Sayfalar

31 Aralık 2016 Cumartesi

Redkiler ne yapmalı?

Redki köylerinden biri kendi köyünün tarihini araştırınca, bir çok Redki köyü ile bağlantıları ortaya çıkar.

Mesela Ağrı Kazlı (Qazî) köyü. Bize verdikleri bilgiler sayesinde, sitemizde şu köylerden bahsedilince, bağlantıları sayesinde, Kazlı ismi mutlaka geçiyor.

Iğdır Hesexan, Xıdırli, Panik köyleri,
Ardahan Sulakyurt köyü,
Kars Yolgeçmez ve Geçikmez köyleri,
Ağrı Extiyar, Keşiş, Ziro, Malxas ve Poxana köyleri...

Sizde mutlaka büyüklerinizden köylülerinizin, ailenizin tarihi öğrenin, nerelerden ne zaman gelmişler, neden gelmişler? Nerelerde, ne kadar kalmışlar? Savaşlardan, kıtlıklardan nasıl kurtulmuşlar? Mêrxasları, jınxasları kimlermiş? Öldürme olayları olmuş mu, olmuşsa kimlerle neden, ne zaman olmuş? Bunları öğrenip bir yere not edin.

Unutmayın ki biz Kürtler, devletsiz bir halkız. Ne demek oluyor bu? Şu demek oluyor; sizin ailenizin, köyünüzün tarihi hiç bir yerde yazılı değil, o tarih sadece babanızın, dedenizin hafızasında kayıtlı. O kayıtları yanınıza almazsanız, hepsi toprak olacak ve sizde Kürtlerin deyimiyle; tut ve rut, köksüz bir ağaç gibi ortada kalacaksınız.

Geç olmadan tarihin önemini kavramak gerek.

1 yorum:

  1. Ben Ağrılıyım kökenim revandan süre gelip Ağrının hamur ilçesine bağlı bulunan Malhas köyüne yerleşmişiz Ağrıda babam Ahmet acar.Amcam Mehmet Şerif bilen.dayım Mehmet sabuncu bu aşirata önderlik yapıyorlardı şimdi İstanbul'da akraba bağımızı genişletmeye çalışıyorum kedim ist Pendikte ikamet ediyor ve Marmara Bölgesi Ağrı dernekler federasyonu genel başkanlığını yapıyorum.yine Vakıfay hayır kuruluşları şube başkanlığı yapmakla kalmayıp doğu ve Güneydoğu gen baş vekilliği bir okadarda STK.larada görevliyim saygılar.

    Mustafa Acar.

    YanıtlaSil