Sayfalar

2 Kasım 2021 Salı

Redki aşiretine Ruslar tarafından beylik nişanı verilmesi

Redki aşireti Erivan'dayken, Ruslar Kürt aşiretlerinde belirli bir kişiye beylik nişanı verip, Kürtleri devlet nezdinde temsil ederlerdi. Müslüman Kürtlere bir temsilci, Êzdi Kürtlere bir temsilci verilirdi.
Müslüman Kürtlerin temsilcileri genellikle Redkiler olmuştur. Beylik nişanı verilen ailelere, Redkiler kendi aralarında torın derler. Yukarıda da belirttiğimiz gibi; Beylik nişanı sürekli Redki aşiretine verildiğinden, Redki aşiretinde üç tane torın (soylu) var; Torına Qewişi, Torına Mala Kose ve Torına Malbatê.

Aşağıdaki bilgiler, Iğdır Evci köyünden, Redki aşireti Torına Qewişi kolundan yetmiş yaşındaki Reşit Özel (Reşidê Heci Hemid)den derlenmiştir.

Ruslar beylik nişanı verilmek üzere bir heyeti Redki aşiretinin içine gönderir. Heyet ilk önce Torına Qewişi sülalesine misafir oluyor. Torına Qewişi'nin anneleri biraz cimri olduğundan, heyete Kürt halkının çortan ismini verdiği lor çeşidi ile kete yapar. Heyet keteleri yedikten sonra bu sefer Torına Mala Kose'ye misafir olurlar. Onların annesi de, Rusların kavrulmuş koyun ciğeri sevdiğini bildiğinden, onlara koyun ciğeri kavurmak ister. Ailenin sekiz koyunu varmış, heyettekiler de sekiz kişiymiş. Torına Mala Kose'nin annesi önce dört koyunu kesip, dördünü bırakmak ister. Daha sonra ayıp olacağını düşünerek, herkese bir ciğer düşmesi için sekiz koyunu da keser. Ruslar  kavrulmuş ciğerleri yedikten sonra, ailenin tüm koyunlarını kestiklerini öğrenirler ve böyle mert bir ailenin daha faydalı olacağını düşünerek, beylik nişanını onlara verirler.

Not: Bunun aynısını Torına Mala Kose'den merhum Edê Güneş'te anlatmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder