23 Mart 2016 Çarşamba

Extiyar - Alakoçlu

Extiyar (Alakoçlu) Köyü, Ağrı'nın Taşlıçay ilçesine bağlı bir köydür. Köyde Redkan aşiretinin Temexarî koluna mensup aileler var.
Köyde yaşayan Redkilerin soy isimleri:  Güney, Koçak, Kaya, Akgül.

Ayrıntılı bilgi ve soy ağaçları REDKANLILAR isimli kitapta. Kitabı satın almak için BURAYA ⬅️ tıklayın.

11 yorum:

  1. Herkes 10 babasını öğrense,binlerce akrabasını bulur.

    Bu siteye gönderilse, öncülük eder

    YanıtlaSil
  2. Temexari bir kol değil, ailedir. Temexari, Redki aşiretinin Kumki koluna mensup bir ailedir. Yukarıdaki yazıya da bakarsanız, Kazlı ve Poxana köylüleleri, ilk Ağrıya göç ettiklerin de Geluta ve Extiyar köylerine göç ederler. Dikkat edin, Kazlı'da, Poxana'da Kumki koluna mensuptur. Ve göç ettikleri yerlerden direk Temexari köylerine göç ederler. Neden? çünkü yakın akrabadırlar. Onlar da Kumki olduğundan dolayı direk Extiyar ve Geluta köylerine göç ederler.

    Ve ayrıca Ağrı Hamur Paşvan köyündeki Acar ailesi de, Temo'nun çocukları ama, aile eski dönemlerde Redkilere liderlik etmiştir. Ve Kazlı ile akraba olduklarını söylerler.

    YanıtlaSil
  3. Ağrının ilk redkileri Eleşkirt yanıkdere Qirka köyüdür köydeki çoğu redki aileler revanla hiç alakaları yok

    YanıtlaSil
  4. Temaxari kolunu kumki koluna bağlayan dostum biz kumkilere bağlı bir aile falan değiliz redkilere bağlı bir koluz hiçbir kaynak göstermeden bir varsayımla direkt temaxarileri kumkilere bağlama hakkın yok her kim isen selam ve dua ile bir ikincisi temaxariler muşta bulanık değil Malazgirt ilçesine bağlı xrabeşeher(örenşar) köyü olacak admin ☺️

    YanıtlaSil
  5. Alakoçlu kelimesinin kirmancki karşılığı neden extiyar ki? Extiyar:yaşlı insan demek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Köye Kürtçe Extiyar diyorlar. Burada yaşamış olan birinin adıymış.

      Sil
  6. Bu arada bitlisteki temexarilerilerde var Uludere küy ve kuşhane küyde var

    YanıtlaSil
  7. Siteyi kim yaptıysa eline sağlık büyük bir hizmet

    YanıtlaSil
  8. Öncelikle böyle böyle bilgilendirici bir blog kurduğunuz için teşekkür ediyorum. Küçüklükten beri ben de bizim kabilenin nerden geldiğini anlamaya çalışıyordum. Şimdi bu yazıyı okuyunca taşlar yerine oturdu. Köyde Redki aşiretinin adını bile duyan çok az kişi vardır. Hatta bizim kabilenin bağımsız bir kabile olduğunu düşünüyordum . Düzensiz göçler nedeniyle bizim temexariler gibi ana aşiretten ayrılan ve nerden geldiğini bilmeyen çok kabile var. Keşke böyle olmasa Araşatırmıyoruz tarihimizi, geçmişimizi bilmiyoruz gerçekten çok yazık.

    YanıtlaSil
  9. Tüm aşirete selam olsun varlığınız yeter

    YanıtlaSil
  10. Tüm aşirete selam olsun varlığınız yeter

    YanıtlaSil