştur. 1126 yılında Erzurumda vefat etmiş yerine oğlu Melikşah geçmiştir. Mala Beyre ailesi Kağızman yöresinde Yaklaşık 350 yıldır yaşamaktadır ve bölgenin yerlisi sayılırlar. Bölge de Beğler adı verilen Kağızman yerlisi Türklerle sürekli kız alıp verip sıkı bir akrabalık bağı kurmuşlardır. Mala Beyre’nin ne Zilanlarla ne Cunkalarla ne de Redkanlarla kısmen kız alıp verme dışında akrabalık ve köken bağları yok. Mala Beyre Hormek aşiretinin bir boyudur. Mehmet Halit Fırat "75 yıllık derbeder hayat hikayem" adlı kitabında da Hormek aşireti hakkında bilgiler verilirken Kağızman’da da Bayro Beylerinden bahseder. Ardahan’da adı geçen Laloğulları’da Kağızman’dan göç eden Beyro Bey’in torunu Köroğlu Bey’in sülalesidir. Bu bilgilerin hepsi bizzat Mala Beyre ailesine mensup Bayram Özbey tarafından yazılan "Mala Beyre tek çatı altında" adlı eserde kanıtlarıyla geçmektedir. Beyro sülalesi Dersim kökenlidir ve Hormek aşiretine mensuptur. Bugün Mala Beyre ailesinin amca çocukları Feranlardır ve onun dışında Sivas, Erzincan, Bingöl, Erzurum, Muş ve Tunceli gibi bir çok ilde 130’dan fazla köyde akrabaları yaşar. Hıranlar, Pircanlar, Karadavutlar, Sormemedanlar gibi bir kaç boy Beyre ailesinin öz akrabalarıdırlar.
Bu bilgi kesinlikle doğru mala beyri hormek aşireti ne mensuptur yıllarca yanliş bilmişiz zaten beyri bey dedemiz hormek aşireti lideri gülabi ağanın oğlu Ali ağanın oğlu
Cesim mehmetin mehmet medetin hisonun hiso paşanin paşa şahsiyarin şahsiyar serdarin serdar musanin musa eli nin eli Oaso nun Oaso elinin oğludur
YanıtlaSilAtalarımı buldum 😊
YanıtlaSilBu köyde Şahsiyar ailesi de Redki
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilVerdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Çok kıymetli bir çalışma yapıyorsunuz. Ancak İncesu Köyü ile ilgili bir düzeltme yapmak isterim. Bu köyde yaşayan Korkusuzlar dışındaki diğer ailenin soy ismi "Yücel" değil "Yüce"dir. Ayrıca Yüce ailesi Cunikan aşireti mensubu değil, bölgede Mala Beyre olarak adlandırılan aşirete mensuptur. Bu aşiretin İncesu'ya yerleşimi ise 1800'lerin başı olup Aşağı Dut Köyünden buraya Emer ağa öncülüğünde yerleşmişlerdir. Bu aile Güli Cevher Ağa ile evlilik suretiyle de akrabalık kurmuşlardır. Dolayısıyla yukarıdaki yazıda Korkusuzların Ermeni olayları esnasında köye yerleştiği ifadesine göre Korkusuzlar 1800'lerin ikinci yarısından sonra yerleşmiş olmalıdırlar. Teşekkürler, selamlar.
Mala Beyre Cunki Aşiretinin (Cunikan) bir koludur, sülalesidir. Mala Beyre ayrı bir aşiret değildir bir ailedir ismindende anlaşılacağı gibi Cunki aşiretinin bir ailesi. Yüce soy isimli aile de cunki aşiretinin Mala beyre kolundandır.
Silcunki aşireti de celali aşiretinin bir koludur.
Mala beyre doğru bir ailedir ancak mala beyrenin asla cünki ile celali ile alakası yoktur mala beyre zilan aşiretleri topluluğunun bir kol ailesidir kimi tabirle redkan aşiretine bağlı olduğu söylenir diyer bilgilere nazaran daha gerçekçidir zira beyre ağanın guli cewer ağa ile olan yakınlığı ve samimiyetide bunu güçlendirir mala beyre rağbet bahçecik dipsiz ve bahçelimeydan köyleri ile akrabadır ancak geçmişte aralarında bir takım tartışma veya kavga çıkmış olabilir bu yüzden kendilerini ötekileştirmiş olabilir yüce soy isimli eski adı ile nebioğulları ömer ağanın guli cewer ağanın kızı telli xanım ile evliliği olmuştur mala beyre zilan aşiretlerinin farklı bir aşiretine de mensup olabilir ayrı bir aşirette olabilir bu tartışma konusudur ancak yücelerin dayıları teyzeleri yani anne tarafı redkan aşiretindendir mala beyre ailesinin zilana bağlı olduğu kesin bir bilgidir.
SilRedkanlılar da Mala Beyrê için öyle derler. Yani akrabalarımızdır der hepsi.
SilBende bir Korkusuz'um
YanıtlaSilCunikan kimdirler nedirler var mı bilen
YanıtlaSilHerkes bir ağızdan bir şey söylemiş kardeşim. Mala Beyre adını Beyro Bey’den alır. Beyro Bey Tunceli’nin Nazımiye ilçesinin Civarik/Sarıyayla köyünde doğmuş, yedi sülaleside bura yaşamıştır. Hormek aşiretine mensuptur. Daha sonra Abisi Ferahşat ile aşiret içinde Ağa’lık tartışmalarından dolayı ilkin Bingöl Kiğı’ya ardından Erzurum’a sonra Bayburt’a orada da tutunamayınca 1700 yılında Kağızman Akçay Sıknak vadisine gelip yerleşir. Sonraları Ezidilerin boşalttığı Aşağıdut köyüne yerleşir. Daha sonra abisi Ferahşat Ağa Varto’ya gider sonra da evlenip tekrardan Civarik köyüne döner. Bugün Ferahşat Ağa’nın sülalesi Feranlar olarak bilinir ve Bingöl Kiğı ile Muş Varto’da yaşarlar. Mala Beyre ailesi bölgede ki diğer aşiretlerin aksine Erivan, İran yada Ağrı göçmeni değil Dersim’den gelmişlerdir. Büyük büyük dedeleri Şeyh Yakup’tur onun soyuda Mehmed Pehlivan adında Harezmşah neslinden bir Selçuklu komutanına dayanır. Mehmed Şah Pehlivan Erzincan şehrinin fethinde görev yapmış ve oraya vali olmuştur. 1126 yılında Erzurumda vefat etmiş yerine oğlu Melikşah geçmiştir. Mala Beyre ailesi Kağızman yöresinde Yaklaşık 350 yıldır yaşamaktadır ve bölgenin yerlisi sayılırlar. Bölge de Beğler adı verilen Kağızman yerlisi Türklerle sürekli kız alıp verip sıkı bir akrabalık bağı kurmuşlardır. Mala Beyre’nin ne Zilanlarla ne Cunkalarla ne de Redkanlarla kısmen kız alıp verme dışında akrabalık ve köken bağları yok. Mala Beyre Hormek aşiretinin bir boyudur. Mehmet Halit Fırat "75 yıllık derbeder hayat hikayem" adlı kitabında da Hormek aşireti hakkında bilgiler verilirken Kağızman’da da Bayro Beylerinden bahseder. Ardahan’da adı geçen Laloğulları’da Kağızman’dan göç eden Beyro Bey’in torunu Köroğlu Bey’in sülalesidir. Bu bilgilerin hepsi bizzat Mala Beyre ailesine mensup Bayram Özbey tarafından yazılan "Mala Beyre tek çatı altında" adlı eserde kanıtlarıyla geçmektedir. Beyro sülalesi Dersim kökenlidir ve Hormek aşiretine mensuptur. Bugün Mala Beyre ailesinin amca çocukları Feranlardır ve onun dışında Sivas, Erzincan, Bingöl, Erzurum, Muş ve Tunceli gibi bir çok ilde 130’dan fazla köyde akrabaları yaşar. Hıranlar, Pircanlar, Karadavutlar, Sormemedanlar gibi bir kaç boy Beyre ailesinin öz akrabalarıdırlar.
SilBu bilgi kesinlikle doğru mala beyri hormek aşireti ne mensuptur yıllarca yanliş bilmişiz zaten beyri bey dedemiz hormek aşireti lideri gülabi ağanın oğlu Ali ağanın oğlu
Sil