31 Temmuz 2018 Salı

Şolki sülalesinin ismi nereden gelir?

Redki aşireti, çok eski ve tarihi bir aşiret olduğundan, bu aşiretin bir çok kabilesi de bulunmaktadır. Büyük kabileleri olduğu gibi, onlarca köye dağılmış büyük sülaleleri de bulunmaktadır.
Bu sülalelerden bazıları; Mala Bello, Qoçelani, Mala Axê Qecer, Elesora, Koseyi, Temexari vb.

Biz bu yazımızda, bu büyük sülalerimizden biri olan Şolki'nin, isminin çıkış hikayesini yazacağız. Bu yazının kaynağı, Redki aşiretinin her biri birer canlı tarih ansiklopedisi olan büyükleridir. Ru spilerimize minnettarız.

Şolık, fiğ bitkisinin Kürtçe ismidir. Redki aşiretinin merhum liderlerinden Guli Cewer Ağa'nın oğlu Eleşref Bey, Rus Ordusunda Redki aşiretinden meydana gelen bir orduya liderlik ediyordu. Rus sınırlarındaki en büyük Kürt aşiretlerinden biri olan Redki aşiretinin ordusu, Sovyet bölgesinin en büyük Kürt ordusuydu. Ordu genelde atlı (süvari) birliklerden meydana gelirdi. Eleşref Bey, ordusundaki atlara genelde şolık bitkisinden verdiğinden, ve bu işi de Şolkilerin dedesi Süleyman (Slêman) yaptığından, Eleşref Bey tarafından Süleyman'a, Şolki lakabı verilmiştir.

Torunlarının anlatımına göre: Slêmanê Şolki, daha sonrasında Eleşref Bey tarafından Redkilerin yaşadığı bir bölgede (Seatıli Köyü civarı) ağa olarak atanmıştır. Slêman Ağa'nın soyuna günümüzde Şolki, Şolkan denilmektedir.

Sarıkamış Şehitemin (Alekilise) köyünden Abdulbaki Cengiz ise, Şolkilerin dedesinin kısa boylu olmasından dolayı böyle denildiğini söylüyor. Bu bilgiyi dedesinin kendisine aktardığını belirtiyor.

Şolki sülalesi, Redki aşiretinin Erivan göçünden sonra, önce Kars ve Iğdır'a, daha sonra Muş ve Erzurum'a dağılmıştır. 



Not: Redki aşireti yaşlılarının anlatımına göre; Şolki sülalesinin, Karaçoban'a göç etmeden önce Iğdır'da, Çamurlu (Gom) ve Kerimbeyli (Mıllo) köyleri arasında büyük arazileri varmış. İki köyün arasındaki verimli arazilerin tamamı onlara aitmiş. Onlar bu bölgeden göç edince, toprakları iki Redki aşireti köyü olan Çamurlu ve Kerimbeyli'ye kalır.

1 yorum:

  1. Benim dememin yaylasina geliyor ordusyla dedem dana kesiyor.kaç dana kestiğini bilemiyorum
    Süleyman dedem bakıyor arpa yok atlara verecek hanımina söylüyor arpa yok ne yapacağız hanımı diyor iki teneke Şolk var diyor onu vereceğiz . Ali eşref beg yaverine diyor git bak atlara ne vermişler yaveri bakıyor atların ağzında xörç var ama atlar bu kadar bayıla bir şey yemedi bu kadar ses arpadan gelmiyor bir xörci açip bakiyor şolk var xorcte durumu gidip Ali Eşref Beye anlatıyor . Yemeklerini yiyorlar Ali Eşref Beg çıkiyor musudaseni istiyor Ata binince Diyor Erı süleman Şolk diyor sen ağalığı elimden aldın sana ağalık nişanlarını yolayacağım diyor. Rus kaynaklarinda Dedemin Adı Zeylani Aşiret Lideri Süleyman ağa geçiyor. Zil zilan zeylani birdir . Rus kaynaklarinda osmanlı kaynaklarinda zeylani geçiyor bölgeden bölgeye değişkilik gösteriyor . Süleman Şolk dedemin arazisi ığdırın karakoyunlu ilçesinde başlıyor ta elegez ovasi erinani içine alıyor ığdır dedemin kişlağiymış elegez dedemin Yazligiymiş dedelerim osmanlıya her hıl 3000 tane koyun getirip satıyormuş çemı çetelı Erzumrum karayazıda dedelerim o bölgede hayvan götürďukleri sırada o ordaki halkla kavga ediyor yaralanmalar oluyor o türkü orda söylenmiş

    YanıtlaSil