Bölgeye gelip, araştırmalar yaparak kitaplaştıran Ernest Chantra, Redkilerin ten renkleri, nüfusları, boyları ve yaşadıkları bölgeler hakkında bilgiler vermiş.
Ağrı Dağı'ndaki Serdarbilax (Serdarbulak) bölgesi ve Tokmakgöl bölgesindeki Redkiler üzerin de araştırmalar yapan Chantre, burada 15 kadın 6 erkek üzerin de araştırma yapmış. Buna göre Redki erkekleri genelde esmer tenli, kadınlar ise açık tenli ve esmer tenli olarak verilmiş.
Yine Serdarbulak ve Topmakgöl bölgelerin de 6 erkek, 6 kadın Redki bireyinin kafa taslarını ölçmüş. Buna göre Redkilerin kafa tasları genel olarak 74,74 ile 75,41 araların da verilmiş.
Redkiler haricin de Celali, Heyderi, Bıruki, Berazi, Gelturi gibi diğer Kürt aşiretlerinin de kafa tası ölçütleri verilmiş. Kürtlerin genel olarak, ortalama kafa taslarının 78,53 boyutun da olduğunu yazmış.
Kitabın başka bir yerinde ise, Redkilerin genelde Celaliler ile birbirlerine benzediğini belirtmiş.
Redkilerin genelde düz burunlu, kahve rengi göz rengine sahip oldukları belirtilmiş. Redkiler de her 15 kişiden dokuzunun bu özellikler de olduğu belirtilmiş.
Burada ise çeşitli yaş gruplarından kadın ve erkek Redkilerin göz, saç renkleri, isimleri, boy ve kilo ve nereler de yaşadıkları bilgileri verilmiş.
Kitabın sonların da ise "Kurdes Redki" (Redki Kürdü) başlığı altında, Redki aşiretine ait çeşitli bireylerin fotoğrafları verilmiş. Fotoğraflar 1890 yılında Iğdır'da çekilmiş.
Özellikle aşağıdaki resimdeki saç modeli çok ilginç. Bu fotoğraf bizlere Kürtlerin yüz yıl önceki saç kesim modeli hakkında bilgi sunuyor.
Kitapta Redki erkekleri ile birlikte, Redki kadınlarının da fotoğrafları yer alıyor.
Not: İyi derecede Fransızca bilip, kitabı inceleyenler BURAYA tıklayıp, atladığımız yerler hakkında bize yardımcı olabilirler:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder