Gasprom adlı Rus şirketi, Kürtlerle ilgili gravürlerden ve eski fotoğraflardan oluşan bir kitap hazırladı.
Dört dilde yayınlanan kitapta, genelde Serhad ve Kafkasya Kürtlerinin resimleri ve gravürleri yer alıyor. Güney Kürdistan Federe Devletinde yapılan kitap tanıtıma, Kürdistan Federe Devleti Hükümeti'nin ve halkın ilgisi çok yoğundu. Kitaptaki fotoğraf ve gravürlerin sergilendiği tanıtımda, Mesut Barzani'nin Redkan liderlerinden Guli Cewer Axa'nın fotoğrafının önünde durduğu poz dikkat çekti.
Aldığımız duyumlara göre kitap yakında Türkiye'de, Avesta Yayınları tarafından da basılacak.
Guli Cewer Axa kimdir?
Ali Beyin oğlu Guli Cewer Axa, Sürmeli, Parnamut'ta (şimdiki Iğdır Aralık sınırında Tuzluca'ya yakın olan bir köyde) 1775-1880 yıllarında dünyaya gelmiştir. 18. yy sonlarına doğru Redkan Aşiretinin Torına Mala Kosa ailesinden Guli Cewer Axa, kısa sürede bölgedeki Kürt aşiretlerini kendisine bağlamayı becerdi. Bölge, üç imparatorluk: İran, Osmanlı ve Çarlık Rusyası arasında kıyasıya güç gösterisine sahne olduğundan, Guli Cewer Axa, güç dengelerini iyi kullanarak 114 oba yani Kürt aşiret birimini yönetimi altında toplayıp Transkafkasya bölgesinde önemli bir askeri güç yani “Xan” veya “Beg” tabir edeceğimiz bir yönetim birimi oluşturmuştu. Guli Cewer Axa’nın Türk kaynaklarındaki adı “Cafer Bey”dir. Mezarı Iğdır'ın Ramazankent köyündedir.
Guli Cewer'in bazı torunları kendilerini Redkilerden ayırıp, yeni bir aşiret ilan etmişler. Yeni aşiretin ismi Torın. Hızını alamayan aile gençleri, Redkilerden kopmakla yetinmeyip, Kürtlerden de kopup, kendilerini Arap ilan etmişler. Korkuyorum bu kardeşlerimiz yakında kendilerini insan oğlundan da ayırıp, yeni bir canlı ilan ederler.
YanıtlaSilHeyderi, Sipki, Heseni ve daha bir çok aşirette torın var ama, sadece bizimkiler kendilerini aşiret ilan ediyor.
Oda bişey mi kendisini aşiret ilan eden Redkanlı köylerde var. Aşiretlerinin ismi de Beg.
YanıtlaSilGuli Cewer Redkan aşiretinin Torına Redka koşundandır.
YanıtlaSilRedkilerde iki Torın var. Torına Malbatê ve Torına Redka.
Torına Redka bu son yıllarda Torına Kosa ismini aldı.
Torına Redkanın yaşlıları asla Torın falan demeyip, Redkanlıyız derlerdi. Büyüklerimiz ölüp, yerine bilgiden, tarihten yoksun bir gençlik gelince, bizi aşiretimiz Redkiden koparmaya çalıştı. Ayrılsak ne olacak? Üç beş köy ile aşiret olduk diyelim. Kim bizi takacak?
Onuncu babamız bir, nasıl Redkan değiliz diyebiliriz?
Akıllı olun.
Slm güli cever ağa ve retkan aşireti hakında bize kitap PDF makale gündere bilirmisiniz
YanıtlaSil