23 Şubat 2018 Cuma

Soy Ağacı Üzerine

Soyunu sopunu bilmek bizim için hep önemli olmuştur. Çocukluğumda rahmetli dedem bizlere dede isimlerini tek tek söyler, nerden geldiğimizi anlatır sonra sorardı 'sözlü sınav' yaparak:) Yedi dede ismini sayamayan çok makbul değildir bizde;)
Şimdilerde e-devlet üzerinden alt üst soy sorgulaması yapılabiliyor, özellikle doğum tarihlerini merak ettiğim için baktım, ben zaten onların yazdığının üstüne beş baba daha biliyorum, onlar iki dede yazmış.. Iğdır zaten bizim atayurdu, Mılo(Kerimbeyli) köyümüz, yaylalarımızda Revan'da, Elegez'deymiş bunu da çok iyi biliyorum. Bu ülkede kendinizi yazılı ifade edemiyor olmanın bazen böyle güzel sonuçları oluyor ve zihniniz sizin defter ve kitabınız oluyor. Bizdeki durum bu, anlatıla anlatıla bugünlere gelinmiş. Hem anne hem baba tarafım aynı yerden..Ailemiz Iğdır eşrafından olup Redkan/Redki aşiretindeniz, çok sonraları güzel Muş'a göç etmişiz. Bir kısmı Iğdır, Ağrı, Kars'ta olan, bir kısmı Muş , Erzurum, Maraş'ta olan hepsi bir babanın çocukları güzel bir sülaleyiz şükür

 Biz hep bu topraklardaydık, hepte olacağız..Kendini bu ülkenin sahibi bizleri de maraba gören bazı pokemonlar acaba kaç babasını biliyor:) Osmanlı arşivlerinde vardır, onca vergiyi alan Osmanlı'da bunların kaydı kesin vardır, tüm arşivleri açsınlar:)

Fikret Bulut - Bulanık Arincek köyü

6 yorum:

  1. Hayret Muştaki Redkiler, kendilerine Redki demeye başlamışlar nihayet.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu köydeki Redkiler öyle değil. Dedeleri merhum Heci İbrahim, Redki ismi ile nam yapmış bir insandır.

      Sil
  2. Bizde 1855 revan yaziyor zaten

    YanıtlaSil
  3. Benim dedemin dedesinde de 1855 Revan yazıyor.

    YanıtlaSil
  4. Aynen Kardeş Muşlular Kabul etmiyorlar Redkî Olduklarını

    YanıtlaSil
  5. Şerefname Redikan aşiretinde bahserken, İmadiye (Bahdinan) beyliğini kuran aşiretler arasında göstermektedir. Ve şu ifadeyi kullanmaktadır; bu aşiretin bu beylik sınırları içinde üç kalesi var. Bu aşirete aittir. Ayriyeten ifadesinde, Kürtler bu aşirete son zamanlarda Bırikan adı vermeye başladılar. Halbu ki orjinal ismi Redkidir.
    İMADİYE ( BEHDİNAN) AŞİRETLERİ;
    Mızuri.
    Zebari.(Zibari).
    Redkan (Brikan)
    Perveri.
    Mahal.
    Siyabruyi.
    Tılki.
    Behlii.

    YanıtlaSil