Sayfalar

10 Mayıs 2018 Perşembe

Eski Bir Haritada Kürt Aşiretleri

Aşağıdaki arşiv belgesinin orijinal ismi şu şekildedir "Osmanlı imparatorluğu doğu vilayetleri Beyazıt sancağı, Erzurum havalisi, Rus ve İran memaliki (devletleri) sınırlarındaki Osmanlı vilayetleri aşiretlerinin ve ordu birliklerinin yerini gösterir haritadır." harita da direk olarak Redki ismi yoktur ama, Zilan ismi vardır. Zilan aşiretler konfederasyonuna bağlı olan aşiretler, toplu olarak Zilan olarak verilmiştir.





Yukarıdaki başlıkta verilen haritanın alt başlığın da ise, şöyle yazmaktadır: "Özellikle 1856-1914 arası için bu harita önemlidir. Bu süreç içerisin de, 1877-78 Osmanlı-Rus harbi için ayrıca önemlidir"
Haritanın kapsadığı yerler ve büyüklüğü hakkında da şunlar yazılmaktadır:
"Harita Üç Santimetro/Santimetre Bir Saati İrâe İder. (Gösterir.)
1/150.000 Metre Mikyası
*Haritanın Batı’da En Son Sınırı Aşkale
**Doğudaysa Bayezid Sancağı ve İran Memâlik Hududu
***Güneyde Van Gölü, Malazgirt ve Çevresi, Bingöl Dağları****Kuzeyde Karasu-Aras Dağları Doğrultusunda Kargapazarı Dağları; Kuzeydoğuda Memâlik-i Rusya Hududu"

 Hangi aşiretin nerede yaşadığı hakkında, şöyle yazılmıştır:
"Karakilise-Toprakkale-Diyadin-Balık Gölü-Arası (Rus Hududuna Kadar) ZİLÂN/ZİLİ/ZILI AŞİRETİ
Toprakkale-Kılıç Gediği Arası CEMEDANLI/CEMALDİNİ AŞİRETİ 
Toprakkale-Kösedağı-Sarıçiçek Dağı Çevresi ŞADİLLİ/ŞADİLİ /ŞADILI AŞİRETİ 
ŞADİLLİ AŞİRETİ Yerleşim Alanı Güneyi ve Karkaşan Gediği Güneydoğusundan İç Kesimler Boyunca KASKANLI AŞİRETİ (Toprakkale’den Daha da İç Kesimlere) 
Aşağı Tekman-Yukarı Tekman-Göksu Nahiyesi-Hınıs Ovasının Kuzeyi-Karayazı Güneydoğusu ZERÎKAN/ZERKAN/ZİRKAN/ZIRKAN AŞİRETİ 
Zilân Aşireti’nin Yaşadığı Yeri Güneyi; Yine Karakilise’nin Güneyinden Murat Nehrinin Her İki Yakası Boyunca Neredeyse Malazgirt’e Kadar; Tutak veya Antab Çevresinde SEPİKİ/ SİPKİ/SPİKİ AŞİRETİ"




Zilan aşireti için tasvir edilen bölge, yani Eleşkirt'ten, Iğdır'a, oradan Kars ve Rus sınırına kadar olan bölge, Redki aşiretinin yaşadığı bölgelerdir. Tabi bu haritanın hazırlandığı yıllarda, Redkiler henüz Muş ve Erzurum'a göç etmemiştiler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder