Sayfalar

2 Temmuz 2024 Salı

Mescid - Mecid

 

Mescid (Mecid) Ağrı Doğubayazıt'ta Suluçem (Mısun) nahiyesine bağlıdır.
Redkan aşireti beylerinden Sarg Ağa burada yaşıyormuş. Bunlar 12 kardeşmiş ama şuan nerelerde yaşadıklarını bilmiyoruz. Sarg Ağa'nın babası Heci Hısam, Cemaleddin Beg'in oğludur. Sarg Ağa'nın oğlu Hasan Bey, onun oğlu Koro bey. Koro Bey'in asıl ismi Zülfikar Ağa'dır. Kendisinin bir çok büyük baş hayvanı (camış) varmış. Boyu çok uzun olduğundan boynu eğik dururmuş. Sarg Ağa'nın dedesi Cemaleddin Beg (Mirxan), Mela Mahmudê Bazidi'nin kitabında Zilanlıların lideri olarak geçer. Sarg Ağa'da Guli Cewer Ağa gibi Beyazıd Sancağında aşiretimize liderlik yapmıştır. Soyu Baysal, Özcan, Onur ve Köseoğlu soy isimlerini almış.

Onur ailesi İstanbul'da, Köseoğlu ailesi Erzurum'da, Özcan ailesi Mecidli köyünde, Baysal ailesi ise Iğdır'dan Eleşkirt'e göç eder, daha sonra tekrar Iğdır' geri dönerler.

Ayrıca eskiden Sarg Ağa'nın bazı akrabaları da Doğubayazıt'ın Karaşeyh ve Tutak köylerinde yaşıyorlarmış. Şuan bildiğimiz kadarıyla bu iki köyde yaşamıyorlar. Ama nereye göç ettillerini de bilmiyoruz.

Ailenin soy ağacı: Sarg Ağa > Heci Hısam > Cemaleddin Bey (Mirxan) > Süleyman (Sılêmanê Kose) Bekir > Ali (Köse Ali) > Ewbekırê Redkani


Ayrıntılı bilgi ve soy ağaçları REDKANLILAR isimli kitapta. Kitap için BURAYA ⬅️ tıklayın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder