3 Mayıs 2018 Perşembe

Hesepêxas İsminin Hikayesi

Hesepêxas köyü, Ağrı Dağında Redkilerin en az 500 yıllık bir köyüdür. Bu köyden çıkan Redkilere, Redkiler kendi aralarında Hesepêxas derler. Êla Redkan olarak Hesepêxas isminin hikayesini Redkanlı yaşlılara sorup, onlardan öğrenip, bu yazımızda sizlerle paylaşacağız.






Devletin Hesepêxas köyünü boşalttığı 1930 yılına kadar, Hesepêxas normal bir köydü. 1930'da köy boşaltıldıktan sonra, Redkiler tarafından yayla olarak kullanılmaya başlandı. Hesepêxas'ın Türkçe anlamı: Yalın ayak Hasan'dır. 

Eski tarihlerde bu köyün olduğu bölgede, Redkiler ile başka bir aşiret arasında savaş çıkmış. Redkiler karşı tarafı yenince, sıra rakip aşiretin lideri Hasan'a gelmiş. Bunlar Hasan'a saldırdıklarında, Hasan can havli ile kaçar. Kaçarken çarığı ayağından düşer ama, çarığını almaya fırsat bulamadan yalı ayak bir şekilde kaçıp canını kurtar. Bu olaydan dolayı da, bu köye Hese pêxas (yalın ayak Hasan) denilir.

 Daha sonra da bu köyde yaşayan Redki aşiretinin Slêmana sülalesine mensup yedi kardeşe de Hesepêxasa (Hesepêxaslılar) denilir.

Hesepêxastan çıkmış yedi kardeşin isimleri şu şekilde: Hero, Eleferec, Eledeve, Sılê, Gırê, Elo, Eylo

1886 Rus nüfus sayımına göre Hesepêxas köyünde 428 Kürd (Redki) yaşıyormuş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder