21 Aralık 2017 Perşembe

Redkilerle başka bir aşiretin savaşını anlatan bir ağıt (Video)

Osmanlı Devleti dönemin de, Redki aşiretinin Rewan'dan Aras Nehrinin bu tarafına yeni geçtiği yıllar da, Redki aşiretinden Mala Axê Qecer ailesi, bir aşiret ile kavga ederler. Olay şöyle gelişir:


Mala Axê Qecer ailesinden bir kadın, Başköy'de oturan Redkanlı Ali Ağa'nın (Elîyê Keleş) ailesindendir. Bu kadın, "Beni babamın evine ziyarete götürün" der. Beş atlı bu kadını alıp, Başköy'e götürürler. Burada farklı bir aşiret bunların etrafını sarar, araların da savaş çıkar. Çıkan savaş sonucun da Mala Axê Qecer'den üç kişi öldürülünce, kendi aşiretlerine yardım çağrısında bulunurlar.



Mala Axê Qecer, Redki aşiretinin o dönem ki büyüklerinden Evde Kolk Ağa'ya haber gönderir. Evde Kolk Redki aşiretini toplayıp, Mala Axê Qecer ailesinin yardımına gelir. Evde Kolk Redki aşiretini toplayıp geldikten sonra, karşı aşiretten yirmi kişiyi öldürürler.

Daha sonra olay Kürt dengbêjleri tarafından kılamlaştırılır. Iğdırlı Dengbêj Apê Bekir'in yukarı da bir kısmını söylediği kılam, o günden bu güne kadar Kürt dengbêjler tarafından söylenmiştir.

Bu savaşta ölen Redkiler, Redki aşireti büyükleri tarafından Aşağı Başköy'e (Ali Ağa'nın kurduğu köy) getirilip defin edilirler.

Daha sonra Evdekolk Ağa Redki aşiretini arkasına alarak karşı tarafın talanına gider ama, talan edecek birşey bulamayınca, bir kaç kız getirip ölenlerin aileleri ile nikahlar.

Not: Kürtler arası kin ve nefretin körüklenmemesi, eski acıların canlanmaması için diğer aşiretin ismi bilinçli olarak yazılmamıştır.


Not2: Sizlerle bildiğiniz Redkilerle ilgili kılamlar, ağıtlar konusunda bizi bilgilendirebilir, kılamların tarihleri, çıkış hikayeleri hakkında bilgi verebilirsiniz.

6 yorum:

  1. Redkanlı Mıhemed, yaralı bir şekilde kayaların arkasına sürünüp, oradan bir kaç kişiyi vurup, öyle vefat ediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İbrahim.axa.tabanindan yaralimis beri tasin arkasina da imis 4can aldiktansonra vuruluyor

      Sil
  2. Asıl oly şu dodike bazo başkoyden bir adam öldürü ve osmn agaysa o admin öcünü almak için adamlarını toplar ve dodikin kervnina saldırı dodiki öldürü

    YanıtlaSil
  3. İsmail Türlü16 Mayıs 2020 12:47

    Aslında bunlar besénın babasınin evine başsağliğina gidiyorlar aralarinda eski bi kan davasivarmiş redkan aşiretinin ileri gelenlerid ibrahimle berabermis bular kara cadırda oturyomuslar disarda kalabalık sesi gelince redkani bir gelin bunlara diyor size saldıracaklar bunlar telaşla kalkıyorlar silahları deyısık aliyorlar hic birisinin mermisi silaha uymuyor kecer gilerde 2.3 ölur ibrahi o zaman 10 lu kundaklı tananca varmis deh agır dıyorlarmıs ibrahım bi taşin arkasına gırer iki üç kisiyi öldurur gırdé iskmli bi bayan diyo ibrahim tasin arkasinda ozaman bir ikikişi arkadan dolanıp ibrahimi öldüruyorlar daha sonra redki aşiretinin bekıri kolunda qolik evdo kac kisile gider talan eder koyun inek ökuz ne bulursa getirir beraberindede bir bayan getirir olayı bu şekil biliyorum işte o zamanın zihniyeti alah ölenlere rahmet eylesin keşke olmayaydı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. senin anlattığın doğru ölenlerden biri yusuf dededir bizim dedemiz çeledir ailesi

      Sil
  4. Orda ölenlerin.ismi.ibfahim.axa.abdul.celile.evdi.mehemede.xelo.birda.sarki.kolunda.birisi.4.inisan.oluyor smo.dede.kacip.kurtuluyor.Qecer.aylesi.veevdekolk.haber.alir.ve.7.inisan.onlardanoluyor.hekibine.rahmetle.aniyoruz.

    YanıtlaSil