16 Temmuz 2019 Salı

Devlet Arşivlerinde Redki Aşiretinin Bekıra Kabilesi ve Bekiran Aşireti

Devlet arşivlerinde de geçer, büyüklerimizde çok iyi bilir. Aşağıdaki belgede de gördüğünüz gibi, Bekiran aşireti farklıdır, Redki aşiretinin Bekıra kabilesi farklıdır.


Bekıra kabilesi, Redki aşiretinin bir kabilesidir. Bekiran aşireti ise, farklı bir aşirettir. Redki aşiretinin Bekıra kabilesi, ismini dedeleri Melle Bekir'den alır. Melle Bekir'in soyuna, onun isminden dolayı Bekıra denilir.

Aşağıdaki belgede de şu şekilde açıklanıyor: "Retkan aşiretinin Bekiranlı kabilesi"

Bekıra kabilesi babası Melle Bekir, Heci Cıbir'in oğludur. Heci Cıbir Safevi (İran) devleti döneminde, Erivan bölgesi Safevilerin elindeylen, Redki aşireti adına Safevi Devletinden beylik nişanı almıştır.

Bekıra ismi, babadan gelir. Yani babalarının ismi Bekir'dir. Redkiler Bekir'in çocuklarına ve yeğenlerine Bekıra demiş.

Iğdır Yukarı Çamurlu köyü Bekir'in öz çocuklarıdır. Diğer Bekıralar da Bekir'in yeğenleridir.

Kürt aşiretlerin de isim benzerlikleri çok var. Örnek vermek gerekirse, Bizdeki Memki kabilesi ile Bingöldeki Mamkan aşireti, bizdeki Mırdêsa kabilesi ile, Adıyaman'daki Mırdasi aşireti, Cunki aşireti ile Cumki aşireti gibi. Bu örneklere daha onlarca örnek verilebilinir.

Özetle: Bizdeki Bekıra, Redkinin bir kabilesidir. Bekıri aşireti ise, Batman, Diyarbakır, Bitlis bölgeleri arasında yaşayan bir aşirettir.

Aşağıdaki belge: Devletin 1970 yılında hazırladığı Kürt aşiretleri raporundan alıntıdır.

2 yorum:

  1. İyi günler. Bir sitede rus arşivlerini gördüm. Orda berkan aşireti yazıyordu. Bu berkan bekıra kabilesimi yoksa bekiran aşiretimi oluyor?

    YanıtlaSil
  2. Ben muşlu Salih Özkılıç yukarıda dedelerimin tarihini yazanlara teşekkür ederim xudi parave cınnet bıke bavimıni kal,

    YanıtlaSil